Každý šiesty až siedmy Američan trpí hladom
21 | 08 | 2021 I Ondrej ŠTEFIK

Stále viac obyvateľov USA postihuje hladomor. O tomto negatívnom fenoméne informoval už aj renomovaný časopis National Geographic vo svojom faktografickom článku.


Podľa prestížneho časopisu v USA existujú okresy so zvýšenou mierou nedostatku jedla. V týchto oblastiach trpí prakticky každý tretí, či štvrtý človek hladovaním. Ľudia, ktorí trpia hladom, stoja v radoch na potravinovú pomoc od štátu, nadácií, škôl alebo im jednoducho pomáhajú susedia.

Podľa Claire Babineaux-Fontenot, výkonnej riaditeľky neziskovej organizácie s názvom Nakŕmiť Ameriku, sa situácia zhoršila epidémiou koronavírusu. Podľa niektorých názorov si za svoju situáciu môžu ľudia sami, lebo sú leniví a nejdú pracovať. "Nikdy to nebola pravda," reaguje na tieto názory Babineaux-Fontenot.

"Mnoho ľudí, ktorí sa na nás obracajú o pomoc, sú ľudia pracujúcej triedy, ktorí majú prácu. Niektorí z nich majú dokonca viac ako jednu prácu. Pracujú naozaj, naozaj tvrdo. Pracujú tak tvrdo ako ktokoľvek iný, ak nie tvrdšie ako väčšina ľudí. Napriek tomu stále nemôžu splniť svoje ciele," skonštatovala riaditeľka neziskovky.

Čaputová sa narodila v 1973, napriek tomu si pamätá rok 1968 z rozprávania svojich rodičov!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová si dnes pripomenula 21. august 1968, keď sem prišli vojská Varšavskej zmluvy. Túto skutočnosť oznámila na svojom Facebooku. Čítať ďalej
21 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK

Štatistiky sú katastrofálne, reálny život ešte viac

Situácia s nedostatkom jedla sa v USA zlepšovala. Približne 16,5 percenta vidieckych domácností s deťmi čelilo potravinovej neistote v roku 2018. V mestách  13,5 percenta domácností, podľa správy FRAC (Food Research and Action Center, neziskovej organizácie venovanej ukončeniu hladu a podvýživy súvisiacej s chudobou).

V roku 2020 sa vplyvom koronavírusovej krízy prepad zvýšil o niekoľko percent. Celkovo však v tomto roku trpelo hladom asi 45 miliónov Američanov, z celkového počtu 328,2 milióna.  Niektoré okresy mali skoro 30-percentnú mieru potravinovej neistoty. Existujú však aj pozitívnejšie okresy, so skoro štvorpercentnou mierou potravinovej neistoty.

Tieto negatívne štatistiky nesúvisia s lenivosťou, ale s nedostatkom pracovných miest, nízkymi mzdami, vysokými cenami potravín, zlou dopravou, píše sa v článku.

Rithu Luckieová (61) dostáva krabice s potravinami ako potravinovú pomoc. Stará sa o dvoch invalidných dospelých synov. Obaja synovia dostávajú invalidné dôchodky, ale tie nestačia na to, aby udržali dvoch dospelých mužov sýtych.

"Bolo to pre mňa požehnanie a viem, že to bolo požehnanie pre veľa ľudí v okolí," hovorí o potravinových krabiciach Luckievová. Zvyčajne krabice obsahujú mlieko, džús a čerstvé ovocie a zeleninu vrátane veľkého vrecka bielych zemiakov. "Môžem urobiť veľa s vreckom zemiakov," hovorí. "Môžem urobiť zemiakové placky, zemiakovú kašu a varené zemiaky. Viem ako to upotrebiť tak, aby nám to vydržalo" dodáva.

Kakofonický prejavy rusofóbie dvoch poslušných ministerských hysteriek Korčoka a Naďa
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (SaS) a minister obrany Jaro Naď (OĽANO) už od rána, skoro súbežne spomínajú a kuvikajú na Facebooku. Píšu o udalostiach z roku 1968. Čítať ďalej
21 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK