Krajiny NATO a USA v panike utekajú z Afganistanu (VIDEO)
22 | 08 | 2021 I TASR/ Ivan Mihale

Viaceré európske krajiny a USA letecky evakuujú svojich občanov alebo afganských spolupracovníkov z letiska v metropole Kábul, kde naďalej vládne chaos a strach po nedeľnom, nečakane rýchlom dobytí Afganistanu militantným hnutím Taliban.


Informácie o evakuáciách za extrémne ťažkých bezpečnostných podmienok z Kábulu do Holandska, Francúzska, Talianska, Turecka či Rumunska priniesla v sobotu tlačová agentúra AP.

Šéf rumunskej diplomacie označil Afganistan za miesto "mimoriadneho ľudského zúfalstva a utrpenia". Podľa jeho slov "úrady budú naďalej zachraňovať vlny zraniteľných skupín, ako sú afganskí novinári, ktorých sme sa snažili evakuovať včera". Rumunsko podniklo tento týždeň tri evakuačné lety z kábulského letiska, celkovo evakuovalo 23 ľudí vrátane 16 Rumunov. V posledných dňoch bolo evakuovaných ďalších 30 Rumunov lietadlami partnerských štátov.

Francúzsko v sobotu oznámilo, že od pondelka evakuovalo z Kábulu svojimi vojenskými lietadlami vyše 570 ľudí, vrátane najmenej 407 afganských občanov.Ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že štátne služby a francúzske veľvyslanectvo, ktoré sa presťahovalo na kábulské letisko, "sú stále v plnej mobilizácii, aby čo najskôr zaistili nové lety". Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok prisľúbil, že Francúzsko neopustí Afgancov, ktorí pracovali pre krajinu, a takisto sa bude snažiť ochrániť žurnalistov, umelcov, aktivistov a ďalších ľudí ohrozených po prevzatí moci Talibanom.

Holandské ministerstvo obrany oznámilo, že prvá skupina Afgancov evakuovaných z Kábulu holandskými vojenskými transportnými lietadlami pricestovala do kasární v severnom Holandsku, ktoré boli premenené na dočasné ubytovacie stredisko.

Taliansko vyslalo vyše 1500 vojakov a vojačiek, aby zaisťovali letecký most z Kábulu do Kuvajtu, a slúžia na to štyri taktické dopravné lietadlá typu C130J. Z Kuvajtu potom evakuovaných ľudí prevážajú na štyroch strojoch KC-767 do bezpečia v Taliansku.
Taliansko spustilo evakuačnú operáciu Aquila Omnia v júni a dosiaľ priviezlo do bezpečia 1532 afganských občanov. V sobotu ich dorazilo na základňu na severe krajiny 80, vrátane 33 žien, a strávia tam desaťdňovú covidovú karanténu.

Ešte väčšie problémy majú však Američania. Kým v pondelok (16. 8.) dominovali v médiách videá, ako sa stovky Afgancov snažia aj za cenu života naskočiť na americké vojenské lietadlo, v utorok (17. 8.) si svet všíma nezvyčajnú fotografiu portálu Defence One, na ktorej sa tlačí viac ako 600 ľudí v nákladnom priestore stroja C-17 Globemaster.

Video hrôzy:



Putin varuje Taliban pred nárokovaním si moci mimo Afganistanu
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin varoval Taliban pred rozširovaním svojho vplyvu mimo Afganistanu. Šéf Kremľa to povedal v piatok na tlačovej konferencii po rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
20 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR