Lukašenkovu rezidenciu v Minsku na Google Maps označili ako "panstvo diktátora"
10 | 08 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Rezidencia Alexandra Lukašenka v Minsku bola v pondelok na online platforme Google Maps istý čas označená ako "panstvo diktátora".


Sídlom Lukašenka, Západom neuznaného prezidenta Bieloruska, je Palác nezávislosti v Minsku, kde sa v pondelok konalo jeho stretnutie s novinármi a vybranými zástupcami bieloruskej verejnosti. Akcia sa uskutočnila v deň prvého výročia kontroverzných volieb, za ktorých víťaza bol Lukašenko vyhlásený.

Ako napísal spravodajský web Rubaltic.ru, Lukašenko na spomínanej konferencii nazvanej "Veľký rozhovor s prezidentom" vyhlásil, že "nebol a nikdy nebude diktátor". Vysvetlil, že bieloruský štát na to nemá "primerané zdroje", preto "som nikdy nikomu nič nediktoval a diktovať sa ani nezberám".

Avizoval tiež, že "veľmi skoro" opustí prezidentský post, pričom už teraz vidí "15-20" ľudí, ktorí by boli vhodnými nástupcami a "vykryštalizovali sa v období po posledných prezidentských voľbách".

Vakcína proti besnote (Dmitrij Skvorcov)
Komentár Dmitrija Skvorcova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Iveta Machová


Na ich margo povedal: "Prepáčte mi moju neskromnosť, ale v niečom sa mi podobajú. Zrejme pre to, že rástli v mojej blízkosti. Sú oddaní krajine, spoľahliví a nebudú nikoho  trýzniť. Ich bude voliť väčšina ľudí". Zdôraznil tiež, že "prezidentom bude ten, koho zvolí bieloruský národ".

Sľúbil, že v najbližších voľbách on sám kandidovať nebude a nebude do prezidentskej funkcie ani "nikoho pretláčať". "Budem konať čestne," vyhlásil Lukašenko.

Keď Lukašenko komentoval masové protesty, ktoré vypukli po prezidentských voľbách označovaných opozíciou i Západom za zmanipulované, obvinil z ich financovania významného bieloruského podnikateľa, predsedu predstavenstva americkej spoločnosti IT spoločnosti EPAM Systems Arkadija Dobkina.

Poznamenal, že k ľuďom zo sektoru IT je tvrdý, a upozornil, že "ešte sa tomu budeme venovať". Odporučil, aby sa "títo ľudia" neponáhľali do Bieloruska, "lepšie im je pracovať na Ukrajine".

Agentúra Interfax poznamenala, že Lukašenkovo stretnutie s novinármi a vybranými občanmi trvalo osem hodín a 15 minút.

Lukašenko je pri moci už od roku 1994
Už rok je v Bielorusku živená nepretržitá séria protestov a prejavov občianskej nespokojnosti. Odštartovali ich prezidentské voľby 9. augusta 2020, po ktorých sa šiestykrát prezidentskej funkcie ujal Alexandr Lukašenko. Čítať ďalej
09 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR