Poslanec SaS Cmorej poslal ľudí s iným názorom do Afganistanu. Učiteľka zo ZŠ má preňho odkaz
21 | 08 | 2021 I Petra Demková

Poslanec SaS Peter Cmorej poslal neočkovaných ľudí do Afganistanu. Na jeho slová reaguje na sociálnej sieti učiteľka Darina: „Provokujúce konania (poslancov) sú iba ďalšou horkou kvapkou do atmosféry už dosť ‘horkej’ polarizácie. Vyvolajú mnoho ‘horkých reakcií’. Táto schopnosť domyslieť si dôsledky je znakom schopnosti vnímať pocity druhých.“



Status poslanca Cmoreja rozvíril hladinu

Učiteľka reaguje na sociálnej sieti na poslanca Petra Cmoreja. Poslanec zo SaS na Facebooku posiela nezaočkovaných do Afganistanu. Podľa neho budú mať nielen oni, ale po ich odchode aj on lepší život.

Učiteľka má pre pána poslanca odkaz. „Ako učiteľka viem, že ak by som v triede mala žiaka, ktorý by posmešne a provokatívne reagoval na nejaké dieťa alebo nejakú skupinu detí, že nepatrí či nepatria do triedy a jeho život a život ostatku triedy by potom bol lepší, jeho správanie by som neakceptovala,“ začína svoje rozprávanie.

M. Valachová: Sme vydaní napospas úradníkom, ktorí hladkajúc svoje bruchá robia s dátami, čo chcú
"Ohnuté a zmanipulované čísla nás ničia. A úradníci, ktorí to majú na svedomí, si hladkajú svoje bruchá! Sme vydaní napospas svojvôli úradníkov! Klamú nás. Aj pre toto by sme sa mohli všetci spojiť!" Martina Valachová Čítať ďalej
21 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová

Na začiatku bolo vyjadrenie majiteľa Sedity

„Po udalostiach s nešťastným vyjadrením majiteľa firmy Sedita, keď sa určití politici vyfotili provokatívne s výrobkami firmy, premýšľam. Či naozaj si aj s majiteľom Sedity nevedia domyslieť, že ich polarizujúce či provokujúce konania sú iba ďalšou horkou kvapkou do atmosféry už dosť ‘horkej’ polarizácie. Vyvolajú mnoho ‘horkých reakcií’. Táto schopnosť domyslieť si dôsledky je znakom EQ. Schopnosti vnímať pocity, potreby, rozvíjať sociálne zručnosti, vďaka ktorým sa komunikácia a spolužitie v rámci skupiny rozvíja pozitívnym smerom,“ vysvetľuje učiteľka.
My v škole učíme spájať

Pani Darina ďalej informuje, ako učitelia v škole deti vychovávajú. „My v škole ako učitelia máme spájať všetky jedinečné a rozmanité typy detí v triede. Určite by sme nedovolili, aby sa niektoré dieťa takto posmešne a ne-empaticky vyhradzovalo voči ostatným deťom. Snažili by sme sa deťom logicky vysvetliť, že takéto konanie je neprijateľné. Prináša do triedy atmosféru, v ktorej sa nemôžu cítiť všetci akceptovaní, čo už v triede spôsobí veľa negatívnych javov vzhľadom na dôstojnosť ostatných detí, ktoré si ju budú brániť.

Viesť triedu detí znamená myslieť na každé z nich. Na potreby všetkých z nich. Hľadať jedinečné postupy šité pre každé z nich, aby mohli využiť svoje silné stránky a korigovať tie, ktoré potrebujú korigovať,“ dodala.
V triede by sme takéto správanie neakceptovali

„Ak v triede by sme takéto správanie neakceptovali, ako je možné, že naši niektorí politickí predstavitelia , ktorí sú už dospelí, nemajú takú schopnosť sebareflexie, aby vedeli citlivo a diplomaticky reagovať na atmosféru v spoločnosti? Ako to, že si najprv nepremyslia dôsledky, než zverejnia myšlienky alebo fotografie, ktoré spoločnosť naďalej polarizujú, vnášajú do nej viac a viac negatívnych emócií? Naozaj sú im tak ľahostajné komentáre nahnevaných ľudí?“ pýta sa učiteľka.
Neuvedomujú si, čo robia?

„Neuvedomujú si, že svojou ľahostajnosťou, prípadne výsmechom v komentároch naďalej utvrdzujú ľudí v tom, že ich osudy ich nezaujímajú a úcta k občanom im nič nehovorí? Myslia si, že sa dá iba tak ľahko z pozície moci obísť dôstojnosť každého občana? Naozaj si neuvedomujú, že strácajú body, keď reagujú nedôstojne z pozície svojej moci, kde už občania očakávajú určitú zrelosť, ktorej prvoradým znakom je vlastné dôstojné konanie a rešpekt?“ pýta sa ďalej.

„Na nahnevané komentáre reagujú necitlivo. Neuvedomujú si však, ak si sami nedomyslia dôsledky svojho konania, že tie hranice potom dostávajú od občanov, ktorí im prostredníctvom svojich nahnevaných reakcií dávajú najavo, že toto konanie je neakceptovateľné,“ dodala pani Darina.

Výrok majiteľa Sedity nasypal soľ do rany. Čudujem sa politikom, ktorí ho obhajujú, tvrdí sociologička
21 | 08 | 2021 | Tibor Sipos