Lekárska komora o predpisovaní generík: Predkladaná novela je skôr v prospech lekární, nie pacientov
19 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Novela zákona o liekoch týkajúci sa predpisovania generík bez konkrétneho názvu lieku neušetrí peniaze. Nebude ani v prospech pacienta, skonštatovala Slovenská lekárska komora (SLK) na svojej facebookovej stránke.


"SLK je presvedčená, že navrhovaná novela zákona o liekoch, ktorá chce zaviesť povinnú generickú preskripciu bez uvádzania konkrétneho názvu lieku, nemá svoje opodstatnenie, neušetrí peniaze a čo je hlavné – rozhodne nebude v prospech pacienta," reaguje SLK na návrh novely zákona.

Podľa lekárov tak aktuálny stav funguje a je prospešný najmä pre pacientov. Od roku 2011 totiž slovenskí lekári povinne predpisujú lieky genericky, zároveň však môžu uviesť na recept aj konkrétny názov.

Slovenská lekárska komora odmieta povinné očkovanie zdravotníkov. Bežných ľudí sa však nezastala
Predseda slovenskej lekárskej komory Marian Kollár v statuse odmietol povinné očkovanie zdravotníkov, aké zaviedli napríklad vo Francúzsku. Lekári sa však bežných ľudí nezastali. Čítať ďalej
15 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik


"Pripravovaná novela zákona bude pre pacientov, najmä tých starších (ktorí užívajú najviac liekov), znamenať len zbytočný zmätok, nedorozumenia," zdôraznila SLK. "A vylúčiť nemožno ani ohrozenie ich zdravia. Ak pacient dostane povedzme každý mesiac svoj liek v inom balení, hlavne u tých starších to spôsobí značnú dezorientáciu a môže narušiť aj priebeh liečby. Navyše, lekár najlepšie pozná svojho pacienta, vie, aké lieky užíva a tým pádom dokáže aj najlepšie posúdiť prípadnú kontraindikáciu s inými liekmi," píše sa v reakcii na novelu.



"V neposlednom rade treba skonštatovať, že predkladaná novela je skôr v prospech lekární a distribútorov liekov, rozhodne však nie v prospech pacientov a slovenského zdravotníctva. Slovenská lekárska komora preto navrhuje STIAHNUŤ spomínanú novelu z medzirezortného pripomienkového konania a ponechať v praxi súčasný stav," uzatvára SLK.

Analytik Smatana predpovedá tisícky mŕtvych, posledná šanca zmierniť tretiu vlnu je teraz!
Ďalšia vlna covidu alebo ďalšia vlna strašenia? B je správne. HN Online prináša rozhovor s analytikom Martinom Smatanom. Ak ste sa doteraz nebáli, teraz sa už určite báť budete. Smatana opäť straší a upozorňuje, že máme "poslednú šancu zmierniť... Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Zuzana Koščová