Protesty sú normálne. To, čím si všetci prechádzame je naozaj bezprecedentné, hovorí sociológ Vašečka
10 | 08 | 2021 I Diana Zaťková

Podľa sociológa Michala Vašečku nikoho vôbec nemôže prekvapovať frustrácia slovenskej spoločnosti. Sklamanie z vládnej koalície, komunikácia na bode mrazu, chýbajúca dôvera sú len zlomkom toho, čo vyústilo do protestov v uliciach.






Oproti susedným krajinám však podľa sociológa Slovensko vyniká tým, že politici najviac zneužívajú pandémiu na vlastné mocenské ciele. Dôsledkom je potom absencia konsenzu na základných riešeniach pri boji s pandémiou, píše denník Pravda.
Slovensko nie je výnimka

Protesty proti pandemickým opatreniam a proti očkovaniu sú po celej Európe. Slovensko nie je žiadnou výnimkou. Vašečka práve naopak prízvukuje, že protesty na Slovensku sú menej dramatické ako v mnohých iných krajinách EÚ.

Podľa sociológa sa nedeje nič výnimočné, pretože to, čím sme si všetci prešli za rok a pol, je naozaj bezprecedentné. Očakávať, že to neprinesie nejaké protesty, by bolo naivné. "No to, že protesty vôbec prebiehajú, je aj výsledok istej nekonzistentnej komunikácie rôznych politických elít," hodnotí Vašečka.

Vo svete podľa Friedmana sa bude dariť USA a jeho kamošovi Japonsku. EÚ zažije knokaut
Podľa známeho autora viacerých kníh a experta na predikcie Georgeho Friedmana bude Slovensko na tom v budúcnosti veľmi dobre. HNonline priniesol výňatok jeho strategickej prognózy, podľa ktorej budeme hrať prím v závese za Poľskom v rámci nášho... Čítať ďalej
09 | 08 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK

Politici zneužívajú krízu na svoje vlastné ciele

"V tomto kontexte som sa pozrel, ako vyzerajú odporúčania politických strán z rôznych krajín strednej Európy a musím povedať, že pri pohľade na slovenskú politickú scénu je to skoro najtragickejšie. Politici využívajú a zneužívajú krízu na svoje vlastné ciele," upozorňuje Vašečka.

Podľa odborníka u ľudí, ktorí boli veľmi nespokojní, unavení a prejavovali veľkú nedôveru k politickým lídrom a politike ako takej, pretiekol pohár. Nemôžeme zabúdať, že všetko dianie na Slovensku sa odohráva na pozadí veľmi vysokej vzájomnej nedôvery medzi ľuďmi a veľmi vysokej nedôvery k inštitúciám či k vláde.
Bude to ešte horšie

Zmeny, ktoré sa dejú za posledných desať rokov, sú tak rýchle ako nikdy predtým v histórii ľudstva. Takže to, že to nevieme teraz spracovať, by nemalo nikoho prekvapovať, a navyše – bude sa to ešte zhoršovať.

Politológ má o očkovacej lotérii jasný názor: "Matovič iba plytvá peniazmi nás všetkých! Je to fiasko"
Politológ Jozef Lenč zhodnotil možný dopad Matovičovej očkovacej lotérie ako veľké fiasko. V rozhovore pre Plus JEDEN DEŇ sa vyslovil, že minister financií iba plytvá peniazmi daňových poplatníkov. Čítať ďalej
09 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


"Ešte k tomu pandémia priniesla zmeny tak radikálne z večera do rána a ľudia sa veľmi ťažko vysporadúvajú s predstavou, že svet už nikdy nebude taký, aký bol predtým. Naša ontologická istota bola narušená, a to bez prípravy – je to presne ten typ narušenia istoty, ako keď nám zomrie niekto blízky, bez toho, aby sme si predtým čo i len pripustili, že k tomu môže prísť," hovorí Vašečka.
Chýba nám nádej do budúcnosti

Podľa sociológa protesty na Slovensku v tomto zmysle vôbec nie sú také tragické, pretože úplne pokojne by sa dalo čakať niečo horšie. No čo sa dá urobiť pre našu spokojnejšiu budúcnosť?

"V tom štát nemôže urobiť nič iné, ako ponúknuť ľuďom sociálne istoty v širšom zmysle slova. Sociálne istoty nemyslím v zmysle peňažnom, to je jedna časť toho príbehu. Najdôležitejšou istotou pre ľudí je, keby nadobudli pocit viery vo svoje okolie, v inštitúcie a seba samých. A hlavne nejakú nádej do budúcnosti," uzatvára Vašečka.

Vláda chce vraj na jeseň proti protestujúcim povolať navyše aj 500 ozbrojených colníkov a bacharov!
Po uvoľnení protipandemických opatrení sa zvýšila intenzita protestov. Ľudia v hlavnom meste protestujú nielen proti vakcínam, ale aj proti očkovacej šikane či situácii na našich hraniciach. Protestujúcich síce zatiaľ veľa nie je, no ich... Čítať ďalej
09 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik