Blaha: Ak by chceli USA bombardovať každého, kto porušuje ľudské práva, museli by začať Washingtonom
16 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Američania odchádzajú z Afganistanu a stalo sa presne to, čo sa očakávalo. Vrátil sa Taliban a všetko zlé, čo s ním bolo spájané. Ľudia utekajú a hľadajú útočisko, kde sa len dá. Nájdu ho opäť v Európe, ktorá už nie raz otvorila svoju náruč? Tak o toto tu ide nášmu veľkému bratovi? Totálne zničiť Európu ďalšími migrantami?


To, čo sa deje teraz v Afganistane sa dalo očakávať. Odchod zahraničných vojsk z jeho územia nanovo spustil aktivity Talibanu, ktorý začal obsadzovať jedno mesto za druhým a nastoľovať v ňom svoje pravidlá. Celú akciu v statuse skritizoval aj podpredseda Smeru Ľuboš Blaha, podľa ktorého Američania utekajú z Afganistanu ako potkany.
Nikto neurobil toľko pre nárast džihádizmu ako americké vojny

„Presne tak ako kedysi z Vietnamu. Slávna americká armáda dostala výprask od mudžahedínov, ktorých kedysi sama vycvičila proti Sovietom,“ píše v Blaha a dodáva, že si pamätá ako v roku 2013, kedy bol ešte neznámy poslanec, na neho zaútočila Tódová, lebo vyhlásil, že vojna v Afganistane je agresiou Západu, a že tam slovenskí vojaci nemajú čo hľadať. „Tódova prskala, že ma má premiér Robert Fico odvolať z funkcie predsedu európskeho výboru. Dnes sa potvrdzujú moje slová do bodky. Americká agresia v Afganistane krajinu rozvrátila a po 20 rokoch krviprelievania americkí okupanti s hanbou utekajú. Medzitým americké vojny v Iraku a Afganistane stáli život vyše milióna ľudí a priniesli regiónu nekonečné utrpenie,“ konštatuje Ľuboš Blaha.

Predstavitelia Talibanu: V Afganistane nebude prechodná vláda chcú vyhlásiť Islamský emirát Afganistan
V Afganistane nebude prechodná vláda a militantné hnutie Taliban očakáva od afganskej vlády úplné odovzdanie moci. Pre agentúru Reuters to v nedeľu uviedli dvaja predstavitelia Talibanu. Čítať ďalej
15 | 08 | 2021 | tas


„Vďaka americkej zurvalosti a hlúposti je dnes islamizmus silnejší a ten Taliban, ktorý kedysi v Kábule nenávideli, je dnes odrazu mnohými Afgáncami vnímaný ako národno-oslobodzovacie hnutie bojujúce proti americkej okupácii. Gratulujeme, toto sa americkej armáde fakt podarilo. Usáma bín Ládin by bol na nich hrdý. Nikto neurobil toľko pre nárast džihádizmu ako americké vojny,“ pridáva smerák, podľa ktorého má asi len málokto v obľube Taliban. „Všetci si spomíname na to, ako barbarsky rúcali historické sochy a prznili kultúru - skoro ako deviant Kalmus na Slovensku, ale Amerika nemá právo útočiť na iné krajiny, lebo sa im nepáčia,“ píše ďalej podpredseda Smeru.

Po 20 rokoch a miliardách dolárov je americké fiasko v Afganistane horšie ako sovietske zlyhanie (Paul Robinson)
Názor Paula Robinsona (Russia Today) Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Američania si zjavne každé polstoročie musia zakúsiť poriadnu hanbu

„Ak by chceli Američania bombardovať každého, kto porušuje ľudské práva vo svete, museli by začať Washingtonom,“ nevyhne sa Blaha svojmu typickému čiernemu humoru. „Dnes to vyzerá, že Taliban ovládne Kábul a celú krajinu. A bude to po dohode s ostatnými - čo by mohla byť predzvesť ukončenia vojny. Krvi už bolo dosť. Afganistan sa proste dobyť nedá,“ myslí si Blaha.

Podľa neho je vtipné, že Američania do afganskej armády na boj proti Talibanu investovali 88 miliárd dolárov za 20 rokov. Taliban túto armádu sfúkol za jeden mesiac. „Presne ako kedysi vo Vietname. Američania si zjavne každé polstoročie musia zakúsiť poriadnu hanbu. Už by fakt mohli dať pokoj - robia zlobu na Ukrajine, na Kube, v Iraku, všade,“ zhodnotil nášho „veľkého brata“ podpredseda Smeru Blaha.



„Spojené štáty americké by si už konečne mohli uvedomiť, že vojna je zlo. A že nemajú žiadne právo rozvážať tankami slobodu a demokraciu - nech sa starajú o seba, majú krajinu v rozvrate, milióny chudobných a jediné, čo robia, sú vojny, nenávisť, rusofóbia a zbrojenie. Už stačilo. Dajte svetu pokoj. Svet potrebuje mier,“ odkazuje do USA a ich prisluhovačom Ľuboš Blaha.

Američania viedli 20 rokov vojnu v Afganistane a prehrali! Boj s Talibanom necháva na Afgancov
11 | 08 | 2021 | Aneta Leitmanová