Smer kritizuje, že Mikulec sa mal stretávať s Matejom Z., chce ho opäť odvolávať
19 | 08 | 2021 I TASR

Fico nebude čakať s odvolávaním Mikulca do septembra


Opozičný Smer-SD má v pondelok (23. 8.) podať návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Na tlačovej konferencii to oznámil šéf strany Robert Fico s tým, že nebude čakať na september, nakedy je presunutá schôdza o Mikulcovom odvolávaní, ktorá sa mala konať v júli. Fico tvrdí, že Mikulec mal navštevovať takáčovca Mateja Z. v jeho byte a koordinovať s ním výpovede. Smer-SD Mikulca opätovne kritizuje aj za to, že mal zobrať úplatky.

Minister vnútra podľa Fica osobne pozná takáčovca Mateja Z. a pravidelne chodil za ním do bytu, aby s ním koordinoval výpovede. Odvoláva sa aj na medializované fotografie, podľa ktorých navštevuje Mikulec ženu, ktorá býva v rovnakom bytovom dome ako Matej Z. To považuje Fico za príbeh, ktorý si minister vymyslel. Matej Z. je jedným z trojice obvinených svedkov v mediálne známych policajných kauzách. Zásah voči nim bol prerušený, v dôsledku čoho je Matej Z. v pátraní. Fico je presvedčený, že zásah sa zastavil na pokyn Mikulca.  Matej Z. je podľa šéfa Smeru-SD jedným z tzv. udavačov, ktorí si vymýšľajú svedecké výpovede.
Obštrukcie zo strany koalície

"Neveríme ani pol slova Mikulcovi, ako si vymyslel príbeh s nejakou dievčinou. V poriadku, keby nebol on ten, kto rozhodol o prerušení zásahu voči Matejovi Z.," skonštatoval Fico.

Šéf Smeru-SD kritizoval obštrukciu zo strany koalície pri mimoriadnej schôdzi, na ktorej chceli koncom júla odvolávať Mikulca.  "Vládna koalícia nechce o tom rokovať, lebo sa týchto informácií bála," povedal s tým, že v pondelok podávajú nový návrh. Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) má do siedmich dní zvolať schôdzu.

Fico tiež dodal, že Mikulec mal mať ešte ako riaditeľ vojenského spravodajstva kontakty na skupinu takáčovcov. Mal využívať ich služby na riešenie svojich osobných sporov.

Člen bratislavskej skupiny takáčovcov Matej Z. je jedným z trojice obvinených svedkov v mediálne známych policajných kauzách. Po ňom a po podnikateľovi Petrovi P. vyhlásili pátranie. Csabu D. v tomto prípade odsúdili za krivú výpoveď na 32 mesiacov podmienečne s odkladom na päť rokov. Petra P. zobral do väzby v sobotu (14. 8.) Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v inej korupčnej veci.

Matej Z. je obvinený v kauze manipulovania svedeckých výpovedí. Aktuálne by sa mal nachádzať v Chorvátsku, kde podľa svojich vyjadrení požiadal o politický azyl. Je ochotný vypovedať prostredníctvom telemosta.