Po zavedení troch režimov pri vstupe na podujatie alebo do prevádzky môže váš zdravotný stav kontrolovať hocikto!
13 | 08 | 2021 I Diana Zaťková

Z nových vyhlášok k organizácii hromadných podujatí a k činnosti prevádzok, ktoré zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyplýva, že prevádzkovatelia i organizátori hromadných podujatí si sami určia, ktorým osobám umožnia vstup, píše portál 1pluska.sk.


Režim, v ktorom fungujú, musí byť jasne vyznačený. "Na výber majú z troch režimov - plne zaočkovaní, OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19) a všetci zákazníci bez rozdielu," uviedol Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ.
Vrátia sa hodiny pre seniorov

Z vyhlášok tiež vyplýva, že v druhom a treťom stupni ohrozenia (bordová, čierna farba) budú musieť prevádzky, ktoré umožnia vstup všetkým zákazníkom, znovu zaviesť hodiny vyhradené pre seniorov nad 65 rokov a ťažko zdravotne postihnutých.

Týka sa to pracovných dní od 9.00 do 11.00 h. V treťom stupni ohrozenia sa prevádzky uzatvárajú. Potraviny, drogérie, lekárne či ďalšie prevádzky obchodov a služieb musia byť otvorené aj v čiernych okresoch.

Opäť sú tu! Nové vyhlášky ÚVZ k novému Covid automatu
Úrad verejného zdravotníctva zverejnil tri nové vyhlášky, ktoré budú platné od 16. augusta, informuje portál Pravda. Reagujú na nový Covid automat. Či sú tieto vyhlášky právne záväzné, ukáže až čas. Veď z minulosti je známe, že na porušenie zákona... Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová


"Hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú plne zaočkovaní a bude ich viac ako 1000, bude možné organizovať v prípade, že ich organizátori nahlásia najmenej 48 hodín pred začiatkom miestnemu príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva," približuje ÚVZ. V treťom stupni ohrozenia bude môcť byť na takýchto podujatiach najviac 100 ľudí.

Jednotlivé režimy môžu prevádzky striedať, ich trvanie nie je stanovené. V súvislosti s novými vyhláškami k organizácii hromadných podujatí a k činnosti prevádzok to uviedol Marek Eliáš z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Heger to schytal priamo do tváre: „Fúúúúúj“, „Hanba“ či „Zlodejská banda!“ kričali rozhnevaní Poltárčania (VIDEO)
Mala to byť sláva, miesto toho iba piskot, nadávky a napokon útek preč. Asi tak sa odohrávala návšteva premiéra Eduarda Hegera v Poltári. Predseda vlády bol tak prvým koaličným politikom, ktorý na vlastnej koži pocítil, aký je on a jeho vláda ľuďmi... Čítať ďalej
13 | 08 | 2021

Dostali právo žiadať zdravotné doklady

Zákazníci v režime OTP sa majú preukazovať potvrdením o očkovaní, o prekonaní COVID-19 alebo negatívnym výsledkom testu na COVID-19, a to v papierovej alebo elektronickej forme. Platí negatívny výsledok PCR alebo LAMP testu nie starší ako 72 hodín od odberu, alebo negatívny výsledok antigénového testu nie starší ako 48 hodín od odberu.

ÚVZ zároveň zdôraznil, že vyhláška ustanovuje právo prevádzkovateľom zariadení a organizátorom podujatí tieto doklady od návštevníkov žiadať a aj právo do týchto dokladov nahliadnuť.

V rôznych priestoroch, napríklad na terase a v interiéri, zároveň môžu mať prevádzky rozdielny režim. A to v prípade, ak sú priestory oddelené a majú charakter osobitných prevádzok. Tým by sa jednotlivé skupiny zákazníkov nemiešali.

Weiss komentuje neohlásenú návštevu predsedu maďarského parlamentu Kövéra v Šamoríne
„Ak páni L. Kӧvér a G. Gyimesi pateticky hovoria o zločine a hriechu voči slovenským Maďarom v rokoch 1945 – 1947 a nespomínajú tieto zločiny a hriechy vrátane masového vyháňania kolonistov, slovenskej a českej inteligencie atď. po zabratí... Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | Petra Demková