Kažimír má vážny problém, lebo „guvernérska imunita“ neexistuje, tvrdí exvyšetrovateľ Šátek
11 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Iba pred pár dňami sa po výpovediach kajúcnikov Imreczeho a Čecha prevalilo, že šéf strany Hlasu Peter Pellegrini „lieta“ v prijatí 150-tisícového úplatku. Nemenej zaujímavé je, že do tohto bahna sa potápa aj súčasný guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír.


Ak by sa mená oboch mužov v úplatkárskej afére potvrdili, bola by to najväčšia bomba, aká tu doteraz vybuchla. A nemusela by byť posledná. K problému sa v statuse vyjadril aj bývalý policajný vyšetrovateľ Jozef Šátek.
Kažimír má nielen politickú, ale aj trestnoprávnu zodpovednosť

Šátek predpokladá, že Kažimír v roku 2019 „utiekol“ z Pellegriniho vlády s jasnou predstavou, že tsunami, ktorá zasiahla Ficovu vládu Fica, bude ďalej pokračovať. A bude prenasledovať všetkých jej členov až do deviateho kolena. „Preto sa snažil. A podarilo sa mu to, aby utiekol na ostrov ‘čistoty’. Nemožnosti ‘trestného stíhania’ alebo jeho maximálneho sťaženia. A preto utiekol na funkciu guvernéra NBS,“ konštatuje Šátek.

Podľa neho má však Kažimír skutočne vážny problém. „Ak predvolanie Kažimíra na výsluch a ďalšie vyšetrovacie úkony nesúvisí s jeho ‘vyjadrením názoru alebo hlasovaniu pri výkone svojich úradných povinností a úloh’ v postavení guvernéra NBS, tak žiadna ‘guvernérska imunita’ neexistuje,“ vysvetľuje Šátek.

Svedkov 150-tisícového úplatku je čoraz viac: Pellegrini má veľký dôvod na obavy, ide mu o všetko
Úplatkárske mračná sa zaťahujú. Ak sa potvrdia slová kajúcnika Daniela Čecha, Pellegrini, ktorý mal podľa neho prijať 150-tisícový úplatok, zrejme skončí vo väzení, píše portál Cz24. Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Tibor Sipos


V prípade Kažimíra sa totiž udalosti, ktorých bol aktérom pri menovaní mnohých funkcionárov finančnej správy, sa odohrali dávno predtým ako sa stal guvernérom NBS. „Z toho vyplýva, že slovenské vyšetrovacie orgány vôbec nepotrebujú na jeho predvolanie, výsluch, obvinenie, či zadržanie žiadne predchádzajúce súhlasy iných orgánov, ak jeho prípadná trestná činnosť bola spáchaná pred časom vymenovania za guvernéra NBS,“ pokračuje Šátek.

Dodáva, že guvernér NBS Kažimír nemá len „politickú“, ale tiež aj „trestnoprávnu“ zodpovednosť za svoju činnosť v pozícii ministra financií.


Ak nebol nesvojprávny, tak pochopil, v čom sa pohybuje

Kažimír má, podľa Šáteka, aj „morálnu“ zodpovednosť za vymenovanie mnohých funkcionárov ministerstva či finančnej správy, ktorí sú teraz trestne stíhaní za obzvlášť závažné zločiny korupcie či podvodov spáchané v období jeho pôsobenia v úrade ministra.

„Čo je teda veľká mína, lebo buď nevedel, koho vymenoval (urobil to na pokyn) alebo vedel a je jasný. Podľa môjho názoru, tak ako hovoril Makó, keď vstúpil do systému, tento už existoval a on ho veľmi rýchlo pochopil a využíval, tak potom tento systém existoval aj za ministra Kažimíra,“ myslí si Jozef Šátek.

Na záver ešte dodáva: „Ak nebol nesvojprávny, tak pochopil v čom sa pohybuje, čo od neho tento systém vyžaduje a čo mu tento systém poskytuje, lebo nie všetci bývame pod Slavínom. Dúfam, že bude platiť ‘padni, komu padni’.“

Podľa obvineného Suchobu "dostával" exminister financií a šéf NBS Kažimír "pol milióna"
Michal Suchoba, ktorý je spolu s oligarchom Jozefom Brhelom obvinený v kauze utajených zmlúv za desiatky miliónov, dostal do problémov aj exministra financií a aktuálneho šéfa Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra. Čítať ďalej
29 | 04 | 2021 | Ivan Brožík