Sulík prenechal slovenské drevo Nemcom: Ako chce Kollár postaviť 100 000 bytov? Pýta sa Taraba
14 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Nedostatok dreva v krajine podľa slovenských drevárov prehĺbi konanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý do "boja o drevo" zapojil nemeckú firmu. V dôsledku toho sa poslanec Tomáš Taraba pýta, ako chce predseda parlamentu Boris Kollár, ktorý už pred časom sľuboval výstavbu 100 000 bytov, tento plán naplniť.


Taraba na svojom facebookovom účte poukázal na štatistiky, podľa ktorých trpí nedostatkom stavebného materiálu veľké percento spoločností v tomto odvetví. "Podľa prieskumu 82 percent stavebných firiem hlási nedostatok stavebných materiálov všetkého druhu a ich masívne predraženie," začína príspevok Taraba.
Sulík zapojil do "boja o drevo" Nemcov

Nemecká firma Ziegler Group má zamestnať 430 Slovákov. S tým však zásadne nesúhlasí rozhorčený Zväz spracovateľov dreva SR (ZSD SR). Podľa predsedu Drevárskej sekcie ZSD SR Milana Benca je dreva málo, a preto je potrebné ťažiť efektívne. Podľa neho je zapojenie ďalšieho zahraničného spracovávateľa dreva nezmyselné. Zvyšovanie spracovateľských kapacít je tak neracionálnym rozhodnutí, ktoré môže prispieť k likvidácii domácich producentov dreva.

„Je teda nezmysel argumentovať vytvorením 430 pracovných miest, keď podobný počet ľudí stratí svoju prácu,“ zúri predseda drevárskej sekcie.


Ako chce Kollár naplniť sľub?

Podľa Tarabu je tak Kollárov sľub a výstavbe 100 000 bytov v nedohľadne aj vďaka nemeckej firme, ktorú do hry zapojil Sulík. "Postaviť mega závod na pílenie dreva v Rimavskej Sobote bude v tomto čase znamenať vývoz produkcie a zničenie lokálnych píl. My by sme mali práve naopak podporovať lokálne riešenia," skonštatoval poslanec.

"Za týchto podmienok by ma zaujímalo, kde chce Boris Kollár nájsť materiál na výstavbu tých 100 000 nájomných bytov bez toho, aby nespôsobil ešte masívnejší nárast cien nehnuteľností pre všetkých ostatných," uzavrel znepokojene.

Sulík sa správa k domácim drevárskym producentom likvidačne! Otázka znie: Prečo alebo za čo?
Minister hospodárstva Richard Sulík oznámil s veľkou pompou, že zabezpečil 430 nových pracovných miest. Drevári reagujú, že je to holý nezmysel. Správu uverejnil denník Pravda. Čítať ďalej
12 | 08 | 2021 | Ondrej Štefik