Afganistan nebude riadený demokraticky, ale islamským právom šária, vyhlásil Taliban
19 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

V Afganistane nebude demokratická vláda. Krajinu bude spravovať vládna rada a súčasný vodca Talibanu Hajbatulláh Áchúndzáda bude stáť na čele vedenia krajiny. V stredu to pre agentúru Reuters uviedol vysokopostavený člen hnutia Taliban Vahídulláh Hášimí.


"Nebude žiaden demokratický systém, pretože ten nemá v našej krajine žiaden základ... Nebudeme debatovať o tom, aký politický systém by sme mali v Afganistane zaviesť, pretože je to jasné. Je to (islamské) právo šaría," uviedol Hášimí, podľa ktorého by sa vedenie Talibanu malo neskôr tento týždeň stretnúť a rokovať o otázkach riadenia štátu.

Systém vlády, ktorý Hášimí načrtol, by tak mal byť podobný systému počas vlády Talibanu Afganistane v rokoch 1996 – 2001, ktorú ukončila americká invázia. Vtedajší vodca Talibanu mulla Muhammad Umar sa držal v úzadí a každodenný chod prenechal na vládnu radu.

Bojovníci Talibanu v nedeľu prekvapujúco ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a NATO. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z krajiny.

Armáda USA znemožnila Holanďanom nástup do evakuačného lietadla z Afganistanu
Prvý evakuačný let Holandska z Afganistanu v utorok odletel bez jediného Holanďana či Afganca na palube, pretože armáda USA znemožnila pasažierom nastúpiť do lietadla. V stredu to oznámila holandská ministerka zahraničných vecí Sigrid Kaagová,... Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR