Tóth: Ak by tam neboli kadejaké trúby typu Moničenka Tódová, verejnosť by sa dozvedela podstatné okolnosti
11 | 08 | 2021 I Petra Demková

Tóth sa vyjadril pre Hlavný denník k súdnemu procesu s Kočnerom v kauze "motáky". „Ak by neboli na hlavnom pojednávaní kadejaké trúby typu Moničenka Tódová či bulvárny odpad, ako je Nový Čas, verejnosť by sa dozvedela naozaj podstatné okolnosti. Nie výmysly o tom, že som bol podráždený alebo že moja výpoveď bola plná emócií,“ povedal Peter Tóth.


Prinášame rozhovor s Petrom Tóthom, po skončení prvého dňa súdneho procesu s Mariánom Kočnerom v kauze „motáky“. Proces sa začal v utorok 10. augusta na Okresnom súde Bratislava I. Peter Tóth vystupuje v prípade ako svedok.
Rola médií pri procese

HD: Myslite si, že by mal proces s Kočnerom prebiehať mimo kamier? Teda s vylúčením verejnosti a médií?

PT: Z právneho hľadiska to nie je možné. Zákon presne upravuje dôvody, na základe ktorých je možné vylúčiť z hlavného pojednávania verejnosť, no nekorektný, bulvárny, povrchný a nekompetentný prístup médií medzi ne, žiaľ, nepatrí. Nepochybne by to však prospelo nielen atmosfére na hlavnom pojednávaní, ale aj objektívnemu informovaniu verejnosti, keby slovenské, zdôrazňujem slovenské médiá na súdy prístup nemali. Verejnosť by oveľa objektívnejšie o priebehu konania dokázali informovať strany konania - teda obžaloba a obhajoba. Prípadne by o priebehu, nie hodnotení vykonaných dôkazov v danom dni mohol informovať predseda senátu.

Motákov, ktoré som dostával od Kočnera z väzby, bolo veľa, vypovedá Tóth
Bývalý námestník kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth priznal, že dostával cez advokáta Andreja Šabíka motáky od podnikateľa Mariana K. Tóth v utorok vypovedal pred Okresným súdom (OS) Bratislava I, ktorý prejednáva kauzu... Čítať ďalej
10 | 08 | 2021


HD: V čom by to potom bolo iné?

PT: Ak by neboli na hlavnom pojednávaní kadejaké trúby typu Moničenka Tódová či bulvárny odpad, ako je Nový Čas, verejnosť by sa dozvedela naozaj podstatné okolnosti. Nie výmysly o tom, že som bol podráždený alebo že moja výpoveď bola plná emócií.
Informovali kadejaké "trúby"

HD: Aká teda bola vaša výpoveď?

PT: V prvom rade rozsiahla a komplexná a to médiá až na niektoré výnimky nereflektovali. V dobrom ma prekvapil Jano Petrovič z Aktualít. Som rád, že na pojednávaní bol on, nie kadejaké trúby. V mojej výpovedi som jasne popísal mechanizmus, akým sa dostávali von z väzby motáky. A popísal som spôsob, akým chcel Marian Kočner dosiahnuť, aby bývalí príslušníci SIS vypovedali v tom zmysle, že už v roku 2000 tajná služba vedela o existencii zmeniek televízie Markíza. Jeden z motákov, ktoré som odovzdal polícii, narážal presne na to, že mal byť vyprodukovaný vymyslený, teda falošný spravodajský záznam o existencii zmeniek v roku 2000 a na základe toho mali byť pripravení falošní svedkovia, respektíve falošný svedok, ktorý by v súlade s týmto podvrhom vypovedal v prospech Mariana Kočnera.
Nie, nebol som emotívny

HD: Naozaj ste neboli emotívny počas výpovede?

PT: Nie, iba som sa dôrazne ohradzoval proti tomu, že Kočnerova obhajoba chce zo mňa z propagandistických dôvodov urobiť blázna. Takéto útoky musím znášať nielen ja, ale sa negatívne dotýkajú aj mojej rodiny. Viete, obžalovaný má na svojej strane všetky práva. Svedok len povinnosti, no nemôžem mlčať, keď niekto neustále šliape po mojej ľudskej dôstojnosti. Takisto som namietal, keď sa ma obžalovaný pokúšal skúšať ako prváčika pred tabuľou. Včera sa konalo hlavné pojednávanie v Justičnom paláci, nie Kočnerova tlačovka v Crown Plaza. Až keď som sa proti tomu dôrazne ohradil, predseda senátu začal v súlade Trestným poriadkom zamietať Kočnerove otázky, teda invektívy, ktoré nesúviseli s prebiehajúcim trestným konaním.

Tóth: Podľa ústavy je suverénom moci ľud. Je naším právom vzoprieť sa a odmietnuť diktátora
„Čo je Mikas Lenin, že si dovoľuje vládnuť dekrétmi? A čo je Lengvarský Mengele, že svojvoľne organizuje na hraniciach selekcie?“ pýta sa Peter Tóth. Dodáva, že príslušníci Policajného zboru a Ozbrojených síl SR nie sú oddiely... Čítať ďalej
20 | 07 | 2021 | Petra Demková

Kauzy "zmenky" a "motáky" súvisia

HD: Časť verejnosti stojí na strane Mariána Kočnera a myslia si, že je v kauze zmeniek nevinný. Vás podozrievajú, že v procese zahrávate akúsi dohodnutú rolu. Aký máte pre týchto ľudí odkaz?

PT: Včera bolo hlavné pojednávanie v kauze marenia spravodlivosti, nie zmeniek, aj keď tento prípad na prípad Markíza 2.0 nadväzuje. Pozrite sa, za zmenky je Kočner právoplatne odsúdený. Trest mu potvrdil aj Najvyšší súd SR. Ak hovoríme o motákoch, tie bez akýchkoľvek pochybností písal Kočner, pretože to dokazuje znalecký posudok. A tie motáky z väzby nevyniesli poštové holuby, ale advokát Andrej Šabík. To je celý príbeh.

HD: Máte nejaký odkaz aj pre tých ktorí vás považujú za “zradcu” preto, že ste priznali Kočnerove motáky?

PT: Nemám žiadne odkazy pre nikoho. Mňa zaujíma len objektívne zistený skutkový stav. Ak ma chce niekto považovať za zradcu, pokojne môže, je to jeho vec. Za seba hovorím, že to bol Kočner, kto zradil mňa. Boli sme dohodnutí, že budeme spolu robiť mediálny projekt Na pranieri. On zneužil moju dôveru a poza môj chrbát zorganizoval vraždu Jána Kuciaka. Ak by bol naozaj môj kamarát, ako mi to takmer 25 rokov hovoril, nikdy by sa takéhoto podrazu nedopustil. Nehovoriac o tom, že strata dvoch ľudských životov je oveľa vážnejší problém ako zradené priateľstvo.

Pokračuje proces so Štefanom Á. Ako svedok je predvolaný Peter Tóth.
Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku pokračuje v utorok hlavné pojednávanie so Štefanom Á. obžalovaným v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza. Popoludní na 13. hodinu je predvolaný ako svedok bývalý riaditeľ... Čítať ďalej
06 | 07 | 2021 | TASR