Bruselské elity zakazujú ľuďom autá, oni lietajú tryskáčmi. Sme pre nich len chamraď a zdroj príjmov
16 | 08 | 2021 I Peter Sulek
Brusel nedávno predstavil drahú stratégiu boja proti klimatickým zmenám. Zaplatia ju ľudia. Predraží sa nákup auta aj každodenná doprava do práce. Elít sa to však netýka. Súkromné lietadlá majú vždy pripravené. Na lety si dokonca zvýšili rozpočet.

Bruselskí činitelia minulý mesiac slávnostne predstavili svoj abnormálne drahý zelený klimatický balík, kvôli ktorému si budú v najbližších rokoch uťahovať opasky všetci bežní Európania. Sami si zároveň zdvihli limity na lety súkromnými lietadlami. Tie predstavujú z hľadiska škodlivých emisií jednu z úplne najhorších variant dopravy.
Ľuďom zakazujú, sebe doprajú

Podľa zistení spravodajského portálu Politico sa môžu vrcholní úradníci únie tešiť na ďalšie milióny eur, ktoré im boli schválené na pohodlné cesty "leteckými taxíkmi", píše server idnes.cz.

Kým mnoho Európanov si sype popol na hlavu a zrieka sa navždy ciest lietadlom, elity EÚ to podľa všetkého netrápi.

Elity si to zjavne predstavujú tak, že zelené plány EÚ majú zaplatiť zo svojho len bežní ľudia, z ktorých mnohí najmä vo východnej časti EÚ musia bojovať s finančným nedostatkom už teraz.

Na posledných päť rokov mali členovia Európskej komisie či europoslanci schválený maximálny limit 10,71 milióna eur na podobné lety. Na najbližšie štyri roky, teda kratšie obdobie, už je to 13,5 milióna eur.

Elita USA rozpútala vojnu o myseľ každého z nás, aby si udržala nadvládu nad svetom
„Je to vojna o ľudské myslenie. Hlavnými prostriedkami na fronte nie sú tanky ani delostrelectvo. Sú nimi technológie na spracovanie mysle,“ vraví ruský akademik Sergej Glaziev. Uviedol Tsargrad.tv. Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič

Takto je to vraj v poriadku

Podľa hovorcov únie je však všetko v poriadku. Zazmluvnených 1 606 letových hodín podľa oficiálneho vyjadrenia odráža "potenciálny nárast dopytu, predovšetkým kvôli pandémii."

Argumentuje sa aj tým, že kvôli pandémii sa znížil počet vhodných bežných komerčných letov.

Je to pritom len necelý mesiac, čo Brusel predstavil finančne náročnú stratégiu boja proti klimatickým zmenaím. Dotkne sa každého Európana bez výnimky. Do roku 2030 by sa mali znížiť emisie skleníkových plynov o 55 percent v porovnaní s rokom 1990. A v polovici storočia už by malo byť všetkých 27 členských štátov uhlíkovo neutrálnych.

Bežným ľuďom sa predraží nákup nového auta, potraviny, účty za elektrinu aj vykurovanie domov. Skončia autá na spaľovací pohon, zostanú len elektromobily. Rozšíri sa systém emisných povoleniek. Život v Európe už v najbližších dekádach rozhodne nebude lacnou záležitosťou.

Elita už ani netají, že chce zo sveta urobiť digitálny koncentračný tábor
„Teraz už nestojí otázka tak, či nám hrozí celosvetový digitálny koncentračný tábor. Už je najvyšší čas začať niečo robiť, aby sme sa raz ozaj nestali jeho väzňami,“ varuje známy ruský ekonóm Michail Chazin. Uviedol... Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič

Platiť majú len chudobní

Záľuba bruselských elít v nákladnom cestovaní tryskáčmi nevyzerá v týchto súvislostiach vôbec dobre. Napríklad predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen využila letecký taxík počas prvého tohtoročného polroka už osemkrát.

V obľube mal tieto cesty aj jej predchodca, Luxemburčan Jean-Claude Juncker. Využíval ich dokonca aj na cesty do Štrasburgu, kam existuje pohodlné a rýchle vlakové spojenie.

Podľa vyjadrenia hovorkyne je komisia napriek tomu odhodlaná "znížiť svoje vplyvy na životné prostredie" v súlade s európskou zelenou dohodou. A diskutovať najmä prostredníctvom videokonferencií, kedykoľvek to bude užitočné a možné.

Nie je to však prvýkrát, keď sa na Brusel sype kritika kvôli tryskáčom. Už minulý mesiac spôsobil značný rozruch návrh európskej legislatívy na zdaňovanie leteckých palív. Mnohých dráždila výnimka, ktorú Európska komisia žiadala pre malé biznisové lietadlá na súkromné ​​využitie. Tie by mali mať výnimku, pretože predstavujú "nástroj podnikania týchto firiem", ako znel škrobený argument.

Vyzerá to teda tak, že zelené plány EÚ majú platiť len tí s prázdnou peňaženkou.

Von der Leyenová vníma maďarský zákon o pedofílii ako hanbu a diskrimináciu
Európska komisia pohrozila právnymi krokmi voči Maďarsku v súvislosti s novým zákonom, ktorý zakazuje sprostredkovať osobám mladším ako 18 rokov informácie zobrazujúce alebo propagujúce homosexualitu či zmenu pohlavia. Uviedla to v stredu... Čítať ďalej
23 | 06 | 2021 | tasr