EÚ má povinnosť prijať a rozdeliť Afgancov medzi členské štáty únie, tvrdí predseda Europarlamentu
19 | 08 | 2021 I TASR/ Petra Demková

EÚ má vraj povinnosť postarať sa o Afgancov a Európska komisia by mala schváliť rovnaké rozdelenie Afgancov medzi členské štáty Únie a to čo možno najrýchlejšie. Tvrdí to Sassoli, predseda Europarlamentu.



Stará známa rétorika: Európska únia má zodpovednosť

Ako informuje portál Teraz.sk, Sassoli tvrdí, že Európska komisia by mala schváliť rovnaké rozdelenie Afgancov na úteku medzi členské štáty Únie, a to čo možno najrýchlejšie.

Európska únia má zodpovednosť prijať afganských utečencov a nemôže dovoliť, aby ľudia, ktorí pracovali pre krajiny eurobloku v Afganistane, boli vystavení pomste Talibanu. Podľa tlačovej agentúry Reuters to v stredu uviedol predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli.
Rozdelení rovnomerne do štátov EÚ

Šéf europarlamentu zdôraznil, že utečenci prichádzajúci z Afganistanu, ktorý sa dostal pod kontrolu Talibanu, by mali byť rozdelení proporcionálne medzi členské štáty EÚ.

Predstavitelia Talibanu oficiálne vyhlásili, že chcú mier v krajine, že sa nebudú mstiť bývalým nepriateľom a rešpektovať budú aj práva žien, avšak v súlade s islamským právom šaría. Reuters upozornil, že mnohí Afganci sú voči týmto sľubom skeptickí a z krajiny sa stále zúfalo pokúšajú odísť tisíce ľudí vrátane veľkého počtu tých, ktorí po dve desaťročia pomáhali zahraničným silám pod taktovkou Spojených štátov.
EÚ musí prejaviť zodpovednosť

"Musíme chrániť tých, ktorí s nami pracovali a spolupracovali, nemôžeme dovoliť, aby boli vystavení pomste," zdôraznil Sassoli počas tlačovej konferencie vo Vilniuse. Šéf EP sa nachádza na štvordňovej pracovnej návšteve v pobaltských krajinách.

Podľa jeho slov musí EÚ prejaviť zodpovednosť a Európska komisia by mala schváliť rovnaké rozdelenie Afgancov na úteku medzi členské štáty Únie, a to čo možno najrýchlejšie.

Vojenské lietadlá od nedele evakuovali z Afganistanu viac ako 2200 diplomatov a civilistov, medzi nimi bolo aj mnoho občanov Afganistanu.