Armáda USA znemožnila Holanďanom nástup do evakuačného lietadla z Afganistanu
19 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Prvý evakuačný let Holandska z Afganistanu v utorok odletel bez jediného Holanďana či Afganca na palube, pretože armáda USA znemožnila pasažierom nastúpiť do lietadla. V stredu to oznámila holandská ministerka zahraničných vecí Sigrid Kaagová, informovala agentúra AFP.


Americká armáda povolila holandskému evakuačnému lietadlu zotrvať v utorok na ploche letiska iba 30 minút a následne mu nariadila odletieť, uviedla Kaagová.

Do lietadla sa podarilo dostať len 40 ľudom, pričom žiaden z nich nebol občanom Holandsku ani Afganistanu. Mnohí k lietadlu nestihli prísť na čas, pretože sa im nepodarilo prejsť cez letiskové brány, ktoré stráži americká armáda.

"Mnohí tam boli so svojimi deťmi a rodinami. Boli tam pri vchode do letiska. Je to hrozné..." citovala holandská agentúra ANP slová Kaagovej.

Ruské veľvyslanectvo v Kábule nevidí dôvod na evakuáciu
Ruskí diplomati v Kábule sa cítia bezpečne a pokračujú v práci aj po tom, čo Taliban prevzal hlavné mesto, uviedol pre portál RT veľvyslanec Moskvy v Afganistane. Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Lukáš Leca


Podľa ANP má ministerka hovoriť s Američanmi, aby zaistila, že sa podobná situácia nezopakuje. O tejto veci má okrem toho v stredu tiež hovoriť s nemeckým ministrom zahraničných vecí Heikom Maasom.

Holandsku sa už v stredu podarilo z Afganistanu evakuovať niekoľkých svojich občanov. V lietadle z Kábulu sa nachádzalo 35 Holanďanov, ako aj niekoľko občanov Belgicka, Nemecka a Británie. Lietadlo bolo na ceste do gruzínskej metropoly Tbilisi, informovalo na sociálnej sieti Twitter holandské ministerstvo obrany.

Bojovníci Talibanu v nedeľu prekvapujúco ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a NATO. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z krajiny.

Z Kábulu sa preto v súčasnosti snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

Trump: "Také poníženie! Odchod z Afganistanu je pre USA bezkonkurenčná hanba"
18 | 08 | 2021 | Diana Zaťková