Rusko: Šéfa ústavu nadzvukových technológií obvinili z velezrady
13 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Ruské úrady zatkli vo štvrtok pre obvinenia z velezrady šéfa výskumného ústavu pre nadzvukové technológie. S odvolaním sa na správy ruských médií o tom informovala agentúra AFP.


Nemenované zdroje z prostredia ruských bezpečnostných síl informovali, že Alexandra Kuranova zadržala ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB). Zatknutie potvrdila aj tlačová služba príslušného okresného súdu v Moskve.

Kuranov (73) je obvinený z poskytovania "tajných informácií" súvisiacich s jeho výskumom "zahraničnému občanovi". Bližšie podrobnosti súvisiace s jeho prípadom úrady zverejniť neplánujú, uviedla agentúra RIA Novosti.

Rusi nacvičovali reakciu na Taliban v Tadžikistane, použili aj nové zbrane
Ruské, tadžické a uzbecké jednotky v utorok ukončili nácvik spoločnej reakcie na možné bezpečnostné hrozby z Afganistanu. Na cvičeniach sa od minulého týždňa zúčastnilo 2500 ruských, tadžických a uzbeckých vojakov a približne 500 vojenských... Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Okolnosti káuz týkajúcich sa velezrady, za ktoré hrozí v prípade usvedčenia 12 až 20-ročné väzenie, sú v Rusku obvykle utajované, pripomína AFP.

Alexandr Kuranov je šéfom petrohradského inštitútu zameraného na výskum a vývoj nadzvukových systémov. Podľa biografie, ktorú má zverejnenú na webstránke tohto ústavu, je autorom vyše 120 vedeckých prác a vedie výskum v oblasti nadzvukových technológií. Na webstránke sa tiež píše, že je aktívny aj v medzinárodných organizáciách a pracuje aj na objednávku mnohých krajín sveta.

Rusko v júli úspešne otestovalo novú hypersonickú strelu Zirkon, údajne dosahujúcu sedemkrát vyššiu rýchlosť ako zvuk, pripomína AFP. Či zadržaný Kuranov pracoval aj na vývoji takýchto striel, nie je známe.

Rusko ovládlo vzdušný priestor, rakety Zirkon začne sériovo dodávať pozemným a námorným silám (video)
V Bielom a Barentsovom mori sa úspešne ukončili celé série testov, všetky dopadli tak, ako sa očakávalo. Rakety Zirkon dostali zelenú na cestu k jednotkám, ktoré ich môžu začať používať. Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | Ivan Brožík