MUDr. Visolajská pre Denník N: Vakcína deťom mladším ako 12r rokov sa bude aplikovať na jar 2022

Je zaujímavé, že pediatrička Visolajská v rozhovore pre Denník N ponúka ako fakty tvrdenia, ktoré nie sú zatiaľ širšej verejnosti známe. Napríklad, že v očkovaní prídu mladšie deti na rad na jar 2022. Lekárka informuje, že bude stačiť, aby si zložilo v triede dieťa rúško počas desiaty a dieťa nakazí celú triedu. Pediatrička by si želala respirátory pre všetky deti a povinné očkovanie učiteľov.



Lekárka pre Denník N

Elity si vždy v minulosti vedeli nájsť vhodných prostredníkov na šírenie názorov potrebných na dosiahnutie svojich cieľov. Na propagáciu „právd“ ktoré sú potrebné v danej dobe, sa vždy vhodní protagonisti nájdu.

Denník N siahol po pediatričke Kristíne Visolajskej. MUDr. Visolajská má názory, ktoré podporujú ciele, ktoré majú elity dnes. Pediatrička Visolajská je jednou z tých lekárov, ktorí dôverujú očkovaniu a vidia v ňom zmysel. Dokonca až do tej miery, že dala zaočkovať svoju 12-ročnú dcéru. A ľutuje, že nemôže vakcínu poskytnúť aj svojim mladším deťom.
Očkovanie detí? Jediná záchrana

„Naše deti pravdepodobne covid ešte nemali. Je takmer isté, že v nasledujúcich mesiacoch všetky deti covid dostanú, dúfam, že s výnimkou najstaršej zaočkovanej dcéry. Najmä dúfam, že práve ona bude čo najdlhšie chodiť do školy,“ povedala pre Denník N lekárka.

Vzápätí pediatrička pristupuje do starému známemu citovému vydieraniu. Zároveň prezrádza zaujímavý fakt. „V školách je obrovská pravdepodobnosť, že deti chytia vírus. U niektorých na to prídeme, u niektorých nie, pretože budú mať bezpríznakový priebeh. Ale šanca, že by sa nejaké dieťa v škole nenakazilo, je fakticky nulová. To ma veľmi mrzí pri deťoch do 12 rokov, ktoré majú vážne ochorenia. Deti na imunosupresívnej liečbe, po nádorových ochoreniach či s vrodenými vývinovými chybami – pri nich by asi bolo lepšie počkať na dištančnom vyučovaní až do vakcíny, ktorá pre mladšie deti príde pravdepodobne na jar 2022,“ zabíja lekárka dve muchy jednou ranou.
Stačí si zložiť rúško a celá trieda je nakazená

Následne MUDr. Visolajská straší rýchlosťou šírenia delty: „Len čo si deti zložia na chvíľu rúško, napríklad počas desiaty v triede, tak je len veľmi malá šanca, že sa niekto v triede nenakazí. Áno, infekčnosť delty je taká vysoká,“ straší. Prekonanie covidu bude mať pre deti podľa lekárky predsa len pozitívum: „Po prekonaní môžu dostať výnimku a nebudú sa musieť testovať ani chodiť do karantény, už nebude obmedzované ich vzdelávanie.“
Respirátory pre všetky deti

MUDr. Visolajská by si želala respirátory pre všetky deti. „Všetci dostanú rúška, ideálne respirátor. Ten funguje výborne, zhodujú sa na tom všetky organizácie. Ale len vtedy, ak sa nosí poriadne. Nestačí iba deťom rozdať perfektné respirátory a tešiť sa, že to máme vybavené. Ak ich nevedia nosiť, tak to nech majú radšej rúška,“ dodala.
Len dve možnosti – covid alebo očkovanie?

„Máme pred sebou dve možnosti – covid alebo očkovanie,“ opakuje lekárka dávno vyvrátený fakt a robí ďalšie „promo“ vakcíne: „Pri koľkých chorobách majú ľudia toto šťastie? Nemáme očkovanie pred rakovinou a onkologickí pacienti by si stokrát radšej vybrali očkovanie, než samotnú chorobu. Máme na výber covid, čo nie je dobrá možnosť. Alebo očkovanie, ktoré sa už ukázalo ako bezpečné a efektívne,“ hovorí ako z reklamného letáka.

Ako sa podľa pediatričky zachrániť pred cvidom? „Nad 12 rokov odporúčam očkovanie. Naša dcéra bola dnes na druhej dávke. Pozerám sa na to tak, že dnes prekonala covid. Dám jej čas pokojne sa zotaviť. Ale takú šancu pri covide by som nemala. Nevedela by som, kedy bude nakazená. Pre mňa je výhodnejšie vedieť to,“ hlása Visolajská.
Bábätká a tehotné ženy. Aj tie očkovať!

„Ak rodičia môžu, radšej nech dajú dieťa očkovať teraz. Mnohí si povedia, veď nech covid prekoná a potom bude mať výnimku. Lenže tá platí iba 180 dní podľa platnej legislatívy. To znamená, že ak sa naše právne predpisy nezmenia a budú chcieť ďalej výnimku, očkovaniu sa nevyhnú, vakcínu si dajú o pol roka a ešte aj navyše predtým takmer isto prekonajú covid. Ja by som to na ich mieste urobila teraz. Prečo to urobiť až o pol roka, keď to môžu spraviť teraz a bez covidu?“ ponúka lekárka svoj uzáver.

Následne straší pediatrička ťažším priebehom u bábätiek a odporúča očkovanie aj tehotným. „Odporúčam takisto rodičom novorodencov, aby sa určite zaočkovali. Pretože ak covid prenesú na bábätko, je to problém, priebeh u detí do 1 roka býva ťažší. Majú nezrelú imunitu, sú malé a nemajú rezervy. Ak žena očakáva pôrod v októbri či v novembri, keď sa u nás očakáva vrchol tretej vlny, odporúča sa radšej zaočkovať počas tehotenstva, lebo protilátky prechádzajú cez placentu do krvného obehu bábätka a po pôrode ho následne chránia niekoľko mesiacov. Ak sa dá matka zaočkovať až po pôrode, len čiastočne môže dieťa chrániť protilátkami v materskom mlieku. A nie je istota, že dieťa bude dojčiť a ako dlho,“ dodáva lekárka.

Visolajská by si želala, aby rodičia očkovaných detí vyzývali tých druhých rodičov, aby si dali deti očkovať tiež: „To je asi ich jediná možnosť. Máme inú?“ pýta sa.
Povinné očkovanie proti COVID-19?

„Je možné, že sa časom stane (Covid) jedenástou chorobou, proti ktorej sa budú deti (povinne) očkovať. Tým pádom budeme mať pandémiu pod kontrolou. Napríklad proti rubeole sa deti očkujú, ale nechránia seba, ale tehotné ženy v okolí. Pretože vírus rubeoly spôsobuje vážne poškodenia plodu. Čiže my tu už máme tento koncept, že očkujeme deti aj proti chorobám, ktoré zabíjajú iných,“ vyslovuje lekárka.

MUDr. Visolajská je aj za povinné očkovanie učiteľov. „Nezaočkovaní učitelia by si mali uvedomiť, že môžu nakaziť deti, ktoré majú radi a s ktorými sú každý deň. A nemyslím si, že je to dobrý pocit, ak nakazím svojich žiakov. A práve preto je zaočkovaných až 66 percent učiteľov, za to som im veľmi vďačná. Nezaočkovaní učitelia môžu navyše odchádzať do karantén, a tak pravidelne vypadávať z vyučovania. To sa mi nezdá ako zodpovedné správanie voči žiakom. Keď vypadne dobrý fyzikár, jeho hodiny bude suplovať iný učiteľ a svojich žiakov pripraví o vedomosti. Mne ako lekárke ani nenapadlo, že by som sa nezaočkovala – pracujem s deťmi, s novorodencami – ja si nemôžem dovoliť nezaočkovať sa. Ak sa toho bojím, mala som si vybrať iné povolanie. Rovnako to platí aj pre učiteľov,“ dodala lekárka na záver.