R. Raši: Nový COVID automat nezohľadňuje, či sa niekto môže dať zaočkovať
10 | 08 | 2021 I TASR/ Ivan Mihale

Nový COVID automat nezohľadňuje, či sa niekto môže dať zaočkovať. Občanov delí na dve kategórie. V reakcii na tento materiál to uviedol nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a podpredseda mimoparlamentného Hlasu-SD Richard Raši. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.


Tvrdí, že neočkovaní sa v istej fáze nemusia dostať do obchodov a zrejme ani do reštaurácií a budú musieť zostať v "domácom väzení", a to aj vtedy, keď sú neinfekční a zdraví. V prípade, ak reštaurácie budú chcieť ostať otvorené, budú môcť obslúžiť len očkovaných zákazníkov. Pri veľkých podujatiach budú môcť organizátori otvoriť brány len očkovaným návštevníkom, ak budú chcieť podľa neho ekonomicky prežiť.
"Táto koalícia predstavila niečo, na čom vôbec nie je dohodnutá, vláda to zrejme schváli a potom sa spamätajú niektoré koaličné strany a opäť budú v návrhu robiť zmeny," povedal.

Vláde vyčíta, že stále poriadne nefunguje očkovanie u obvodných lekárov a tiež to, že sa nezverejňuje, koľko zaočkovaných a nezaočkovaných ľudí ochorelo, koľko z nich je v nemocniciach a koľko na umelej pľúcnej ventilácií.

Nový Covid automat ako očkovací apartheid. Majiteľov reštaurácií môže položiť definitívne na kolená
Slovensko sa síce odelo do zelenej farby, napriek tomu si naši „odborníci“ a politici vymysleli nový Covid automat. Ten má zohľadňovať úplne iné kritéria a navyše budú platiť nové obmedzenia či „úľavy“. Všetko to bude závislé už nie len od situácie... Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


Rovnako poukázal na to, že polícia na hraniciach kontroluje len registráciu v eHranici a púšťa na Slovensko napríklad ľudí, ktorí môžu delta variant priniesť na Slovensko z rizikových miest v zahraničí. Tvrdí tiež, že vláda neposilnila ani trasovacie kapacity. "Vláda opäť premrhala leto, a preto musí niesť plnú zodpovednosť za každého jedného nakazeného," uzavrel Raši.

Nezaradený poslanec NR SR z mimoparlamentnej strany Republika Ondrej Ďurica na margo nového COVID automatu uviedol, že tzv. "sloboda" prezentovaná v pripravovanom materiáli je "zavádzajúca, plná nezákonných obmedzení a diskriminácie". Podľa jeho slov by mohlo v praxi dochádzať k absurdným situáciám, keď zdraví ľudia bez očkovania nebudú môcť vstúpiť do priestorov prevádzky, ale chorí ľudia, ktorí sú zaočkovaní, áno.

Vláda podľa Ďuricu minimálne uvažuje o prirodzenej imunite po prekonaní ochorenia COVID-19. "Dôraz sa kladie len na očkovanie, akoby to bolo všeliekom, pričom prirodzene získaná imunita je považovaná akoby za podradnú," doplnil.

COVID automat má mať po novom päť farieb a namiesto národného prístupu preferovať okresný, ktorý zohľadní aj mieru zaočkovanosti rizikových skupín v regióne. Návrhom nového automatu, podľa ktorého sa riadia protipandemické opatrenia, sa má v utorok podvečer zaoberať vláda. Zmeny nie sú vylúčené.
Okresná charakteristika sa má stanovovať na základe sedemdňovej incidencie nových prípadov koronavírusu v danom okrese. Sledovať sa má aj pozitivita PCR testov pre posúdenie dostatočnej úrovne testovania, ako aj trend v pozitivite testov.

Francúzske hasičské a nemocničné odbory vyhlásili štrajky proti protiústavnému očkovaniu
04 | 08 | 2021 | Diana Zaťková