Pčolinská: Syn je vo väzbe po tom, čo informoval prezidentku, premiéra, Kollára a Mikulca
21 | 08 | 2021 I Petra Demková

„Vlado išiel po pravde. Zistil, že sa tu manipulujú výpovede. Stačí objednať troch kajúcnikov...“ hovorí. Jej syn podľa nej prišiel na veci, ktoré boli možno pre súčasnú vládnu koalíciu veľmi nepríjemné. Zavreli ho, keď informoval prezidentku, predsedu NRSR, premiéra a ministra vnútra o svojich zisteniach.


Marcela Pčolinská je starostkou Nižného Hrabovca v okrese Vranov nad Topľou. Je matkou poslanca NRSR Petra Pčolinského a dnes už bývalého riaditeľa SIS, Vladimíra Pčolinského, Aj jej tretí syn je aktívny v politike. Lukáš pracuje v hnutí Sme rodina ako tlačový tajomník. Manželka Vladimíra, Adriana, je poslankyňou Národnej rady za Sme rodina. Marcela Pčolinská poskytla rozhovor denníku Pravda.

Zastavme Lipšicov gang. 565 dní nezákonne väznený advokát vyzýva Žilinku, aby konal
19 | 08 | 2021 | Peter Sulek

Ide o kajúcnikov

Marcela Pčolinská hneď na začiatku rozhovoru vchádza do samého centra toho, čo sa podľa nej v prípade jej syna Vladimíra, stalo. „Vlado išiel po pravde. Zistil, že sa tu manipulujú výpovede. Stačí objednať troch kajúcnikov, ktorí obvinia celé vedenie, a sú schopní pomaly aj prezidentku zatvoriť, keď si povedia, že áno… Týmto ľuďom ide o kariéru a o moc a používajú nezákonné spôsoby. Áno, nech stíhajú, nech vyšetrujú všetkých, ktorí porušili zákony, ktorí sa nejakým veľkým spôsobom obohatili. Ale používať na to nezákonné metódy, že ktosi napíše výpoveď a kajúcnik sa ju naučí spamäti, je choré,“ približuje matka.

Svojmu synovi verila od začiatku: „Na začiatku som nepoznala dôvod a určite som neverila tomu, že by si Vlado kvôli 20 tisícom ohrozil svoju kariéru a svoju rodinu, pretože od Zoroslava Kollára by v živote nezobral úplatok. Postupne, aj z mediálnych informácií, potom už aj z nejakých rozhovorov s advokátmi som pochopila, že Vlado prišiel na veci, ktoré boli možno pre súčasnú vládnu koalíciu veľmi nepríjemné.“
Kauza odpočúvania Z. Kollára

„Môj syn je obvinený z dvoch skutkov. Z toho, že zariadil zastavenie odpočúvania Zoroslava Kollára. Jeho odpočúvanie dal zastaviť tri týždne po zatknutí Kollára, čiže nemohol nič a bolo ešte tzv. drevené číslo, ktoré písomným rozkazom mal odstaviť Boris Beňa napriek tomu, že bol upozornený pracovníkmi SIS, o koho ide. Povedal, ,to nevadí, dajte to dole'. Títo ľudia boli svedčiť a všetci potvrdzujú Vladovu verziu a všetci hovoria, že tento čin urobil Boris Beňa,“ vysvetľuje matka riaditeľa SIS v Pravde.
Úplatok v čase dovolenky v Chorvátsku

Následne poukazuje na ďalšie nezrovnalosti. „V čase, keď mu údajne mal Boris Beňa dávať úplatok, bol v Chorvátsku na dovolenke. Beňa povedal sumu a typy bankoviek, aké tam boli. Tie typy bankoviek absolútne nesedia. Po všetkých expertízach sa dokázalo, že na týchto bankovkách boli odtlačky a nejaké stopy DNA len Borisa Beňu. Dokonca ani Zoroslava Kollára, ani Makóa a ani môjho syna. Kollár poprel, že by bol Pčolinskému posielal nejaké peniaze. A Vlado, to viem teda na betón, by od neho nikdy neprijal žiadne peniaze,“ zastáva si matka syna.

Boj za spravodlivosť áno, ale bez zneužívania kompetencií
Bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský zostáva naďalej vo väzbe. Napriek novým dôkazom, ktoré hovoria o jeho nevine. Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Aneta Leitmanová

Prečo veria viac kajúcnikovi-kriminálnikovi?

Podľa nej v prípade nesedia viaceré veci. Napríklad, že si posielali fotografie. „Vtedy ešte ani sledovačka nebola, keď vypovedal Beňa s Makóom, že nejaké fotografie z toho posielali. Im nesedia termíny, sumy, odtlačky, nesedí im nič. Tam je výpoveď kajúcnika, ktorý z 15 rokov dostal podmienku a behá po slobode na novom BMW po Bratislave. Všade na svete sú kajúcnici, ale musia byť aj technicko-informačné prostriedky. A tie tu nie sú. Je len kajúcnik. A prečo by malo byť slovo Borisa Beňu dôveryhodnejšie, keď má toho na rováši dosť veľa, ako slovo Vlada Pčolinského, ktorý má čistý štít. Tak nechápem, prečo Špecializovaný trestný súd alebo dozorujúci prokurátor viac veria Beňovi ako Pčolinskému,“ hnevá sa Pčolinská.
Aj v druhom skutku je problematická dôkazná situácia

Druhý skutok je podľa Pčolinskej jej synovi pripísaný už len preto, aby sa nedostal na slobodu. „Bol obvinený, že on dal úplatok Mariánovi Kučerkovi. Je úplne nepredstaviteľné a choré, aby riaditeľ SIS dával úplatok policajtovi, aby nekonal proti nejakým trom firmám.,“ myslí si. Aj v tomto prípade Pčolinská tvrdí, že všetci traja svedkovia, ktorí majú svedčiť proti jej synovi, verziu Kučerku popreli.
Je vo väzbe, aby nemohol povedať, na čo prišiel

Matka obvineného má jasno v tom, prečo je jej syn vo väzbe. „Celá snaha je Vlada držať vo väzbe, aby nemohol rozprávať, na čo prišiel. Na to, že niečo nie je v poriadku, prišiel v januári a sledoval to celý február. Urobil všetky kroky, ktoré mu ukladal zákon. Odpočúvanie bolo legálne, schválené Krajským súdom v Bratislave. Takisto dal informácie, komu mal dať, čiže prezidentke, premiérovi a predsedovi Národnej rady a aj ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi. A možno to bola jeho osudová chyba,“ myslí si.

„Následne sa však nič nekonalo a on cítil tlaky na svoju osobu. Keďže videl, že situácia je zlá, podal trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru, na úrad inšpekcie ministerstva vnútra a zdá sa mi, že aj nejaký podnet na NBÚ. Pretože boli vyťahované od ľudí v službe informácie, ktoré boli v procese utajenia a vyšetrovatelia sa na ne nemali čo pýtať. Takže urobil patričné kroky a do pár dní ho zatkli. Všetky výsluchy už boli urobené. Dôkazná situácia je jasne v prospech syna,“ upozornila Pčolinská.

Na záver sa dotýka témy mlčanlivosti svojho syna. Povedala, že ak by mohol, už by rozprával. „On, keby mohol, rozpráva, ale nemôže… Prečo ho nechcú zbaviť mlčanlivosti? Keby ho zbavili mlčanlivosti, mohol by povedať, prečo toto celé vzniklo,“ uviedla Pčolinská na záver rozhovoru pre denník Pravda.

Stratil sa zatykač na Mikulcovho kajúcnika. Aká náhoda...
Podľa informácií zverejnených televíziou Markíza sa mal na dlhší čas stratiť zatykač na kajúcnika Petra Petrova. Problém by to nebol, ak by to netrvalo extrémne dlho a nešlo by o zločinca, ktorý mal krivo vypovedať v spolitizovanom... Čítať ďalej
20 | 08 | 2021 | Ondrej Štefik