Právnik Géci opäť radí ako postupovať, keď vás odmietnu pustiť na pracovisko, alebo do inej prevádzky
18 | 08 | 2021 I Ondrej Stefik

Podpredseda strany Život NS JUDr. Marek Géci poskytol na Facebooku svoje právne pohľady a rady, ako postupovať pri porušovaní občianskych a ľudských práv Mikasovými nariadeniami a vládnymi opatreniami  


Tento právnik a politik sa do povedomia ľudí dostal pozitívne najmä právnou odbornou pomocou v prospech ľudí, ktorí odmietajú kontroverzné nariadenia a opatrenia z dielne Úradu verejného zdravotníctva (UVZ), alebo úradu vlády.

Podpredseda vo videu uviedol, že je zahltený emailami, v ktorých ho ľudia žiadajú o pomoc. Právne problémy sa podľa neho opakujú a právna analýza a riešenie je pritom rovnaké. Preto sľubuje vypracovanie akéhosi formulára, ktorý bude obsahovať tri dokumenty, ktoré by mali pomôcť každému občanovi.

Ako povedal: „...nie je v jeho fyzických možnostiach odpovedať na každý jeden email." Zároveň chápe, že občania potrebujú rýchlu právnu pomoc, a preto prišiel s týmto inteligentným riešením. Taktiež vyhlásil, že budú pokračovať v doterajšej "Covid-pomoci".
Oprávnenosť nahliadať do zdravotníckej dokumentácie je vymedzená zákonom

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že považuje za zdravotnícku dokumentáciu aj napríklad potvrdenie o prekonaní kovidu, či vykonaní testu a pod. Zároveň ministerstvo zdôraznilo, že falšovanie by bolo teda trestným činnom.

Marek Géci sa tohto vyhlásenia šikovne právnicky chytil a vo videu upozornil, že do zdravotníckej dokumentácie môže nahliadnuť len zákonom oprávnená osoba a nie je to žiadny esbeeskár, príslušník policajného zboru, alebo nejaký prevádzkar.

Smer SD podáva diskriminačný zákon na ústavný súd. Čaputová sa stará o šatník a ľudské práva Bielorusov
Predseda Robert Fico v úvode tlačovej besedy strany uviedol , že idú na ústavný súd s apartheid zákonom, lebo si myslia, že je neústavný. Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK

Prečo je to tak a čo robiť ?

Podľa Géciho to nie je o diletantizme a neschopnosti vlády, ale o vládnej arogancii moci. Vedia o tom, že je to nezákonné a napriek tomu to skúšajú. Podľa právnika nemajú právo od vás žiadať v akejkoľvek prevádzke zdravotnícku dokumentáciu, lebo na to nie sú oprávnení zákonom.

Myslí si, že štát svojimi nariadeniami tlačí podnikateľov - prevádzkarov, aby porušovali práva klientov, čím ich budú odháňať. Ak sa však takáto nezákonnosť stane, radí, aby segregovaný a diskriminovaný klient zavolal: "Policajnú hliadku a vyzval ich, aby spravili o udalosti zápis." Tento zápis bude podľa jeho slov v budúcnosti slúžiť na prípadne ďalšie konanie, napríklad pri odškodňovacom procese na súde.

Takýto postup radí použiť, aj keď zamestnávateľ odmieta vpustiť zamestnanca na pracovisko. Aj keď je to podľa neho nepríjemné, ale je to nutné spraviť za účelom zabezpečenia dôkazových materiálov pre zvládnutie dôkazného bremena.

Fico: Elektrina môže ísť hore o 15 až 20 percent! Keď zdražie energia, zdražie všetko
Predseda Smeru Róbert Fico avizoval nevídané zdražovanie elektriny. Slovenské domácnosti čaká extrémne uťahovanie opaskov. Čítať ďalej
17 | 08 | 2021 | Ondrej Štefik