Kollár rekonštruuje jeho národnú pamiatku až po dvadsiatich rokoch. Prečo?
15 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Hubice sa vďaka Malému a Veľkému kaštieľu Borisa Kollára mali stať centrom cestovného ruchu. Prvoplánovo chcel z neho vybudovať hotel. Šéf parlamentu však túto národnú pamiatku nechal chátrať cez 20 rokov. Tomu by mal byť čoskoro koniec, píše eReport.



Zvláštny obchod

Národnú pamiatku nechal chátrať, hoci ju chcel už dávno zrekonštruovať. Obyvatelia Hubíc ho za to zrejme nemajú píliš v láske. Kollár tvrdil dlhé roky, že vďaka "hlúpym zákonom" nemôže kaštieľ zrekonštruovať. Dôvod? S nehnuteľnosťou si totiž nezakúpil pozemok, čiže nemôže prevádzkovať služby na pôde, ktorú nevlastní. Prečo sa rozhodol uzavrieť takýto obchod a kúpiť kaštieľ bez pozemku vie zrejme len on sám.

„Neviem urobiť reálny biznis plán, neviem tam nič podnikať preto, lebo sa nachádzam na pozemkoch, ktoré nie sú moje. Nemohol by som tam žiadnu podnikateľskú činnosť vykonávať, nakoľko tie pozemky nemám. Už som sa snažil z každej strany. Pokiaľ nebudem mať pozemky vo vlastníctve, tak nie som ochotný do toho investovať,” uviedol Kollár pre RTVS. Podľa informácií vyššie uvedeného portálu dal za národnú pamiatku v prepočte 330-tisíc eur.



Podľa historika Jozefa Lenharta je nakupovanie nehnuteľností bez biznis plánu len akýmsi syndrómom boháčov. „Ide o syndróm zbohatlíkov. To sú ľudia, ktorí chcú poprieť svoj pôvodný sociálny pôvod a tým, že sa stali majetní chcú tú majetnosť nejakým spôsobom demonštrovať,” tvrdí.
Čo sa zmenilo?

Pri pohľade do katastra možno zistiť, že druhý najvyšší ústavný činiteľ pozemky dodnes nevlastní, to mu však nebráni v tom, aby národnú pamiatku zrekonštruoval. Dnes je totiž v okolí kaštieľa stavebný materiál a údajne sa rysuje nová strecha. Ako to dopadne, ukáže len čas...

Boris Kollár: Nájomné bývanie môže zastaviť rast cien na realitnom trhu
06 | 08 | 2021 | Gabriel Matta