„Macron sa pripravuje na rezignáciu ako obetný baránok“ (Vladimír Prochvatilov)
13 | 08 | 2021 I Iveta Machová

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Francúzsko: sanitárne preukazy, pouličný odpor a devalvácia moci


Už tretiu sobotu sa vo Francúzsku konajú grandiózne demonštrácie proti sanitárnym preukazom, ktoré zaviedla vláda a schválil parlament. Ak pred dvoma týždňami vyšlo do ulíc 114 tisíc demonštrantov, pred týždňom - 163 tisíc, potom 31. júla počet demonštrantov proti sanitárnej diktatúre dosiahol 204 tisíc (oficiálne čísla ministerstva vnútra, súdiac podľa videozáznamov, sú výrazne podceňované). 31. júla sa v celej krajine konalo 184 demonštrácií.

Divokosť francúzskej ulice rastie. „V Paríži, Marseille, Lyone, ako aj v desiatkach miest pochodovali rôzne sprievody, často agresívne. Výkriky „Sloboda, sloboda“  dopĺňali nepriateľské slogany voči prezidentovi a médiám,”  píše L'Express.

V Paríži hlavná kolóna protestujúcich, za skandovania „Nie diktatúre!“ a za spevu Marseillaisy kráčala od stanice metra Villiers až na Place de la Bastille, kde sa začali zrážky s políciou. Boli zranení traja policajti. Na trase pochodu Parížania otvárali okná, a zdravili demonštrantov. Aby polícia rozohnala dav, použila slzotvorný plyn a vodné delá ako reakciu na petardy demonštrantov. 10 ľudí bolo zatknutých. Počas demonštrácie sa k protestujúcim prihovoril jeden z vodcov „žltých viest“ Jerome Rodriguez, ktorý kritizoval vládu a médiá „ktorí vám chcú predať vakcínu bez najmenšieho dôkazu o jej účinnosti“.

Naša sloboda je ohrozená a ľuďom sa to už prestáva páčiť. Protesty v celej Európe proti očkovaniu a „zeleným pasom“ (Kathrin Sumpfová)
Komentár Kathrin Sumpfovej (The Epoch Times) Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Druhá kolóna protestujúcich Parížanov na čele s bývalou zástupkyňou Marine Le Penovou, ktorá vytvorila stranu Patriots a Florianom Fillipom, ktorý sa dal do pohybu z Montparnasse, zablokovala ministerstvo zdravotníctva. Odhodlaní, nahnevaní demonštranti boli väčšinou bez masiek a skandovali „Macron do väzenia!“ a mávali štátnymi vlajkami.

Protest narastá. Konsolidácia rôznych politických síl v ich všeobecnej opozícii voči vláde rastie každý deň. V mnohých mestách pochodovali v radoch protestujúcich komunisti, stúpenci „Nepokoreného Francúzska“ Jeana-Luca Mélenchona, „žlté vesty“, antivaxeri. V mnohých regiónoch sa ujali vedenia protestu hasiči. V Nantes niesli demonštranti plagát „Sloboda proti nacistickej minulosti“. V Montpellier - „Macron / Big Pharma - jeden tím zabijakov“, v Marseille - „Prezident, poslanci, senátori, vedci, novinári - všetci zbabelci!“ V Rennes demonštranti niesli plagáty: „Nechajte ma zaočkovať proti fašizmu a kapitalizmu“, „Mediálni klamári! Chceme pravdu. "

Organizátormi prejavov sú politici, ktorí sa vo voľbách v roku 2022 vyhlásili za prezidentských kandidátov.

Florian Fillipo hovorí, že demonštrácie budú pokračovať, ale veľa závisí od rozhodnutia Ústavnej rady 5. augusta o zákone o hygienických preukazoch, ktoré schválil parlament. Ak Ústavná rada zákon nezruší, začne sa „bojkot inštitúcií, ktoré budú žiadať hygienické preukazy“.

Ďalší vodca protestov François Asselino, predseda strany Ľudová republikánska únia (UPR), ktorá je za vystúpenie z Európskej únie, vyzval všetkých Francúzov, aby „vyšli do ulíc v prospech slobodnej voľby pokiaľ ide o očkovanie a proti sanitárnym preukazom - absurdným, nespravodlivým a úplne zvráteným“.

"Macron, podaj demisiu!" Vyše 200-tisíc Francúzov protestovalo proti COVID pasom (VIDEO)
V Paríži aj mnohých ďalších francúzskych miest sa v sobotu konali demonštrácie odporcov takzvaných COVID pasov. Podľa ministerstva vnútra vyšlo do ulíc vyše 200 tisíc ľudí, čo je viac ako predchádzajúce dve protestné soboty. V Paríži sa časť... Čítať ďalej
01 | 08 | 2021 | Tibor Sipos


Najslávnejším organizátorom protestov je šéf gaullistickej strany „Vstaňte, Francúzsko!“ Nicolas Dupont-Aignan, otvorený odporca hygienických povolení,  povedal v rozhovore BFMTV , že uvoľnenie z obmedzení zo strany vlády, sú "smiešne": „Vôdzka nie je taká tesná, ale obojky sú nasadené na krku Francúzov".

Ďalší vodca protestujúcich Jean-Luc Mélenchon povedal, že „celková kontrola je absurdná, nekoherentná a nebezpečná ilúziami."

Hlavná rivalka Emmanuela Macrona v nadchádzajúcich jarných prezidentských voľbách Marine Le Penová sa nezúčastňuje na protestných demonštráciách a nevyzýva k nim, ale neschvaľuje obmedzujúce opatrenia vlády. Šéf „Národnej asociácie“(RN) sa vybral inou cestou. Uprostred vlny protestov proti novým opatreniam na vynútenie očkovania, RN naviguje  svoju loď s veľkou opatrnosťou. „Chceme sa dostať k moci, chceme vládnuť ,“ povedal hovorca RN Philip Ballard. 4. júla na 17. kongrese strany v meste Perpignan bola Marine Le Penová víťazne zvolená za predsedníčku strany „Front National“  na štvrté volebné obdobie so ziskom takmer 99 percent hlasov. "Marine Le Penová pred voľbami pevne zomkla  stranu ,"  poznamenáva Le Monde . Vzala do úvahy chyby , ktoré viedli stranu k neúspechu v krajských voľbách.

"Rambouillet efekt" zvyšuje šance Le Penovej proti Macronovi (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Iveta Machová


Podľa najnovšieho prieskumu Harris Interactive barometer for Challenges, keby sa prezidentské voľby konali teraz, Macron (ktorého strana v regionálnych voľbách tiež utrpela fiasko) by predstihol Marine Le Penovú s 55% hlasov proti 45% v druhom kole volieb. Prieskum Elabe pre BFMTV zväčšuje priepasť medzi dvoma najpravdepodobnejšími finalistami vo voľbách 2022 na 60:40 v Macronov prospech. Tieto výpočty však takmer nezohľadňujú účinok hesiel „Macron / Big Pharma - jeden tím zabijakov“ a „Macron do väzenia!“, ktoré kričala ulica.

Mnohotisícové demonštrácie proti sanitárnym preukazom sú stále rozšírenejšie. Nespokojnosť v krajine rastie. Jacquesa Attaliho, ktorý  predpovedal víťazstvo Marine Le Penovej v roku 2022, to zarmucuje a tiež kritizuje  hygienické pasy.

Prezident Parížskej akadémie geopolitiky Ali Rastbeen v rozhovore pre FGC povedal : „Macron sa pripravuje na rezignáciu ako obetný baránok. Budú uťahovať matice, kým nepretrhnú závit. Macron sa stal neschopným vyjednávania. Vzťahy so všetkými udržuje jeho manželka Brigitte, ale aj na ňu sa kladie veľa nárokov. Najvplyvnejší ľudia vo Francúzsku sa od úradujúceho prezidenta dištancovali. Došlo k devalvácii moci. “

„Vo Francúzsku sa chystá občianska vojna a vy to veľmi dobre viete!“, odkazujú Macronovi generáli
Hrozí vo Francúzsku občianska vojna, alebo dokonca vojenský puč? Vláda bije na poplach kvôli varovným listom generálov. Prezident a hlavný veliteľ Macron mlčí, píše The Epoch Times. Čítať ďalej
14 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová