Globálna šablóna nátlaku a vydierania? V USA čoraz viac spoločností tlačí na očkovanie zamestnancov
15 | 08 | 2021 I René Balák

Nielen na Slovensku prebieha programový nátlak až vydieranie zo strany niektorých zamestnávateľov.      Americké korporácie vyvíjajú tlak na očkovanie niektorých skupín pracujúcich. Spoločnosti ako Facebook, Google či McDonald's zavedú nové nariadenia. Čo môžeme čakať na Slovensku? Bude východiskom súdny spor?



Postup pre neočkovaných

Korporácia Facebook oznamuje implementáciu očkovacej povinnosti v rôznych krajinách kde pôsobí. Hodlá však urobiť také praktické kroky, ktoré budú zohľadňovať jednotlivé detaily regiónov v závislosti od epidemiologických podmienok a právnych predpisov konkrétnych krajín.

Pre tých, ktorí z legitímnych dôvodov odmietajú očkovanie, existuje firemný postup, ktorý zatiaľ nie je verejnosti ani zamestnancom známy. Bude pravdepodobne časom k dispozícii zamestnancom, ktorí chcú byť oslobodení od nutnosti prijať očkovanie, ktoré je v skutočnosti experimentálnym zdravotníckym úkonom. Bližšie informácie o obsahu tzv. firemného postupu v tejto v veci spoločnosť Facebook zatiaľ neuviedla.

Už sa to začína?! Spoločnosť Google nariadila svojim zamestnancov povinné očkovanie
Technologický gigant Google vyhlásil, že všetci jeho zamestnanci vracajúci sa do práce budú musieť byť zaočkovaní. Rozhodnutie spoločnosti Google prichádza v čase, keď prezident Joe Biden zvažuje povinné očkovanie pre všetkých federálnych... Čítať ďalej
29 | 07 | 2021 | Lukáš Leca

Rozhodnutia založené na ľubovoľnom terore

Je epidemiologickým paradoxom, že napríklad v korporácii Citigroup sa očkovacia povinnosť vzťahuje na zamestnancov centrály v New Yorku ako aj kancelárií v štyroch amerických mestách, ako keby inde bola situácia radikálne odlišná. Ukazuje sa, že takéto praktiky globálnych koncernov nie sú založené na biomedicínskych faktoch ale na ľubovoľnom terore konkrétnych majiteľov a vedúcich pracovníkov. Totiž na iných miestach, v ktorých má táto spoločnosť svoje pracoviská, sa zatiaľ len povzbudzujú zamestnanci k tomu, aby sa „zaočkovali“ proti covidu 19. Otázkou je kedy sa z odporúčania stane príkaz?
Praktiky Google a McDonald´s a CNN

Medzinárodne pôsobiaca korporácia Google, o ktorej je známe, že je podozrivá zo zavedenia cenzúry nepohodlných názorov na internete, zavádza povinné očkovanie pre stacionárnych pracovníkov v „areáloch“ spoločnosti. Ideologické heslo covidovej doby znie nasledovne: "Každý, kto príde pracovať do našich priestorov, bude musieť byť očkovaný", pričom sa vedenie spoločnosti pramálo zaujíma o to, či je to v súlade so znením ústavy nielen v USA ale aj iných dotknutých štátoch. V najbližších týždňoch implementujeme toto pravidlo v USA a v nasledujúcich mesiacoch ho rozšírime aj do ďalších regiónov, “ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Google Sundar Pichai, ktorého cituje NBC. Či je to v súlade s pracovnoprávnymi normami generálny riaditeľ neupresnil.

Zamestnávateľ nemôže zamestnancovi vnútiť očkovanie
Aby bolo možné prinútiť všetkých zamestnancov povinne očkovať, sú potrebné rozhodnutia vlády a parlamentu. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Na druhej strane je známe, že spoločnosť McDonald's požadovala od amerických kancelárskych pracovníkov (nie však od reštaurácií), aby sa do 27. septembra 2021 zaočkovali proti covid-19. Spoločnosť poskytuje možnosť výnimiek z dôvodu výhrady náboženského svedomia a zdravotných dôvodov. Je paradoxom, že práve americké nadnárodné korporácie, ktoré vznikli v krajine, ktorá je bez zjavných dôkazová považovaná za vzor slobody a demokracie, sú na čele nátlaku v otázke „očkovania“ proti covidu.

Podobne aj mediálny gigant CNN už určitý čas požaduje od vlastných zamestnancov „očkovanie“ proti covidu. Americké aj svetové médiá totiž nedávno informovali o prepustení 3 pracovníkov, ktorí prišli do práce neočkovaní.
Súdna cesta ako riešenie?

Čas ukáže, čo sa tento postup spoločnosti nebude riešiť súdnou cestou. Orgány spoločnosti síce nepožadujú exaktný dôkaz o očkovaní, ale iba vyhlásenie zamestnanca. Rafinovane tým prenášajú na zamestnanca bremeno trestného stíhania. Oni sami (korporácie) vytvoria nátlak ale neprekročia istú právnu hranicu. Tú prekročí nakoniec sám zamestnanec ak urobí vyhlásenie, ktoré nebude pravdivé, čím sa vystavujú právnemu riziku. Ako to bude na Slovensku?

Kto dnes hovorí a píše pravdu, je označený za konšpirátora, hovorí Ján Čarnogurský ml.
Rozhovor s Jánom Čarnogurským ml. Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Robert Merva - šéfredaktor