SLK: Predpisovanie receptu bez uvedenia konkrétneho lieku prinesie chaos
18 | 08 | 2021 I TASR/ Ivan Mihale

Predpisovanie receptu bez uvedenia konkrétneho lieku prinesie do systému zdravotníctva chaos. Nemá svoje opodstatnenie, neušetrí peniaze a nebude v prospech pacienta. Tvrdí to Slovenská lekárska komora (SLK) v reakcii na navrhovanú novelu zákona o liekoch, ktorá by zaviedla povinnú generickú preskripciu bez uvádzania konkrétneho názvu lieku. V stredu o tom TASR informovala manažérka pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodská.


"Súčasný stav, v ktorom lekári už od roku 2011 povinne predpisujú lieky genericky, ale zároveň môžu v odôvodnených prípadoch uviesť na recept aj konkrétny názov, je z nášho pohľadu dobrý a je hlavne v prospech pacientov," uviedla komora.

Myslí si, že pripravovaná novela zákona bude najmä pre starších pacientov, ktorí užívajú najviac liekov, znamenať zbytočný zmätok, nedorozumenia. Lekárska komora nevylúčila ani ohrozenie ich zdravia. Poukázala tiež na to, že ak pacient dostane každý mesiac liek, na ktorý si už zvykol, no v inom balení, hlavne u starších to môže viesť k dezorientácii a môže to narušiť aj priebeh liečby.

Zaočkovať 7 miliárd zdravých ročne je príliš lukratívne na to, aby propagovali lieky, ktoré by liečili len chorých (VIDEO)
Očkovací „blázinec“ proti koronavírusu sa strhol doslova po celom svete. Asi najviac v Európe a Amerike. V mnohých štátoch však už ľudia proti tomu mohutne protestujú. Slovák žijúci v Taliansku Ľuboš Hrica sa snaží zdôvodniť, prečo sa strhol taký... Čítať ďalej
20 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik


Komora hovorí, že lekár najlepšie pozná svojho pacienta, vie, aké lieky užíva, a teda dokáže aj najlepšie posúdiť prípadnú kontraindikáciu s inými liekmi. "Aj pri generikách s tou istou účinnou látkou môžu byť rozdiely v účinkoch i vzájomných interakciách medzi jednotlivými liekmi, ktoré pri liečbe pacienta môže posúdiť len jeho lekár. Týmto spôsobom teda prácu lekárov iba sťažíme, pretože väčšina pacientov nevie lekárovi povedať presný názov lieku, ktorý užíva," povedala.

Matovičova očkovacia lotéria zabáva celý internet. Zrejme až na pani Zuzanu z Prešova (FOTO)
Slováci majú o zábavu postarané, aj keď mnohých skôr praktiky donútiť občanov k očkovaniu hnevajú. Internetom sa šíria meme obrázky súvisiace s očkovaciou lotériou, ktorú inicioval expremiér a minister financií Igor Matovič. Slováci to nedarovali... Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Tibor Sipos


Rovnako tvrdí, že predkladaná novela je skôr v prospech lekární a distribútorov liekov, rozhodne však nie v prospech pacientov a slovenského zdravotníctva. SLK navrhuje stiahnuť spomínanú novelu z medzirezortného pripomienkového konania a ponechať v praxi súčasný stav.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v novele zákona o liekoch, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní, navrhuje, aby sa v receptoch na lieky už viac nedopisovali názvy konkrétnych liekov. Využívať sa má len generická preskripcia, teda uvádzanie názvu účinnej látky.

Generikum je liek, ktorý sa vyrába po tom, ako originál stratil patentovú ochranu. Účinná látka v originálnom aj generickom lieku je rovnaká. Generikum má v porovnaní s originálnym liekom vždy nižší, alebo žiadny doplatok. Na lacnejšiu verziu predpísaných liekov sa môže každý pacient opýtať svojho lekára alebo lekárnika.

Namiesto vakcín dajte radšej ľuďom zadarmo potrebné lieky, vyzýva vládu Harabin
Najskôr rúška, teraz očkovanie. Štefan Harabin je proste „rebel“, ktorého niečo len tak nepresvedčí. Tak, ako sa z neho stal známy antirúškovec, tak sa z neho stáva aj bojovník proti vakcinácii. Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Jozef Uhlárik