Počas pandémie na Slovensku zaniklo takmer tisíc maloobchodov. Paradoxne je však podnikateľov viac
11 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Takmer tisíc slovenských maloobchodov zaniklo v dôsledku pandémie COVID-19, informuje Pravda.


Poradenská spoločnosť Dun & Bradstreet zverejnila štatistiky zaniknutých prevádzok na území Slovenska. Podľa nich v roku 2020 zaniklo 623 prevádzok a v roku 2021 zatiaľ 300. Aktuálne na Slovensku podniká 29 706 podnika­teľských subjektov v maloobchode. V porovnaní s predošlými rokmi je teda viditeľný značný rozdiel, čo je výsledkom protipandemických opatrení.

„V roku 2020 zaniklo 623 prevádzok, tento rok už 300. Maloobchod má za sebou extrémne komplikované obdobie. Väčšiu šancu na záchranu mali obchodníci s dobrým finančným zázemím a tí, ktorí sa dokázali rýchlejšie adaptovať na nové podmienky, napríklad rozbehom online predaja. No tie prevádzky, ktoré boli závislé od kontaktného predaja, čelili obrovským problémom,“ uviedla Petra Štěpánová, analytička Dun & Bradstreet.

Fascinujúci minister financií Igor Matovič, našiel vinníka! Za odškodnenie podnikateľov vraj môže SaS
Schyľuje sa k ďalšej vojne, alebo ide iba o pozornosť počas dovolenkového obdobia? Igor Matovič a SaS si opäť posielali odkazy cez médiá. A podnikatelia, ktorí nedostali peniaze na odškodnenie môžu iba sledovať a čakať, ako to dopadne. Zbraň... Čítať ďalej
22 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Paradox

Fyzické osoby však štatisticky predstavujú presný opak. Maloobchodných podnikateľov je napriek veľkému množstvu zatvorených prevádzok čoraz viac. V roku 2018 podnikalo v tejto oblasti 48 410 podnikateľov a dnes je to o paradoxne 50 585, teda o 5 percent viac.

„Rokmi sa dokonca zvyšuje aj počet novozaložených maloobchodných oprávnení, pri ktorých nie je povinnosť zápisu do obchodného registra. Počet rušených oprávnení je výrazne nižší,“ vysvetľuje analytička.

V Maďarsku nezaočkovaní na pápežovu omšu ísť môžu, u nás to majú zakázané!
Slovenskí politici sa opäť prezentovali že sú pápežskejší ako sám pápež. Pred jeho návštevou totiž „zavelili“, že ísť na jeho akcie môžu iba zaočkovaní. Vraj si to tak želal Vatikán. Ten istý Vatikán však nemal námietky, že v Maďarsku môžu ísť na... Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik