Nový Covid automat ako očkovací apartheid. Majiteľov reštaurácií môže položiť definitívne na kolená
10 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Slovensko sa síce odelo do zelenej farby, napriek tomu si naši „odborníci“ a politici vymysleli nový Covid automat. Ten má zohľadňovať úplne iné kritéria a navyše budú platiť nové obmedzenia či „úľavy“. Všetko to bude závislé už nie len od situácie s počtom nakazených, ale i počtom plne zaočkovaných ľudí nad 50 rokov.


Nový Covid automat mal platiť už od minulého týždňa, vláda jeho spustenie ale stále odkladala. Napokon sa rozhodla, že platiť bude od nasledujúceho pondelka. Ako informuje portál spravy.pravda.sk, dôležitú úlohu v ňom bude zohrávať očkovanie. Dôležité je, že nový Covid automat by mal mať menej farieb, iba päť, a vláda navyše prenecháva časť rozhodnutí na prevádzkovateľov gastro podnikov.
Menej farieb, ale aj väčšia právomoc v rukách majiteľov zúbožených reštaurácií

Celoplošne by sa teda už vraj nemalo nič zatvárať, ale oveľa viac sa bude sledovať situácia v jednotlivých okresoch. Na určovaní farieb v jednotlivých okresoch, a teda aj opatrení v nich, sa bude brať do úvahy nielen aktuálna epidemiologická situácia, ale aj počet plne zaočkovaných ľudí nad 50 rokov. Prirodzene, najprísnejšie pravidlá budú platiť v čiernych okresoch. Ak však bude v okrese viac ako 75% obyvateľov nad 50 rokov plne zaočkovaných, okres si zlepší farbu aj pravidlá až o dva stupne. Pri 65% zaočkovaní päťdesiatnikov a starších o jeden stupeň. Je to síce choré, pretože i plne zaočkovaní môžu veselo roznášať vírus, ba aj sami môžu byť opäť nakazení a vážne chorí, ale čo už.

Pomerne veľkú moc budú mať v rukách a prevádzkovatelia reštaurácií, ktorí sa sami rozhodnú, koho obslúžia. Ak sa rozhodnú, že iba plne zaočkovaných, v tom prípade by nemali pre ich prevádzku platiť takmer žiadne obmedzenia. Ak by však chceli obslúžiť „iba“ testovaných či ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, budú už pre nich platiť isté obmedzenia. Najprísnejšie to bude u tých, ktorí nebudú chcieť vo svojich prevádzkach hostí kontrolovať.

Dáta bez pátosu: Ak náš poradný orgán neupraví Covid automat, nezmyselne Slovákom pokazí leto
Analytici upozorňujú na nesprávne nastavenie nášho Covid automatu. Problémom je Lengvarského odborník Pavelka, ktorý v súčasnosti vedie epiteam. Neprimerane straší. Ak nastavenia nezmenia, Slovensko sa začne už v lete zatvárať. Podľa analytikov... Čítať ďalej
27 | 06 | 2021 | Petra Demková

V reštauráciách bude platiť segregácia medzi zaočkovanými a tými „druhými“

Počty hostí v jednotlivých zariadeniach sa budú líšiť podľa farby okresu. Ak sa napríklad majiteľ reštaurácie v bordovom okrese rozhodne obsluhovať všetkých bez rozdielu, bude môcť predávať len cez okienko. Ak by jeho hostia boli len otestovaní alebo prekonali COVID-19, budú môcť sedieť len na terase. Ak sa ale rozhodne iba pre plne očkovaných a tých bude poctivo kontrolovať, tí budú môcť sedieť aj v interiéri reštaurácie. Dnes chce ministerstvo zdravotníctva predstaviť nový Covid automat a vysvetliť princípy jeho fungovania. Jednotlivé obmedzenia by mali byť potom súčasťou vyhlášok hlavného hygienika.

Dáta bez pátosu Mikasovi: "Predĺžiť núdzový stav vláda vie, no opraviť chybný Covid automat? Nie je chuť ani čas!"  
Analytici zo spolku Dáta bez pátosu tentokrát už poriadne naložili Jánovi Mikasovi. Už celé týždne totiž upozorňujú na chybný Covid automat, ktorý nezmyselne blokuje uvoľnenia. Keď treba predlžovať núdzový stav, vláda sa vždy vie zísť a konať... Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Petra Demková