Ukrajina pozvala amerických vojakov a ich raketové systémy na svoje územie v prípade možnej eskalácie s Ruskom
11 | 08 | 2021 I Lukáš Leca

Ukrajinský politik vyzval Washington, aby nasadil svoju armádu vrátane vojenských jednotiek a systémov protivzdušnej obrany na územie Ukrajiny, informuje portál RT.


Podpredseda vlády Alexej Reznikov vo vyhlásení, ktoré vydal v utorok, odhalil, že žiadosť podal počas návštevy USA. Vo Washingtone Reznikov navštívil Jamestown Foundation, ktorý ruská vláda predtým obvinila zo šírenia propagandy proti krajine.

"Je dôležité rozšíriť bezpečnostný balík pre Ukrajinu. V prvom rade treba umiestniť sily protivzdušnej obrany a dokonca aj nasadiť americké jednotky," uviedol Reznikov. Politik dodal, že ukrajinská legislatíva umožňuje, aby v krajine mali sídlo zahraničné jednotky.

Rusko opakovane uviedlo, že prítomnosť amerického vojenského personálu na jeho hraniciach s Ukrajinou by predstavovalo eskaláciu napätia. Kyjev vo februári vyzval NATO, aby prestalo lietať s bojovými lietadlami a transportmi vojsk v blízkosti sporného Krymského polostrova.

"Putin nepotrebuje ďalší hlavybôľ," hovorí Lukašenko o spojení s Ruskom a sľubuje, že čoskoro odstúpi
Hovoriť o tom, že Bielorusko, bývalá sovietska republika, bude úplne absorbovaná Ruskom, je predčasné, uviedol prezident Alexander Lukašenko. Podľa neho môže mať Bielorusko s Ruskom blízky vzťah aj bez takéhoto zásadného kroku, píše portál... Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


Moskva trvá na tom, že takéto kroky sú „provokatívne“ a zvyšujú šance na potenciálne katastrofický incident, ktorý narúša stabilitu regiónu.

Reznikov zároveň uviedol, že je potrebná zvýšená prítomnosť západných síl v jeho krajine z dôvodu ruskej dominancie nad Čiernym morom, dobudovania plynovodu Nord Stream 2 a „vplyvu Moskvy na Balkáne“.

Lukašenkovu rezidenciu v Minsku na Google Maps označili ako "panstvo diktátora"
Rezidencia Alexandra Lukašenka v Minsku bola v pondelok na online platforme Google Maps istý čas označená ako "panstvo diktátora". Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR