Taliban prelomil mlčanie! BBC odvysielala rozhovor s hovorcom hnutia
16 | 08 | 2021 I Ondrej Štefik

Reportérka BBC Jalda Hakim pôvodom z Afganistanu viedla rozhovor s hovorcom Talibanu Suhailom Šáhínom. Hovorca telefonoval v priamom prenose novinárke, aby s ňou prebral budúce ciele Talibanu.


Šahín vyhlásil, že Taliban bude podporovať „mier“ a že si obyvatelia Afganistanu nemusia robiť starosti s prevzatím svojich domovov. „Nemalo by dochádzať k žiadnym zmätkom, sme si istí, že obyvatelia Afganistanu v meste Kábul, že ich majetok a život sú v bezpečí,“ povedal. „Nikomu sa nič nepomstí. Sme služobníkmi ľudí a tejto krajiny. Naše vedenie dalo pokyn našim silám, aby zostali pri bráne Kábulu, aby nevstupovali do mesta. Čakáme na mierové odovzdanie moci.“ Povedal Šahín.



Afgansky mier bude aj nebude vyzerať po starom

Kameňovanie, amputovanie, obesenie, asi ostane súčasťou vlády Talibanu. Ženskému pohlaviu sa však zvýši miera emancipácie.

Šahín viackrát prízvukoval mierové prevzatie moci. Avšak striktne nevylúčil používanie stredovekých mučiacich metód a praktík. Nevedno, či sa inšpiroval Spojenými arabskými emirátmi, spojencom USA. Každopádne opätovné zavedenie kameňov, amputácií rúk a nôh a verejného obesenia asi nebudú pre Taliban tabu.

„Teraz nemôžem povedať, to je na sudcoch, na súdoch a zákonoch,“ povedal na otázku trestov. Dodal, že „sudcovia budú vymenovaní podľa zákona budúcej vlády“.

Keďže krajina je na pokraji kolapsu, Šahín potvrdil, že Afganistan sa vráti k právu šaría. „Samozrejme, chceme islamskú vládu,“ prízvukoval. Podľa hovorcu sa v predchádzajúcich režimoch Talibanu zakazoval ženám a dievčatám prístup k vzdelaniu a práci. V tomto sa politika Talibanu mení a ženy a dievčatá budú môcť pokračovať v škole a zamestnaní.

Alojz Hlina nenechal nitku suchú na Matovičovi za jeho včerajšiu lotériu
Exposlanec a expredseda KDH Alojz Hlina si tradične neodpustil skritizovať na Facebooku Matoviča za bizarnú očkovaciu lotériu. Čítať ďalej
16 | 08 | 2021 | Ondrej Štefik

Júesej sa sťahuje a časy sa menia

Predstaviteľ Talibanu uviedol, že skupina vyhlási islamský emirát z prezidentského paláca v Kábule. Tak sa volala krajina pod vládou Talibanu, ktorú po útokoch z 11. septembra 2001 zvrhli sily vedené USA.

Na žiadosť Estónska a Nórska Bezpečnostná rada OSN v pondelok mimoriadne zasadnúť k otázke Afganistanu. Diplomati uviedli, že generálny tajomník OSN Antonio Guterres bude informovať členov rady o najnovšej situácii po prevzatí Kábulu Talibanom.


Blaha: Ak by chceli USA bombardovať každého, kto porušuje ľudské práva, museli by začať Washingtonom
Američania odchádzajú z Afganistanu a stalo sa presne to, čo sa očakávalo. Vrátil sa Taliban a všetko zlé, čo s ním bolo spájané. Ľudia utekajú a hľadajú útočisko, kde sa len dá. Nájdu ho opäť v Európe, ktorá už nie raz otvorila svoju náruč? Tak o... Čítať ďalej
16 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik