Vysolajský šíri paniku. Vraj delta sa bude v takzvanej tretej vlne šíriť najmä medzi deťmi. No a?
11 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Obávaný variant delta sa bude šíriť práve v detských kolektívoch. Uviedol to lekár a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský v rozhovore pre Topky.


Doktor Visolajský je známy svojim názorom, že očkovanie nás spasí pred zdrvujúcim dopadom pandémie. Variant delta sa preto podľa neho bude šíriť najmä medzi nezaočkovanými, teda deťmi v školách.

"V detských kolektívoch a hlavne školách, vzhľadom na to, že deti boli za posledný rok a pol prevažne doma, nie je premorenie také veľké, len málo detí sa stretlo s koronavírusom. Dá sa preto predpokladať, že práve v detských kolektívoch sa delta variant bude významne šíriť. Našťastie, u detí spôsobuje koronavírus najčastejšie len mierny priebeh a následky po vyliečení sú pomerne zriedkavé," hovorí lekár.

Iniciatíva Do školy bez podmienok: Odmietame podmieňovanie nástupu detí do škôl očkovaním a testmi
"OZ VŽDY SPOLU v rámci iniciatívy Do školy bez podmienok sa dôrazne ohradzuje proti vyhláseniam ministra školstva, vedy, výskumu a športu. Odmieta akékoľvek podmieňovanie nástupu detí na povinnú školskú dochádzku a na vyučovanie vôbec, očkovaním či... Čítať ďalej
08 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová

Vakcíny už sú

Podľa neho sa však školy nebudú zatvárať tak, ako to bolo počas predošlej vlny. Na jednej strane je to podľa Visolajského prospešné pre psychosociálny vývoj detí. Variant delta však situáciu komplikuje.

"Čiže pri tomto vysoko infekčnom variante tento vírus cez školy prebehne, chýbajú však dôvody na zatváranie škôl. Pretože, keď sme minulý rok zatvárali školy, tak to bolo z dôvodu ochrany starších, aby sme získali čas na očkovanie. Ale keďže dnes sú už vakcíny bežne dostupné a tí, čo sa chceli dať zaočkovať, už zaočkovaní sú. Iní váhajú, ďalší sa očkovať určite nepôjdu, nie je táto otázka – zatváranie škôl na mieste. Treba myslieť aj na to, že zatvorené školy majú rôzne psychosociálne následky na deti," uviedol pre Topky Visolajský.

V Maďarsku nezaočkovaní na pápežovu omšu ísť môžu, u nás to majú zakázané!
Slovenskí politici sa opäť prezentovali že sú pápežskejší ako sám pápež. Pred jeho návštevou totiž „zavelili“, že ísť na jeho akcie môžu iba zaočkovaní. Vraj si to tak želal Vatikán. Ten istý Vatikán však nemal námietky, že v Maďarsku môžu ísť na... Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik