Johnson a Biden sa dohodli na uskutočnení virtuálneho summitu G7 o Afganistane
18 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Virtuálny summit vodcov krajín G7 o situácii v Afganistane sa uskutoční budúci týždeň, dohodli sa v utorok americký prezident Joe Biden a britský premiér Boris Johnson. Oznámil to Biely dom, ktorý cituje agentúra AFP.


"Dohodli sa, že budúci týždeň sa uskutoční virtuálne stretnutie lídrov G7, s cieľom prediskutovať spoločnú stratégiu a prístup," uviedol Biely dom vo vyhlásení.

Biden a Johnson diskutovali aj o potrebe úzkej spolupráce medzinárodného spoločenstva v súvislosti s "poskytovaným humanitárnej pomoci a podpory pre utečencov a iných zraniteľných Afgancov," pokračuje vyhlásenie Bieleho domu.

Zlé správy pre NATO: Ruská nadzvuková riadená strela Zirkon je funkčná
Ruskí predstavitelia ešte nezverejnili presný harmonogram výroby, ale očakáva sa, že nadzvuková strela Zirkon vstúpi do služby v nasledujúcich rokoch, informuje portál The National Interest. Čítať ďalej
17 | 08 | 2021 | Lukáš Leca


Kancelária predsedu britskej vlády skôr v utorok informovala, že Johnson svoj úmysel virtuálne zvolať vedúcich predstaviteľov krajín G7 telefonicky tlmočil nemeckej kancelárke Angele Merkelovej.

"Je potrebné dohodnúť sa na spoločných medzinárodných normách v oblasti ľudských práv, ktoré bude musieť dodržiavať akákoľvek budúca vláda Talibanu v Afganistane," píše sa v utorkovom vyhlásení Johnsonovej kancelárie.

Skupina G7 združuje priemyselne najrozvinutejšie krajiny sveta. Patria do nej Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Spojené štáty a Taliansko.

Bojovníci Talibanu obsadili v nedeľu afganské hlavné mesto Kábul prekvapujúco ľahko a zvrhli vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a alianciou NATO. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z krajiny.

Taliban vyhral vojnu a bude s ním nutné hovoriť, pripúšťajú predstavitelia EÚ
Európska únia bude musieť hovoriť s afganským hnutím Taliban, vyhlásil v utorok vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR