Policajné násilie proti pokojným demonštrantom na základe klamstva úradnej moci
11 | 08 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Demonštrácia 80-tisíc ľudí za sexuálnu rozmanitosť bola povolená. Ohlásený protest 20-tisíc ľudí o týždeň neskôr na základné práva však nie. A dôvod? Údajne mali vopred avizovať, že nebudú mať rúška. Samozrejme, že išlo o čistý výmysel. Poslal tak berlínsky sekčný šéf vnútra Geisel policajné jednotky na nenásilníckych demonštrantov len na základe klamstva? Pýta sa epochtimes.de.


Bilancia: 5 000 demonštrantov, 1 000 zatknutých a 503 predbežných policajných vyšetrovaní. Ide o údaje, ktoré berlínska polícia uvádza v súvislosti s nepovolenou protikoronovou demonštráciou, ktorá sa uskutočnila v Berlíne. Osobitný spravodajca OSN pre oblasť týrania a mučenia Nils Melzer intervenoval u nemeckej spolkovej vlády. K takémuto kroku pristúpil na základe mnohých dôkazov o policajnom násilí v Berlíne proti pokojným demonštrantom.

Masívne vedľajšie účinky po očkovaní detí teraz aj v Rakúsku. Trpké svedectvo matky dvoch vážne chorých detí (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Polícia vraj mohla zakročiť ešte tvrdšie

Berlínsky sekčný šéf vnútra Geisel (SPD) má však na celú záležitosť zjavne iný názor. V rozhovore pre noviny Tagesspiegel povedal, že polícia mohla zakročiť ešte tvrdšie a použiť silu. Vzápätí dodal, že by to znamenalo aj riziko zranenia ľudí pri policajnom zásahu. „V tomto prípade musela polícia zachovať primeranosť konania.“
Demonštrácia za sexuálnu rozmanitosť schválená bola, za ľudské práva však už nie

Kritika sa rozpútala aj vzhľadom na fakt, že berlínska demonštrácia za ľudské práva bola zakázaná, kým týždeň predtým 80 000 účastníkov povolenej demonštrácie pochodovalo mestom bez rúšok a rozostupov (!). Polícia a politici argumentovali tým, že organizátori demonštrácie za ľudské práva vopred oznámili, že nebudú dodržiavať hygienické opatrenia a nebudú mať rúška.

Vírus sa vracia! Majster sveta v očkovaní – Izrael bojuje s raketovým nárastom nových prípadov (Peter Münch)
Komentár Petra Müncha (Süddeutsche Zeitung) Čítať ďalej
16 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Upieranie občianskych práv zakotvených v ústave

Je však opodstatnené podozrenie, že zákaz podujatia, na ktoré pricestovali tisíce ľudí z celej krajiny, nemal zdravotné ani politické dôvody. Z hľadiska obsahu demonštrácií už dávno nejde len o spochybňovanie rôznych pandemických opatrení. Obavy a starosti občanov sa teraz sústreďujú najmä na to, že spolková vláda ľuďom už bežne upiera občianske práva zakotvené v ústave.
Obava zo skĺznutia do diktatúry

Rastú tak obavy, aby krajina neskĺzla do diktatúry, a to vzhľadom na postupné zbavovanie štátov a parlamentov ich právomocí v prospech toho, čo niektorí nazývajú centrálnou vládou.
Sekčný šéf vnútra zrejme všetkých oklamal

Ako oznámili organizátori demonštrácie za ľudské práva, pravda je iná, než sa ju snažil prezentovať sekčný šéf vnútra Geisel. Tento politik SPD v rozhovore pre denník Abendschau tvrdil, že organizátori vopred avizovali, že nebudú dodržiavať hygienické opatrenia a účastníci nebudú mať rúška. Podľa jedného z protestujúcich Michaela Ballwega síce povedali, že rúška sú na voľnom priestranstve zbytočné, no napokon hygienické predpisy dodržali.

Bývalý rakúsky vicekancelár Strache varuje pred „veľkým resetom“ (Steffen Munter)
Komentár Steffena Muntera (The Epoch Times) Čítať ďalej
04 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Organizácii chceli predísť eskalácii

Organizátori dokonca požiadali o poskytnutie odborníkov na deeskaláciu, ktorí by napomohli zachovaniu pokojného priebehu demonštrácie. Rovnako požiadali políciu, aby kontrolovala prípadné výnimky z nosenia rúšok. Ich požiadavky sa zdali byť splniteľné, keďže nasadených bolo 2 200 policajtov.

Pre účastníkov pokojnej demonštrácie bolo pripravených dostatok rúšok s nápisom „Diktatúra“, čím sa chceli odlíšiť od demonštrácie za sexuálnu rozmanitosť. Na tej si účastníci s rúškami ťažkú hlavu nerobili. Organizátori ďalej poukazujú na to, že sa dbalo aj na dodržiavanie bezpečných odstupov medzi ľuďmi.

Zhromaždenie bolo rozdelené do sektorov a mali k dispozícii reproduktory, plátno na videoprojekcie, tím odborníkov, ktorý mal zabrániť eskalácii a spolupracovali aj s právnikmi. Všetci uvedení boli súčasťou hygienickej koncepcie. Právnik Ralf Ludwig opakovane ubezpečoval políciu, že pravidlá budú dodržané.

Aj vakcína Biontechu končí „v koši“ (Carolin Friesová, Laura Höringová)
Komentár Caroliny Friesovej a Laury Höringovej (Süddeutsche Zeitung) Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zodpovednosť padá na plecia sekčného šéfa vnútra

Občianska iniciatíva zo zodpovednosti za vzniknutú situáciu viní práve sekčného šéfa vnútra Geisela. Svedčia o tom jeho pokyny polícii a snaha všemožne zabrániť zhromaždeniu. Práve on je zodpovedný za vznik nekontrolovanej situácie v Berlíne. Organizátori demonštrácie ho preto vyzvali, aby verejne vysvetlil, prečo policajné orgány mylne informoval a prečo klamal verejnosť.
Násilnícki demonštranti?

V súvislosti so správou v médiách, že demonštranti násilne zaútočili na policajtov, bolo zdôraznené, že demonštrácia bola pokojná. Zúčastnilo sa na nej veľa rodín s deťmi a starými rodičmi. K "násilnostiam" došlo len vtedy, keď sa v dôsledku zákazov vyskytla neprehľadná situácia na zhromaždení. Neskôr sa vždy ukázalo, že za násilím boli provokatéri. Odohrali sa aj násilnícke scény zo strany polície voči deťom, ženám a bezbranným ľuďom. V tlačových správach sa však toto nespomína, dodáva epochtimes.de.

Záhadné úmrtia pilotov: Je za tým očkovanie?  (Ani Asvazadurian)
Komentár Ani Asvazaduriana (The Epoch Times) Čítať ďalej
03 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová