Chmelár: Nepohodlné názory sú potláčané, nepohodlní ľudia sú umlčiavaní
21 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Je až neskutočné, ako sa kolektívne navzájom klameme. Takzvané západné elity nechcú nič priznať, akoby tušili, že toto nie je len koniec jednej špinavej vojny, že to môže otriasť celým imperiálnym systémom. A ich vlastným postavením. Preto je pre nich príznačné, že do médií v tejto chvíli nepozývajú tých, ktorí sa nemýlili, ktorí odhalili ich lživú hru. A roky upozorňovali, kam povedú ich zločiny." Eduard Chmelár


"Potrebujú sa vyviniť," dopĺňa Eduard Chmelár. V najnovšom príspevku na sociálnej sieti sa venuje,  hlásateľom pravdy. Opäť v súvislosti s afganskou otázkou. Pred niekoľkými dňami vyhlásil, že nebude mlčať. A drží slovo.

Tým, ktorí sa vysmievajú, vyhovárajú sa, že nikto nemohol tušiť, ako to dopadne a zahovárajú závažné otázky odkazuje, že sa treba pozerať dopredu, nie dozadu. "Hoci práve poučenie a vyvodenie zodpovednosti, aby sa už nič také pod žiadnou zámienkou neopakovalo, je najdôležitejšie," vysvetľuje. Za najodpornejšiu považuje Chmelár debatu progresívnych. "Oni neuvažujú o tom, či je okupácia suverénneho štátu legálna a morálna. Oni dnes špekulujú nad tým ako dosiahnuť, aby bola efektívnejšia. A toto nazývajú pokrokom," dodáva.

Eduard Chmelár: Celú túto špinavú vojnu stvorila jedna spektakulárna lož a musíme to pripomínať
"Celú túto špinavú vojnu stvorila jedna spektakulárna lož a musíme to pripomínať. Útočníci neboli Afganci, ale Saudi. Neboli vycvičení v Afganistane, ale v USA. Ich vodca nebol pod ochranou Afganistanu, ale Pakistanu. Spojené štáty nemali nijaký... Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová

Trápne

Eduard Chmelár sa vracia do minulosti. Pripomína, ako sa pred dvomi rokmi generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg objímal v Kábule s prezidentom Afganistanu Ašrafom Ghaním. A vyzdvihoval "statočnosť a lojalitu afganských síl". Za trápne považuje Chmelár, že dnes ten istý Jens Stoltenberg vyhlásil, že za porážku NATO môže afganské vedenie.
Škrabáck sa neospravedlňujú, sústreďujú sa na zahmlievanie

Podľa Chmelára pri tejto téme dochádzalo často k manipulovaniu verejnej mienky. V príspevku spomína pisálkov z červených denníkov, ktorí sa neospravedlňujú za klamstvá a svinstvá, ale sústreďujú sa na zahmlievanie vecí. A na to, aby sa lož nedala rozoznať od pravdy. "Nie, už to konečne pochopte. Tu nejde o vyhľadávanie ‘hoaxov’, ale propagandistickú vojnu. Tieto denníky klamstvá a podvody západu nikdy odhaľovať nebudú. Lebo by na seba museli ukázať prstom," píše.

Eduard Chmelár: Kým my moralizujeme, Washington je s Talibanom dávno dohodnutý 
"Celé to bol od začiatku jeden veľký podvod. V Afganistane sme nebojovali za našu slobodu. Ani za našu bezpečnosť. Ani za obranu nášho spojenca. Bojovali a umierali sme v jednej špinavej neokoloniálnej vojne za geopolitické a obchodné záujmy USA.... Čítať ďalej
16 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová

To, o čo išlo starým koloniálnym mocnostiam, nebola demokracia

Staré koloniálne mocnosti podľa Chmelára nemali nikdy záujem o nastolenie demokracie, ale o miliardy ton železnej rudy a milióny ton medi, striebra, zlata a iných vzácnych kovov. Sem radí Ameriku, Veľkú Britániu a Nemecko. "Už pred dvoma rokmi na historickom mierovom rokovaní medzi predstaviteľmi všetkých afganských politických síl vrátane Talibanu, ktoré sprostredkovala Moskva, sa znepriatelené strany dohodli na dvoch základných princípoch. Úcta k islamskému právu. A nezasahovanie zahraničia do vnútorných záležitostí Afganistanu. A s týmito podmienkami súhlasili všetci. Vrátane amerických spojencov," vysvetľuje.
Toto im nesmie prejsť. Buďte bdelí a nedajte sa opiť rožkom

"Politika západu v tejto časti sveta je reťaz zločinov a omylov," píše Chmelár. Vysvetľuje, že afganský národ je výmysel Američanov, ktorí chceli vytvoriť zbombardovaním krajiny a dosadením bábkovej vlády, ktorej vyhlásenie za demokratickú, by bolo smiešne, keby nemala také tragické následky. V Afganistane podľa neho žijú Paštúni, Tadžici, Uzbeci, Hazari, ale nie Afganci. Američania nás podľa Chmelára opíjajú rožkom, zaťahujú do ďalšej vojny, ktorú potrebujú z dôvodu naliatia peňazí do ekonomiky bez obvinenia z nedovolenej podpory. "A my všetci sa im na to skladáme. O to ide," píše. Zdôrazňuje, že nie sme povinní sanovať imperiálne vojny, ktoré nemajú nič spoločné s našou bezpečnosťou a upratovať po nich bordel.

Keď je hrdina za mrežami a lotri na slobode (Eduard Chmelár)
Komentár Eduarda Chmelára (Facebook/status) Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Gabriel Matta

Nepohodlné názory sú potláčané, nepohodlní ľudia sú umlčiavaní

Chmelár upozorňuje, že sa musíme zbaviť neustáleho nutkania vnucovať iným civilizáciám náš spôsob života. A je podľa neho dôležité zbaviť sa falošnej predstavy o vlastnej nadradenosti a takmer evanjelizačnej povinnosti "šíriť demokraciu", ktorá poháňala tých najkrvavejších kolonizátorov a dobyvateľov od Napoleona a Hitlera až po Clintona a Busha. "Budeme mať dosť práce s tým, aby sme obhájili vlastný demokratický poriadok," zdôrazňuje.

V poslednom odseku spomína všadeprítomnú propagandu a upozorňuje na potláčanie nepohodlných názorov, na umlčiavanie nepohodlných ľudí a na podrobovanie neposlušných štátov. "Otvorte oči, lebo to, čomu sa vysmievate dnes, sa stane už onedlho nočnou morou," píše na záver príspevku, ktorý si môžete prečítať tu.

Po 20 rokoch a miliardách dolárov je americké fiasko v Afganistane horšie ako sovietske zlyhanie (Paul Robinson)
Názor Paula Robinsona (Russia Today) Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Diana Zaťková