Mysliteľka Kovačič Hanzelová: Bojím sa, aby nás neprevalcovali agresia a extrémizmus menšiny
11 | 08 | 2021 I Zuzana Koščová

Redaktorka denníka SME Zuzana Kovačič Hanzelová si v statuse na Instagrame vyliala rozčarované srdce. Zamyslela sa nad (ne)slobodou v našej krajine a zapochybovala či "nás demokracia vlastne nepožiera zvnútra".



Vraj nespokojná menšina

V snahe nedotknúť sa priamo antivaxerov poukazuje na neurčitú skupinu, ktorá je podľa jej slov  "vulgárna, agresívna a hlučná". Istotne pri tom naráža na na ľudí, ktorí sa zúčastnili protestov a ktorí sú všetci hádzaní do jedného konšpirátorského vreca: dezoláti, "kotlebovci" či ľudia s "vysokou školou života". Jednoducho všetci tí, ktorí stratili vieru v zdravý rozum, tí, ktorí kvôli neschopnosti tejto vlády prišli o prácu či nebodaj o svojich blízkych, či všetci, ktorí sa iba dožadujú verejnej odbornej diskusie.
Ľudia sú sebci

Podľa Kovačič Hanzelovej sme tejto skupine nechali "všetok priestor a tých normálnych ľudí nepočuť. Sme sebci, každý si ide svojím životom a nechce mať problémy. Nezastaneme sa trolejbusára, ktorý sa postaví antirúškarom a ochráni nás ostatných, čo sa vozíme MHD." Kovačič Hanzelová empaticky pokračuje: "Nezastaneme sa pani, ktorá upozorní v potravinách ženu bez rúška, necháme ju samú stáť, kým na ňu žena ako zmyslov zbavená huláka v strede predajne."

Nevedno na akej planéte pani redaktorka žije a akou optikou vníma okolitý svet. Áno, tá malá skupina, ktorú tak hlasno počuť, je práve preto taká malá, lebo tú spoločenskú luzu z nej spravili médiá. Médiá a súčasná vláda. Veď sú to práve nespokojní ľudia v uliciach, ktorí sa dožadujú, aby sa ich konečne niekto zastal a vypočul ich.
Agresívni extrémisti

Ako ďalej redaktorka píše: "Slováci nie sú väčšinovo vulgárni, nevykrikujú o prezidentke oplzlé reči, a nekričia na novinárov, že sú Sorosovi zapredanci." V tomto s Kovačič Hanzelovou nemožno nesúhlasiť. Väčšina protestujúcich sú obyčajní nespokojní a zúfalí ľudia. Nálepku extrémistov si kvôli hŕstke rozvášnených protestujúcich určite nezaslúžia. A nakoniec pani redaktorke ako novinárke nemohol ujsť fakt, že protesty sa konajú v celom svete. S tým rozdielom, že za hranicami našej krajiny to nespokojní ľudia vedia a za svoj názor či rozhorčenosť sa nehanbia.

Novinárka na záver vyjadrila obavu o Slovákov, ktorí "sú väčšinovo ticho. A trocha sa bojím, aby nás tu agresia a extrémizmus v tom našom sebeckom tichu úplne neprevalcovali."

Neskrýva sa agresia práve v tých, ktorí slepo nasledujú všetky nezmyselné nariadenia? V tých, čo nevedia alebo nechcú pochopiť, že každý má právo na názor, právo byť rešpektovaný? Zatiaľ...