Ako by sa mala utriasť slovenská politika? Bude to tu politicky kvasiť aj hniť, predpovedá Draxler
14 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Od nástupu vlády OĽaNO a pandémie koronvarísu, ktorá zamiešala politické karty, to v Slovákoch vrie. To si uvedomuje aj exminister školstva Juraj Drexler, ktorý sa na Facebooku pýta, "ako by sa mala utriasť naša politika".


"Po voľbách sa nálady voličov prudko zmenili, zároveň sa pomenila ponuka strán (hlavne štiepením tých doterajších) a ešte to bude pokračovať," domnieva. Prognózy budúcnosti krajiny nevidí veľmi ružovo, aj keď nádej stále nestráca. "Bude to tu politicky kvasiť aj hniť. Otázka je, či skončíme s okruhom ako-tak rozumných strán alebo to tu bude úplne šialené. Lebo aj to sa môže stať," píše Draxler.
Tri skupiny

Následne zhrnul tri skupiny ľudí, ktorí mu prekážajú najviac: "kaviareň", "chalani v zelených tričkách" a "konjunkturalisti".


Kaviareň ničomu nerozumie a pôsobí proti štátnosti

Ako prvú skupinu možno považovať ľudí z kaviarne, ktorí sú svojím naladením antidemokratickí, nerozumejú politike a v zásade pôsobia aj proti štátnosti. "Najviac ma fascinuje práve tá antidemokratickosť. Pretože, keď s nimi diskutujete o politike, počúvate, ako hlboko pohŕdajú väčšinovým názorom a trvajú na tom, že štát ma riadiť nejaká malá skupina. Ľudia sú podľa nich idioti a štát má riadiť niekto široko nepopulárny ako progresívci, Dostál s Osuským alebo Ivan Mikloš," uviedol príklad Draxler.

Draxler: Žiadny slovenský oligarcha nie je taký nenažraný ako správny globálny kapitalista
Juraj Draxler sa zamyslel nad oligarchiou. Domácich oligarchov často vytlačia tí zahraniční. Tým sa dokonca mnohokrát dláždi cesta. Tí zahraniční však, na rozdiel od slovenských, už nemávajú žiadne zábrany. Je teda samotná oligarchia naozaj taká... Čítať ďalej
07 | 08 | 2021 | Petra Demková

Kotlebovci nevedia riadiť krajinu

Druhou skupinou, ktorá je podľa neho možnou hrozbou pre budúcnosť krajiny, sú kotlebovci. Označil ich ako "chalanov v zelených tričkách". Tým však Draxler aj celkom rozumie, aj keď s nimi nesúhlasí.

"Ako som už veľakrát povedal, ja mám v podstate pochopenie pre ľudí, ktorí niekedy v minulosti hodili hlas Kotlebovi. Lebo bývate v nejakom okrese prelezenom korupciou, hlavné média vás svojím nenápadne, ale ustavične arogantným tónom vo svojej propagande štvú, tak chcete spôsobiť trochu zemetrasenia. Ale treba si uvedomiť, že toto naozaj nie sú politici, ktorí by vedeli krajinu riadiť. Dať hlas Kotlebovi je to isté, ako bolo dať ho v posledných voľbách Matovičovi," použil odstrašujúce prirovnanie.
Konjunkturalisti sú odpudiví, ale aspoň čitateľní

Treťou skupinou sú ľudia vstupujúci do politiky jednoznačne kvôli výhodám, najmä finančným. Oni však majú jednu zreteľnú výhodu. "Tí sú inak pre politiku často v podstate dobrá vec, akokoľvek môžu byť inak ľudsky až odpudiví. Lebo niekto, kto ide do politiky kvôli jasným materiálnym výhodám, je v zásade ľahko prečítateľný a tým pádom viete, aké má limity a ako sa bude v rôznych situáciách správať. Horšie je to s narcistickými konjunkturalistami, ktorým ide hlavne o to byť za pekného a pred kamerami. Ale aj pri tých v zásade viete, o čo im ide, čo chcú, čo budú robiť. Niekedy z nich môžu byť relatívne užitočné politické figúry," skonštatoval Draxler.

Mesík poukazuje na knihu o skorumpovanom zdravotníctve z roku 2013: Pfizer manipuloval už vtedy!
Lekár a analytik Juraj Mesík je kritickým postojom k spôsobom riešenia pandémie koronavírusu známy. V najnovšom príspevku na sociálnej sieti Facebook poukazuje na knihu s názvom Škodlivá medicína: Kniha plná rozhorčenia. Napísal ju Frank Gunter v... Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Tibor Sipos