Vakcína Pfizer/BioNTech vedie v počte hlásení o nežiaducich účinkoch, informuje ŠÚKL
20 | 08 | 2021 I Ondrej ŠTEFIK

Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) zverejňuje na svojej stránke týždennú štatistiku hlásených nežiadúcich účinkov "protikovidových" vakcín. 


ŠUKL eviduje o vakcíne od konzorcia Pfizer/BioNTech 3 819 hlásení o nežiadúcich účinkoch, z toho 451 závažných a jedno úmrtie. Tým sa zaradila spomínaná vakcína na neslávne prvé miesto v tabuľke hlásení.

Ak však rátame s počtom zaočkovaných, tak štatisticky sa ako nebezpečnejšia javí viac vakcína od AstraZenecy. U nej bolo 3 018 hlásení z toho 292 závažných a dve úmrtia. Avšak pri počte 409 284 osôb zaočkovaných dvomi dávkami. Pfizerom bolo dvoma dávkami zaočkovaných trikrát viac ľudí, 1 474 565.

Vakcína Spikevax od Moderny tiež nedopadla veľmi dobre, keďže mala 1 070 hlásení, z toho 83 závažných a jedno úmrtie. Na 215 164 zaočkovaných ľudí dvomi dávkami je to dosť nelichotivé číslo.

Jednozložková vakcína COVID-19 Vaccine Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson mala 152 hlásení, z toho 24 závažných. Zatiaľ sa nepodarilo preukázať, že by niekto po podaní tejto vakcíny na Slovensku zomrel.

Najlepšie z dostupných vakcín dopadol ruský Sputnik V. Tam hlásilo 24 osôb nežiadúce účinky a len dve závažné pri 15 255 zaočkovaných osobách.

Samozrejme, číslo odráža len hlásené alebo uznané nežiaduce účinky. Neposkytuje preto komplexný obraz o nežiaducich účinkoch jednotlivých vakcín.

Taraba si skákať po hlave zjavne nedá. Naložil nielen Čekanovi, ale aj Žiakovi
Poslanec NR SR Miroslav Žiak zo SaSk, si na svojom Facebooku kopol do opozičných kolegov. Poslancov Blahu a Tarabu nazval dehonestujúco mentálnymi atlétmi. Predseda Život NS a poslanec Taraba na to reagoval hneď po tom, ako naložil na svojom... Čítať ďalej
20 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK

Keď umrieť, tak aspoň za slobodu či úsmev

Pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, pľúcna embólia, náhla cievna mozgová príhoda, trombocytopénia (ľahkého až ťažkého stupňa), fibrilácia, myokarditída, infarkt myokardu a iné závažné vedľajšie nežiadúce účinky nahlásili očkovaní Pfizerom.

Krátkodobá strata vedomia, kolaps, trombóza a flebotrombóza dolných končatín, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, pľúcna embólia, náhla cievna mozgová príhoda, trombocytopénia (ťažkého stupňa), infarkt myokardu a iné závažné nežiadúce účinky spôsobila vakcína od AstraZenecy.

Dočasnú paralýzu, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombózu, kolaps, stratu vedomia, myokarditídu, náhlu cievnu mozgovú príhodu, pľúcnu embólia zase vyvolala vakcína od Moderny.

Stratil sa zatykač na Mikulcovho kajúcnika. Aká náhoda...
Podľa informácií zverejnených televíziou Markíza sa mal na dlhší čas stratiť zatykač na kajúcnika Petra Petrova. Problém by to nebol, ak by to netrvalo extrémne dlho a nešlo by o zločinca, ktorý mal krivo vypovedať v spolitizovanom... Čítať ďalej
20 | 08 | 2021 | Ondrej Štefik