Salámová metóda. Korčok a Naď pripustili, že Slovensko príjme viac ako desať Afgancov
18 | 08 | 2021 I Peter Sulek

Ministri Korčok a Naď pripustili, že Slovensko prijme viac ako desať Afgancov. Šéf migračného úradu Orlovský hovorí o niekoľkých desiatkach. O prijímaní migrantov bude dokonca rokovať koaličná rada.


Situácia sa zamotáva, je neprehľadná a využívajú to liberáli. Premiér Eduard Heger najprv znenazdajky ohlásil, že vláda sa rozhodla udeliť azyl desiatim Afgancom, ku ktorým je ale potrebné prirátať ich rodinných príslušníkov.

Krátko na to sa k téme vyjadrili aj minister obrany Naď a minister zahraničia Korčok. Obaja pripúšťajú väčší počet prijatých migrantov. Ešte konkrétnejší bol šéf migračného úradu a bývalý šéf Sorošovej mimovládky Ján Orlovský. Ten uviedol, že jeho úrad eviduje niekoľko desiatok žiadostí.
Salámová metóda

Desiatka Afgancov plus ich rodiny teda takmer určite nebude konečný počet migrantov, ktorí zavítajú na Slovensko. Minister obrany Jaroslav Naď totiž v relácii na televízii TA3 naznačil, že Slovensko pravdepodobne príjme viac migrantov:

“To číslo (10, pozn. red.) by som nebral ako nejakú dogmu… budeme sa veľmi dôkladne pozerať na každý životný príbeh konkrétneho človeka, ktorý o ten azyl požiada a podľa toho sa zariadime. Ale neočakávam zásadne navýšenie tohto čísla, ale netvrdil by som, že 10 je nejaká dogma, ktorú by sme nemali prekročiť.”

Aj podľa šéfa diplomacie Ivana Korčoka (nominant SaS) by sme mohli prijať aj viac než len desať Afgancov s rodinami, ako to momentálne plánujeme. „Ja som za viac veľkorysosti,“ povedal Korčok v utorok.

Orbán Afgancov neprijme, Heger chce prijať desať, Nvotová apeluje na Korčoka, aby sme prijali čo najviac
18 | 08 | 2021 | Peter Sulek

Niekoľko desiatok

Prví Afganci sa už zaujímajú o azyl na Slovensku. Sú to príbuzní ľudí, ktorí už u nás žijú, prípadne majú k Slovensku priamy vzťah, povedal Denníku N riaditeľ Migračného úradu Ministerstva vnútra SR a bývalý šéf Sorošovej mimovládky Nadácia otvorenej spoločnosti Ján Orlovský.

„Za posledných desať dní evidujem asi desať e-mailov tohto druhu,“ povedal Orlovský o žiadostiach Afgancov poslaných na migračný úrad, aby udelil azyl ich príbuzným. Ozývajú sa ľudia, ktorí na Slovensku študovali, prípadne sa tu usadili. Žiadosti sa podľa Orlovského zatiaľ týkajú niekoľkých desiatok ľudí.

O prijímaní ďalších migrantov z Afganistanu bude budúci týždeň dokonca rokovať aj koaličná rada.

To mu poradil Orlovský? Slovensko poskytne azyl desiatim Afgancom, vyhlásil Heger
16 | 08 | 2021 | Peter Sulek