Róbert Kaliňák: Dôkazy v prípade Očistec neexistujú, je evidentné že ide o politickú objednávku
19 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

Róbert Kaliňák vypovedal v bratislavskom sídle Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ako svedok k prípadu Očistec. Bezprostredne po vypočutí poskytol Kaliňák novinárom vyjadrenie, ktoré na sociálnej sieti zverejnili Aktuality. Kaliňák jednoznačne stojí za tým, že Tibor Gašpar bol najlepší policajný prezident a konkuruje mu Milan Lučanský. "Obaja boli mimoriadne kvalitní a dobrí policajti," povedal.  


"Vyšetrovateľov zaujímala pravda, pretože jej majú málo. Tak sme sa trošku dlhšie zdržali, pretože tej pravdy bolo treba povedať veľa," odpovedal na prvú otázku. Kaliňák vo zverejnenom videu tvrdí, že na dorovnávanie platov od niektorých funkcionárov sa vyšetrovatelia nepýtali a tvrdenia Imreczeho poprel.
Formulácie o zločineckej skupine sú naozaj veľmi hrubým balastom

K obvineniam Gašpara a Bödöra Kaliňák uviedol, že taká zločinecká skupina je z jeho pohľadu nezmysel a takto vyhlasované a formulované tézy by podľa neho pasovali veľmi dobre aj na dnešné vedenie. "Dokonca už máme aj právoplatne odsúdeného svedka krivo svedčiaceho. Čiže tie formulácie sú naozaj veľmi hrubým balastom a sú vlastne spätne poskladané na základe nejakých bodov vykreslených v čase a priestore, ktoré potom spájajú v nejakom detskom rébuse, kde potom vznikne obraz o kačičke," hovorí. "Ale ak začnete spájať nesprávne, tak môže vzniknúť aj obrázok čerta. Ku tvrdeným skutočnostiam jednoducho nedošlo," vysvetľuje.

Exminister vnútra R. Kaliňák vypovedal na NAKA ku kauze Očistec
Kaliňák vypovedal ako svedok Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | TASR

Úrad špeciálnej prokuratúry sa spolieha na to, že sa niekto zlomí a prizná sa

Kaliňák vysvetľuje, že ak sú podozrenia z izolovaných trestných činov, ktoré sú vedené, tak ich treba prešetriť. "Ale o tej zločineckej skupine, ktorá mala existovať, samo o sebe to tvrdenie nenapĺňa kritériá, ktoré vyžaduje zákon a ani to nie je potvrdené samotným textom, ktorý je uvedený v uznesení," píše. "Tam sa spomína pochopiteľne aj nejaká politická motivácia," hovorí Kaliňák. "Ale ak by to tak malo byť, tak nie je možné, žeby boli trestné stíhania p. Kisku zastavené, alebo p. Matoviča, alebo trestné stíhania p. Lipšica. Alebo napr. trestné stíhanie p. Galka za odpočúvanie opozície," vysvetľuje.

Tvrdí, že ak by zločinecká skupina existovala, tak by bolo prirodzené, že by boli všetci väzobne stíhaní, ale zdôrazňuje, že nič také sa nestalo. Je presvedčený, že tí ľudia sú stíhaní nezákonne a jediné na čo sa podľa neho spolieha Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý má nedostatok dôkazov o všetkých veciach je to, že sa niekto zlomí a prizná sa.

Fico: Smer pri organizovaní protestu v Košiciach s nikým politicky nespolupracuje
Nie je žiadny organizačný výbor, nie je žiadna dohodnutá politická spolupráca s nikým. Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | TASR

Ide o politickú objednávku?

Kaliňák poukazuje na problémy, ktoré Slovensko má a hovorí aj o tom, že na slobode behá pedofil z radov politikov Oľano. Jednoznačne si stojí za tým, že Tibor Gašpar bol najlepší policajný prezident a konkuruje mu už iba Milan Lučanský. Obaja boli podľa neho mimoriadne kvalitní a dobrí policajti. Hovorí, že svedčí o tom aj fakt, že všetci tí vyšetrovatelia, ktorí na protizločineckej jednotke boli, zjavne o ničom nevedeli, keďže počas 12, rokoch nezačali konať. "Všetci tu boli. Každý jeden bol súčasťou a nikoho som nepočul, žeby bol svedecky vypovedať v tejto veci. Čiže je evidentné, že je to politická objednávka," hovorí Kaliňák.

Vyjadril sa aj k lustrácii novinárov. Nejde podľa neho o trestný čin. "Je to disciplinárne previnenie, ktoré tu bolo predtým, je teraz a bude aj potom. Keď som ja bol lustrovaný, dvesto krát, bývalou vládou, tak vám to nevadilo. Keď som bol sledovaný novinármi, tiež vám to neprekážalo," dodal.

Pellegrini si počas vyviňovania utieral čelo vreckovkou, ktorú predtým nervózne žmolil
19 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK