Pokračuje súd s Dušanom Kováčikom. V prípade figuruje kajúcnik aj svedok na úteku
11 | 08 | 2021 I Petra Demková

Pokračuje súd s Dušanom Kováčikom. Bývalý špeciálny prokurátor je súdený za údajný úplatok 50 tisíc eur. Svedkami v kauze sú kajúcnik Makó a člen zločineckej skupiny takáčovcov Zeman, ktorý je na úteku po pokyne ministra vnútra a policajného prezidenta. Svedčí aj Csaba Dömötör, ktorý sa už v inej kauze priznal ku krivej výpovedi.



Proces na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku

Zaujímavosťou procesu je, že v ňom opäť figurujú svedkovia podozriví z krivých výpovedí. O týchto podozreniach už dnes otvorene hovoria aj niektorí koaliční poslanci, napríklad Peter Pčolinský.

Pojednávanie prebieha na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku tento týždeň od stredy do piatka. Sudkyňou v prípade je Pamela Záleská, známa blízkym kontaktom s novinárkou Monikou Tódovou.

Peter Pčolinský: Prečítajte si, kto je dohadzovač svedkov ušitých na mieru!
Poslanec Pčolinský sa nevie ani ako člen koalície zmieriť s tým, ako sa vyšetrujú veľké kauzy, ktoré momentálne hýbu Slovenskom. Tými sa súčasná vláda mimoriadne pýši. Ako môže byť ďaleko od pravdy, keď už aj člen koalície hovorí o tom, že... Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | Petra Demková

Vypovedá Čižnár

V kauze 50-tisícového úplatku vypovedá bývalý generálny prokurátora Jaromír Čižnár. Mal sa vyjadriť k podozreniam, že Kováčik spomínanú sumu zobral ako úplatok za vybavenie prepustenia údajného mafiánskeho bossa Kudličku z väzby. Po tom, ako Kováčik ako špeciálny prokurátor nevzniesol námietku, sa Kudlička dostal von z väzby. Denník N píše o tom, že sa medzi generálnym a špeciálnym prokurátorom sa kvôli tomu mala svojho času odohrať hádka.

Najnovšie informácie zo súdu ukazujú, že Čižnár Kováčika podržal. Bývalý generálny prokurátor nepoprel, že ho s Kováčikom dodnes spája osobné priateľstvo. Hádku o Kudličkovi v súvislosti s rozhodnutím Kováčika poprel.
Dôkazy proti Kováčikovi stoja na takáčovcoch a kajúcnikovi

Už spomínanou zaujímavosťou je, že dôkazy proti Kováčikovi spočívajú na svedkoch, ktorí sú dnes už medzičasom podozriví z krivých výpovedí. Opozícia na čele so Smerom tvrdí, že dochádza k obrovskému podvodu – svedkovia v kauzách proti bývalým špičkám štátu sú dohodnutí a organizovaní. V spolupráci s vyšetrovateľmi a prokurátormi vypovedajú podľa jasne dohodnutých inštrukcií.

V Kováčikovej kauze má tentokrát vypovedať aj svedok Matej Zeman, ktorému dopomohol k úteku policajný prezident Peter Kovařík na základe pokynu ministra vnútra Romana Mikulca. Nepredpokladá sa preto, že sa procesu aj zúčastní. Zeman je z krivej výpovede obvinený od 21. júla.

Už aj český politológ vie, že slovenská vláda je na odstrel a zachránil ju len Ústavný súd vďaka Čaputovej
10 | 08 | 2021 | Peter Sulek

Kováčik obvinenia popiera

Dušan Kováčik všetky obvinenia voči svojej osobe odmieta a tvrdí, že sa stal obeťou mediálnej štvanice.

Proti Kováčikovi svedčia kajúcnici aj svedkovia odsúdení za krivú výpoveď. Zeman sa síce dnes asi na súd nedostaví, ale očakáva sa prítomnosť takáčovca Dömötöra, ktorý by mal vysvetliť, ako sa mali peniaze pre Kováčika zabezpečiť.

„Konkrétne by mal ozrejmiť, či svojho kamaráta, rovnako takáčovca Zemana viezol na stretnutie, kde mal odovzdať bývalému príslušníkovi SIS, už nebohému Františkovi Böhmovi 100-tisíc eur a či tam bol aj niekdajší šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó,“ informuje Denník N.

„Práve Makó, Böhm a Zeman patria medzi kľúčových svedkov, ktorí usvedčujú Kováčika z prijatia úplatku za prepustenie Kudličku. Bývalý špeciálny prokurátor vinu popiera,“ pripúšťa Denník N. Böhm a Makó svedčili o tom, že z úplatku 100 tisíc eur mali po 25 tisíc eur a zvyšných 50-tisíc eur údajne Makó odovzdal Kováčikovi.

Fico: Bývalý prokurátor Kováčik je obeťou spinkutia. Chcú z neho urobiť symbol smeráckeho zločineckého režimu
Vo štvrtok Najvyšší súd SR zamietol jeho sťažnosť podanú proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý jeho prepustenie zamietol. Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik tak zostáva naďalej vo väzbe. Expremiér a líder Smeru Robert... Čítať ďalej
24 | 07 | 2021 | Tibor Sipos