Twitter zablokoval Trumpa, no Taliban nie! Teroristi vraj podnecujú k menšiemu násiliu ako on
20 | 08 | 2021 I Diana Zaťková

The Washington Post sa dostal pod paľbu po zverejnení článku, v ktorom sa uvádza, že Taliban nemal na rozdiel od bývalého prezidenta Donalda Trumpa zákaz vstupu na Twitter. Vraj v starostlivo formulovaných príspevkoch podnecuje k menšiemu násiliu, informuje portál RT.



Sofistikované postupy Talibanu

V titulku článku sú vyzdvihnuté „sofistikované postupy sociálnych médií Talibanu, ktoré len zriedka porušujú pravidlá“. Reportéri Craig Timberg a Cristiano Lima v článku napísali, že Taliban „použil nápadne prepracované taktiky sociálnych médií na vybudovanie politického impulzu“. A „ukázal, že je pripravený viesť moderný národný štát po takmer 20 rokoch vojny”.




Reportéri označili Taliban za „skupinu, ktorá sa hlási k starodávnym a tradičným morálnym kódexom“. Uviedli, že na sociálnych sieťach Facebook a Twitter uverejňuje správy, ktoré „spochybňujú dominantný obraz západu" o tejto skupine.
Najali si firmu pre styk s verejnosťou?

Vraj nie sú ani netolerantní, ani sa neusilujú o pomstu. Údajne sa držia v rámci vyvíjajúcich sa hraníc vkusu.

Taliban ukoristil Američanom obrovské množstvo techniky. Lietadlá a helikoptéry ale používať nevie
Situácia v Afganistane je nielen neprehľadná a zaujímavá, ale zároveň aj komická. Taliban sa totiž zmocnil amerických zbraní za miliardy dolárov. Smiešne na tom však je, že niektoré sú tak sofistikované, že ich bojovníci vôbec nevedia... Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


"Taktika celkovo ukazuje taký vysoký stupeň zručností, že sa analytici domnievajú, že Talibanu radí najmenej jedna firma pre styk s verejnosťou," pokračoval The Washington Post. Mnohí začali noviny obviňovať z napomáhania týmto snahám v oblasti PR.
Taliban je miernejší než Trump

Najviac pobúrenia vyvolávala časť, v ktorej sa s odvolaním sa na expertov uvádza, že dôvod, prečo je bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi zakázaný prístup na Twitter a Talibanu nie, je taký, že Trump porušil pravidlá zamerané „proti nenávistným prejavom a podnecovaniu násilia“. Pritom vraj z technického hľadiska ich Taliban porušuje "nie až tak".

EÚ má povinnosť prijať a rozdeliť Afgancov medzi členské štáty únie, tvrdí predseda Europarlamentu
EÚ má vraj povinnosť postarať sa o Afgancov a Európska komisia by mala schváliť rovnaké rozdelenie Afgancov medzi členské štáty Únie a to čo možno najrýchlejšie. Tvrdí to Sassoli, predseda Europarlamentu. Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | TASR/ Petra Demková


Expertka na extrémizmus online Rita Katz denníku povedala, že Taliban „šije niťou v súvislosti s politikou obsahu sociálnych médií“, ale „zatiaľ neprekračuje veľmi zreteľné línie, ktoré porušujú zásady“. Tie Trump prekročil.
Hrajú podľa pravidiel

Potom, čo bol článok uverejnený, redaktor The Washington Post Mark Seibel ho tweetoval s titulkom: „Prečo je Trump zakázaný a Taliban nie? Hrajú podľa pravidiel.“

Seibela  rýchlo zasiahli reakcie, ktoré obvinili jeho a noviny z poskytovania PR služieb Talibanu prostredníctvom charakterizácie skupiny a naznačovania, že podnecujú menej násilia ako bývalý prezident USA.

Afganistan nebude riadený demokraticky, ale islamským právom šária, vyhlásil Taliban
V Afganistane nebude demokratická vláda. Krajinu bude spravovať vládna rada a súčasný vodca Talibanu Hajbatulláh Áchúndzáda bude stáť na čele vedenia krajiny. V stredu to pre agentúru Reuters uviedol vysokopostavený člen hnutia Taliban Vahídulláh... Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR