Sulík sa správa k domácim drevárskym producentom likvidačne! Otázka znie: Prečo alebo za čo?
12 | 08 | 2021 I Ondrej Štefik

Minister hospodárstva Richard Sulík oznámil s veľkou pompou, že zabezpečil 430 nových pracovných miest. Drevári reagujú, že je to holý nezmysel. Správu uverejnil denník Pravda.


Ziegler Group je nemecká firma, ktorá deklaruje, že zamestná 430 ľudí pod podmienkou, že sa dokončia investície. Rozhorčený Zväz spracovateľov dreva SR (ZSD SR) zásadne nesúhlasí s novou investíciou.
Rovnováha v tuzemskom drevárskom priemysle je krehká

Podľa predsedu Drevárskej sekcie ZSD SR Milana Benca je dreva málo, a preto je potrebné ťažiť efektívne. Zároveň dodáva, že vyťaženú guľatinu je nutné „ransparentne rozdeliť tak, aby boli uspokojení tí najväčší i tí najmenší spracovatelia“.

Podľa jeho slov rovnováha medzi spracovateľmi a dodávateľmi dreva, ktorá sa budovala desaťročia, by bola pravdepodobne ďalším zahraničným subjektom spracovania dreva narušená a navyše nezmyselná. Podľa neho máme dostatok vlastných spracovateľských kapacít, do ktorých treba len investovať a zveľadiť ich.

Fico má plné zuby portálu aktuality.sk. Najmä jeho šéfredaktora Bárdyho
Róbert Fico v poslednej dobe odkrýva veci, ktoré doteraz boli zakryté. Momentálne napísal verejne názor nielen na Petra Bárdyho, ale aj na celý portál aktuality.sk. Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | Ondrej Štefik

Čo tam po súčasných zamestnancoch malých píl, hlavne že Nemec zarobí a ja dostanem provízie!

Investície by mali ísť podľa slov Benca do finálneho procesu drevárskej výroby.  Zvyšovanie spracovateľských kapacít je úplným nezmyslom, ktorý môže prispieť k likvidácii domácich producentov.

Slovensko disponuje len tromi miliónmi metrov kubických piliarskej hmoty. Logicky je teda tento zbytok "koláča" magnetom pre veľkú nemeckú firmu. Súčasný pracovný trh v drevárskom priemysle je prevažne tvorený malými a strednými pílami. Domáceho dreva je málo a teda logicky sa našim pílam drevo neujde. Bez dreva píly nebudú mať čo spracovávať a tak automaticky budú prepúšťať zamestnancov. „Je teda nezmysel argumentovať vytvorením 430 pracovných miest, keď podobný počet ľudí stratí svoju prácu," konštatuje rozhorčene predseda drevárskej sekcie.

Výrazným trendom je Fico. Kotleba a Harabin musia pridať. Mazurek poráža Uhríka!
Je jedno, či ho niekto uznáva alebo nie. Faktom je, že Róbert Fico je najúspešnejší politik na Slovensku. Nevyhorel, nabral druhý dych a stále je trendom. Zatiaľ ho nik neprekonal v politických úspechoch. A ako to na Slovenskej politickej scéne... Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | Ondrej Štefik

Keď vtáčka lapajú...

Predstavitelia ZSD SR sa stretli so Sulíkom. Prítomná na stretnutí bola aj lučenská firma PRP, s .r. o, ktorá investuje 20 miliónov eur do kapacity na finalizáciu reziva na stavebné drevo využívané pri výstavbe drevostavieb. Táto investícia je ohrozená bavorskou spoločnosťou, ktorá vstúpi na domáci trh.

Saskársky minister hospodárstva ich mal na stretnutí uistiť, že štát nedá žiadne záruky na zabezpečenie dreva pre túto spoločnosť a ani štát neposkytne žiadnu investičnú pomoc tejto bavorskej firme. Či budú mať daňové úľavy však nepovedal. Taktiež Sulík rezolútne vyhlásil, že dreva bude dostatok, lebo práve veľký investor zabezpečí, že sa drevo nebude vyvážať. Logiku v tomto tvrdení hľadať netreba, lebo neexistuje. Ide iba o chabý predpoklad.

Pre bavorskú firmu je  magnetom lacná pracovná sila a lacné drevo. Pred voľbami Sulík akosi zabudol spomenúť, že spoločnosti, ktoré sem dovedie, ohrozia tých, ktorí tu už existujú roky. Zapredal vlastných alebo si len myslí, že robí dobre?

Policajný šéf Kovařik dnes žehlil svoj "prúser" so zmarenou akciou. Nevyžehlil nič!
Policajný prezident SR Peter Kovařík sa dnes musel postaviť pred kamery a vysvetľovať. Situáciu po liste predstaviteľom štátu vyšetrovateľky Santusovej už len tak pod koberec nezametie. Ak si myslel, že po dnešnej tlačovke bude vyzerať ako hrdina,... Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK