V Nemecku sa začala štvrtá vlna pandémie COVID-19
20 | 08 | 2021 I Lukáš Leca

V Nemecku sa začala štvrtá vlna pandémie koronavírusu, uviedla národná agentúra na prevenciu a kontrolu chorôb v krajine, ktorá tiež hlási rastúci počet prípadov u detí a mladých dospelých, informuje portál RT.


Celkovo pozitívne COVID testy v Nemecku vzrástli zo štyroch na šesť percent v polovici augusta. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha (RKI) vo svojej najnovšej týždennej správe zverejnenej vo štvrtok. Agentúra dodala, že choroba čoraz častejšie postihuje osoby vo veku od 10 do 49 rokov.

"To jasne naznačuje, že štvrtá vlna sa začala a naberá tempo, najmä kvôli infekciám medzi mladšou dospelou populáciou," uvádza sa v správe. Inštitút tiež uviedol, že podobnú dynamiku pozorujeme od konca septembra do začiatku októbra 2020 - na začiatku druhej vlny v Nemecku.

V tom čase Nemecko ešte nezačalo očkovaciu kampaň. V súčasnosti 64 percent Nemcov dostalo najmenej jednu dávku vakcíny, kým 58 percent bolo podľa RKI úplne zaočkovaných. Na rozdiel od predošlých vĺn bol však najnovší nárast prípadov poháňaný nákazlivejším variantom delta. Agentúra poznamenala, že mutácia je zodpovedná za 99 percent všetkých nových infekcií v Nemecku.



RKI uviedla, že vysoké riziko infekcie sa vzťahuje na nezaočkovaných aj pre na, ktorí dostali iba jednu dávku očkovacej látky. Plne zaočkovaní čelia strednému riziku.

Počet pacientov s COVID-19 prijatých na jednotky intenzívnej starostlivosti rastie medzi všetkými vekovými skupinami, uviedla RKI a dodala, že vzostupný trend je obzvlášť viditeľný u osôb vo veku 40 - 49 rokov. Viac ako 54 percent pacientov prijatých na intenzívnu starostlivosť je v súčasnosti mladších ako 60 rokov.

Putin telefonoval s Macronom; hovorili o Afganistane i Ukrajine
Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok telefonoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Hovorili o situácii na Ukrajine i v Afganistane a o iránskom jadrovom programe, informovala tlačová služba Kremľa. Čítať ďalej
20 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR