Levente Magyar: Maďarský ľud nemôže platiť za dôsledky nesprávneho geopolitického rozhodnutia
17 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

Operácia v Afganistane podľa Leventeho Magyara, štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a obchodu Maďarska, nesplnila očakávania. Maďarská vláda podľa neho odmieta, aby maďarský ľud platil za dôsledky nesprávneho geopolitického rozhodnutia. "Neakceptujeme očakávania, iniciatívy a výzvy, aby Maďarsko bez obmedzení prijalo kohokoľvek, kto chce počas týchto ťažkých dní a týždňov opustiť Afganistan, píše Origo. 


"Maďarsko nebude prijímať afganských migrantov neobmedzene," uviedol to štátny tajomník  ministerstva zahraničných vecí a obchodu Maďarska Levente Magyar. Jeho vyhlásenie sa podľa portálu Origo dá považovať za oficiálny postoj maďarskej vlády k afganskej otázke.
Úplný vojenský a politický kolaps v Afganistane

Levente Magyar pripomenul, že každý mohol odsledovať úplný vojenský a politický kolaps v Afganistane. Ako dôsledok toho, že sa medzinárodné sily vedené Spojenými štátmi americkými rozhodli po 20 rokoch krajinu opustiť.

Keď Američania oznámili stiahnutie vojsk z Afganistanu, maďarská vláda uviedla: "Tento proces by mal prebiehať tak, aby sa Afganistan nemohol znovu stať krajinou medzinárodného terorizmu. A krajinou, ktorá hromadne vydáva migrantov," povedal.

Najmenej traja ľudia zahynuli na letisku v Kábule po tom, čo americkí vojaci strieľali do vzduchu
Najmenej traja ľudia zahynuli na letisku v Kábule, keď sa civilisti pokúšali utiecť pred Talibanom. Americké sily strážiace letisko údajne vystrelili zo zbraní, aby dostali chaotický dav k zemi, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 08 | 2021 | Lukáš Leca

Maďarsko urobí výnimku iba v jednom prípade

Poznamenal, že v medzinárodnom spoločenstve kolujú dokumenty, v ktorých vyzývajú krajiny, ktoré v Afganistane kedysi mali svojich vojakov a západné krajiny všeobecne, aby prijali afganských migrantov bez akýchkoľvek obmedzení.

Maďarsko podľa Magyara urobí výnimku iba v jednom prípade. Vážne zvažujú ako pomôcť tým, ktorí posledných dvadsať rokov pracovali pre maďarské tímy ako tlmočníci alebo inak.

Štátny tajomník uviedol, že Maďarsko je vojenským spojencom Spojených štátov amerických, ale Amerika podľa neho môže na globálnej scéne urobiť toľko, ako nikto iný. Dodal, že k stiahnutiu vojsk evidentne nemalo dôjsť týmto spôsobom.

"To, čo teraz vidíme z Kábulu a rôznych častí Afganistanu, je desivé. Som presvedčený, že v kontexte migrácie a medzinárodného terorizmu sa môže otvoriť éra - nielen pre Strednú Áziu a Blízky východ, ale pre celý svet, ktorá bude nežiaduca. A možno sa jej dokonca dalo vyhnúť," zdôraznil Levente Magyar.

Trump vyzval Bidena, aby „bez hanby odstúpil“ kvôli incidentu v Afganistane
Donald Trump skritizoval amerického prezidenta Joea Bidena za to, že kvôli nemu došlo k jednej z „najväčších porážok v americkej histórii“, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 08 | 2021 | Lukáš Leca

Maďarsko musí byť pripravené na vážnu migračnú vlnu

Magyar hovorí, že, ten, kto chce opustiť Afganistan, sa do Turecka dostane bez väčších prekážok. Podľa neho bude na "našich tureckých priateľoch," ako sa s touto situáciou vysporiadajú. Dodal, že po Turkoch je Maďarsko prvou krajinou na európskej migračnej trase, ktorá má dostatok schopností a vôľu na ochranu svojich hraníc. Ak sa migrantom podarí prekročiť turecké hranice, k maďarským hraniciam podľa neho dorazia za pár dní, a preto musí byť krajina pripravená na vážnu migračnú vlnu.
Budapeštianska vláda maďarský ľud ochráni

Levente Magyar zdôraznil, že maďarské hranice sú strážené šiesty rok po sebe a obrana bola zatiaľ vynikajúca a ukážková. "Nebojím sa, že by bola ohrozená bezpečnosť Maďarska. Maďarsko musí napriek tomu všetkým svojim partnerom dať najavo, že je neprijateľné, aby za rozhodnutia prijaté zo strany veľmocí vykonávali akcie nejakého druhu, ktoré majú v tomto prípade katastrofálne následky, na ktorých sa významne podieľame, a to aj na náhrade škody a odstraňovaní škôd. Toto maďarský ľud spoločne odmieta, ako to už bolo niekoľkokrát vyjadrené. A maďarská vláda maďarský ľud ochráni, zdôraznil Levente Magyar.

Predstavitelia Talibanu: V Afganistane nebude prechodná vláda chcú vyhlásiť Islamský emirát Afganistan
V Afganistane nebude prechodná vláda a militantné hnutie Taliban očakáva od afganskej vlády úplné odovzdanie moci. Pre agentúru Reuters to v nedeľu uviedli dvaja predstavitelia Talibanu. Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | tas