Grécko odmieta akúkoľvek šancu stať sa bránou do EÚ pre afganských utečencov
18 | 08 | 2021 I Diana Zaťková
Grécky minister pre migráciu a azyl prisľúbil, že krajina nebude slúžiť ako brána pre afganských utečencov, ktorí sa chcú dostať do Európskej únie. Namiesto toho vyzval na jednotný prístup celého bloku, informuje portál RT.


EÚ nie je pripravená a nemá kapacitu



V utorok vo vyhlásení pre štátnu televíziu ERT Notis Mitarachi odmietol akúkoľvek možnosť, že by sa Grécko stalo hlavným vstupom na kontinent pre „milióny ľudí opúšťajúcich Afganistan“.

"Jasne hovoríme, že nebudeme a nemôžeme byť bránou do Európy pre utečencov a migrantov, ktorí by sa mohli pokúsiť prísť do Európskej únie," povedal Mitarachi jednoznačne.

Namiesto toho trval na tom, že „riešenie musí byť spoločné“ vo vzťahu k akémukoľvek prílivu utečencov do členských štátov EÚ. Minister v minulosti spochybňoval schopnosť bloku vyrovnať sa s ďalšou migračnou krízou a tvrdil, že „EÚ nie je pripravená a nemá kapacitu“.

Ruské veľvyslanectvo v Kábule nevidí dôvod na evakuáciu
Ruskí diplomati v Kábule sa cítia bezpečne a pokračujú v práci aj po tom, čo Taliban prevzal hlavné mesto, uviedol pre portál RT veľvyslanec Moskvy v Afganistane. Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Lukáš Leca

Čakajme ešte viac nelegálnych utečencov

Grécko spolu s Dánskom, Rakúskom, Nemeckom, Holandskom a Belgickom spoločne v auguste podpísali list, v ktorom žiadajú Európsku komisiu „zaručiť nútený návrat určitých Afgancov“ napriek rýchlo sa zhoršujúcej kríze vo vojnou zničenej krajine.

Podľa šiestich členských štátov „zastavenie návratov vysiela zlý signál“ a mohlo by to prinútiť ešte viac utečencov prísť do Európy.

Levente Magyar: Maďarský ľud nemôže platiť za dôsledky nesprávneho geopolitického rozhodnutia
Operácia v Afganistane podľa Leventeho Magyara, štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a obchodu Maďarska, nesplnila očakávania. Maďarská vláda podľa neho odmieta, aby maďarský ľud platil za dôsledky nesprávneho geopolitického... Čítať ďalej
17 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová


Niekoľko štátov EÚ však prijalo odlišný prístup k rozvíjajúcej sa afganskej kríze, pričom Fínsko, Nórsko a Švédsko na žiadosť Kábulu na tri mesiace pozastavili deportácie štátnych príslušníkov. Nemecko a Holandsko neskôr ustúpili a súhlasili so zastavením repatriácií.
Grécko je už unavené

Grécko unavené utečencami pocítilo dôsledky toho, ako sa do krajiny ešte v roku 2015 nahrnulo viac ako milión žiadateľov o azyl zo Sýrie, Afganistanu a Iraku. V apríli 2020 žilo v táboroch na ostrovoch v Egejskom mori asi 40 000 žiadateľov o azyl.

Taliban vyhral vojnu a bude s ním nutné hovoriť, pripúšťajú predstavitelia EÚ
Európska únia bude musieť hovoriť s afganským hnutím Taliban, vyhlásil v utorok vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR