Zastavme Lipšicov gang. 565 dní nezákonne väznený advokát vyzýva Žilinku, aby konal
19 | 08 | 2021 I Peter Sulek
565 dní ho súčasný režim nezákonne držal vo väzbe. Dnes advokát Ribár vedie združenie odvážlivcov, ktoré môže pomôcť zastaviť Lipšicov gang. Vyzývajú Žilinku, aby prešetril a ukončil zneužívanie kajúcnikov.

Občianske združenie „ZA DEMOKRACIU A PRÁVNY ŠTÁT“ (ZDAPŠ), ktoré vzniklo z Iniciatívy advokátov za právny štát (IAPŠ), adresuje opätovne svoju verejnú výzvu generálnemu prokurátorovi SR Marošovi Žilinkovi.

Ako upresňuje predseda ZDAPŠ Martin Ribár: „Opätovne vyzývame v reakcii na medializované informácie v ostatných dňoch generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku, na bezodkladné prešetrenie podozrení zo zneužívania inštitútu tzv. kajúcnikov v trestných konaniach.“

Advokát Ribár sa stal verejne známym po tom, čo bol Matovičovým a Hegerovým režimom nezákonne držaný vo väzbe 565 dní.
Generálny prokurátor musí zasiahnuť

Predseda ZDAPŠ Martin Ribár ďalej uviedol:

„Medializované informácie o zmarení zásahu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), následný útek dvoch z troch podozrivých osôb Mateja Zemana alias „Zemáka“, Petra Petrova alias „Tigra“, odsúdenie kajúcnika Csabu Dömötöra za krivú výpoveď, odvolanie vedúcej špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby Diany Santusovej, zadržanie osoby podozrivej Petra Petrova príslušníkmi NAKA, ale najmä uniknuté zverejnené Uznesenie Úradu inšpekčnej služby ČVS: UIS-171/OISZ-2021 o vznesení obvinenia osobám Peter Petrov, Matej Zeman a Csaba Dömötör, v ktorom je prezentované dôvodné podozrenie z jednoznačného manipulovania trestných konaní priamo príslušníkmi NAKA a ich operatívnymi pracovníkmi, toto všetko nadobudlo takých rozmerov, že je potrebný bezodkladný zásah priamo Generálnej prokuratúry SR a priamo generálneho prokurátora SR a je nutné okamžité prešetrenie vyššie uvedených skutočností.“

Lipšicov gang úraduje. Mikulec a Kovařík majú konať protiprávne. Píše vyšetrovateľka ústavným činiteľom
Podľa poslanca Pčolinského bol jemu a ďalším ústavným činiteľom doručený list, ktorý opisuje šokujúce praktiky vedenia polície a ministerstva vnútra. Ešte pred tým hovoril o závažných informáciách kolujúcich v priestore. Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | Peter Šulek / Tibor Šipoš

Aj novinár Valček spochybnil výpovede kajúcnikov

ZDAPŠ opakovane zdôrazňuje, že objektívnosť vyšetrovania v trestných konaniach je jedným zo základných pilierov demokratickej spoločnosti, o ktorom jednoducho nemôžu byť ani len najmenšie pochybnosti. Tie by viedli k nedôvere k základným demokratickým princípom a k reálnemu rozkladu elementárnych inštitútov právneho štátu a demokratickej spoločnosti.

S ďalším vážnym podozrením z manipulovania trestných konaní prišiel dlhoročný novinár Adam Valček. „Vo výpovediach bývalého prezidenta finančnej správy F. Imreczeho a podnikateľa v oblasti IT M. Suchobu sú značné nezrovnalosti znedôveryhodňujúce ich výpovede. Za znepokojujúce považujeme aj skutočnosť, že vypovedali rovnaké nepresnosti aj napriek tomu, že jeden z nich bol vo väzbe. Sme presvedčení, že aj tieto nezrovnalosti by mali byť prešetrené zo strany pána generálneho prokurátora,“ uzavrel predseda ZDAPŠ Ribár.
565 dní v nezákonne väzbe

Občianske združenie „ZA DEMOKRACIU A PRÁVNY ŠTÁT“ je dôsledne apolitickým združením. Hlavným cieľom združenia je ochrana a rozvoj právneho štátu a demokracie, prispievanie k rešpektovaniu práva a ľudskej dôstojnosti a zasadzovanie sa za ochranu základných ľudských práv a slobôd.

Občianske združenie „ZA DEMOKRACIU A PRÁVNY ŠTÁT“ bolo vytvorené s cieľom pokračovať v činnosti, ktorej sa viac ako 9 mesiacov venovala IAPŠ - Iniciatíva advokátov za právny štát. Občianske združenie „ZA DEMOKRACIU A PRÁVNY ŠTÁT“ je tak pokračovateľom IAPŠ a vzniklo preto, aby poukázalo na negatívne trendy v celej justičnej sfére na Slovensku.

Ako už bolo uvedené, jeho predsedom je JUDr. Martin Ribár. Advokát, ktorý strávil 565 dní v nezákonnej väzbe. Z toho v kolúznej väzbe strávil takmer 16,5 mesiacov. Problematike väzby a predovšetkým kolúznej väzby sa venuje dlhodobo.

Lipšic dostáva z každej strany a vie, že sa mu kráti čas. Tak prská a je nervózny
06 | 08 | 2021 | Peter Sulek

Podpora policajnej inšpekcii

Združenie ďalej adresovalo výzvu aj vrcholným predstaviteľom výkonnej moci. V nej sa okrem iného zastali Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Ministerstva vnútra SR.

„Vyzývame k zastaveniu polarizácie spoločnosti a vytvárania negatívneho a diskreditujúceho pohľadu na prácu Úradu inšpekčnej služby MV SR pri prešetrovaní podozrení z manipulácie dôkazov v trestných konaniach, k zastaveniu vyjadrovania sa Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR k živým právoplatne neskončeným trestným konaniam,“ píše ZDAPŠ v tlačovej správe.
Proti Lipšicovi, za Žilinku

V uplynulých mesiacoch Iniciatíva advokátov za právny štát (IAPŠ) vystupovala proti špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi, pričom napádala jeho medializované vyjadrenia. Generálneho prokurátora Maroša Žilinku v spore s Lipšicom podporila.

Vo vydanej tlačovej správe sa nové občianske združenie ako nástupca spomínanej iniciatívy vyslovuje za objasňovanie podozrení z porušovania zákona pri vyšetrovaní v trestných konaniach, „a to bez ohľadu na to, kto je z takéhoto konania podozrivý“.
Kajúcnici a kolúzna väzba

Združenie chce poukazovať na podozrenia z ovplyvňovania výpovedí tzv. kajúcnikov v trestných konaniach, spochybňovanie inštitútu prezumpcie neviny či rezignovanie niektorých vyšetrovateľov PZ na vykonávanie dokazovania z dôvodu „slepej viery“ v tvrdenia kajúcnikov.

Rovnako sa stavia proti zneužívaniu inštitútu väzby, najmä kolúznej väzby, „neľudským podmienkam“ jej výkonu či nadkvalifikácii skutkov pri vznášaní obvinení ako dlhotrvajúceho väzobného dôvodu.

Vidí v tom cestu „k náprave týchto negatívnych trendov v justičnej sfére“ a obnove dôvery slovenskej verejnosti v justičný systém, demokraciu a právny štát v SR všeobecne.

Za pomoci Dibákovej z Lipšicovho stáda odkazuje Krúpa opozícii: Očakávam zatýkanie politikov
14 | 08 | 2021 | Peter Sulek