Reštaurácie sú z nového režimu v koncoch: Nemáme ani čašníkov, nieto ešte kontrolóra pri dverách!
13 | 08 | 2021 I Diana Zaťková

Organizátori hromadných podujatí a prevádzkovatelia podnikov si už od pondelka 16. augusta môžu sami určiť, koho pustia na podujatie, či do prevádzky. Týmto im však podľa nich štát hádže ďalšie polená pod nohy, píše portál startitup.sk.



Vláda nepomáha

Nový režim opäť komplikuje život rôznym prevádzkovateľom reštaurácii, kaviarní či bistier. Tí sa sťažujú, že vláda im namiesto pomoci hádže pod nohy polená, navyše v pretrvávajúcej kríze.

Podľa majiteľov podnikov si štát neuvedomuje, že takýmto krokom si prevádzky narobia len viac problémov ako osohu. Upozorňujú na to, že v čase, kedy je obrovský problém nájsť čo i len čašníka, musia riešiť kto bude robiť pri dverách kontrolóra.
Nemôžu si dovoliť prísť ani o jedného hosťa

„Predstavte si, že sa rozhodnem odmietnuť obslúžiť človeka, ktorý nie je zaočkovaný. Následne môžem čakať vlnu kritiky, negatívne recenzie a ohováranie, opisuje situáciu portálu majiteľ malej reštaurácie v Bratislavskom kraji.

Majiteľ penziónu vo Važci: My sme sa vybrali cestou nediskriminácie, rešpektujeme slobodnú vôľu
Podnikatelia sa začínajú zobúdzať. Vláda opäť mení covid automat. Nastavenia smerujú k tomu, aby mali majitelia rôznych typov prevádzok, reštaurácií či ubytovania motiváciu púšťať do svojich priestorov len zaočkovaných. Pre niektorých však peniaze... Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | Petra Demková


Niektorí zákazníci majú podľa neho problém si pri vstupe do prevádzky vôbec správne nasadiť rúško, nie to sa preukazovať potvrdením o očkovaní.

Dodáva, že on aj množstvo ďalších prevádzok je aktuálne v situácii, kedy si jednoducho nemôžu dovoliť prísť ani o jedného hosťa. "Takýto systém je nemysliteľný a zo strany štátu celkom alibistický,“ uzatvára  majiteľ reštaurácie.
Tri režimy na výber

"Na výber sú tri režimy – plne zaočkovaní, OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19) a všetci zákazníci bez rozdielu,“ uviedol Marek Eliáš z odboru komunikácie Úrad verejného zdravotníctva.

Po zavedení troch režimov pri vstupe na podujatie alebo do prevádzky môže váš zdravotný stav kontrolovať hocikto!
Z nových vyhlášok k organizácii hromadných podujatí a k činnosti prevádzok, ktoré zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyplýva, že prevádzkovatelia i organizátori hromadných podujatí si sami určia, ktorým osobám umožnia vstup, píše... Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


Zákazníci v režime OTP sa majú preukazovať potvrdením o očkovaní, o prekonaní COVID-19 alebo negatívnym výsledkom testu na COVID-19 a to v papierovej alebo elektronickej forme. Platí negatívny výsledok PCR alebo LAMP testu nie starší ako 72 hodín od odberu. Alebo negatívny výsledok antigénového testu, nie starší ako 48 hodín od odberu.

ÚVZ zároveň zdôraznil, že vyhláška ustanovuje právo prevádzkovateľom zariadení a organizátorom podujatí tieto doklady od návštevníkov žiadať. A nielen to. Majú aj právo do týchto dokladov nahliadnuť.

B.Gröhling chce hovoriť o povinnom očkovaní pre určité profesie vrátane učiteľov
Minister školstva Branislav Gröhling ide po učiteľoch. Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | TASR