Lipšic svoju stranu v minulosti priviedol k dlhom. Dlhy dnes splácajú členovia
10 | 08 | 2021 I Peter Sulek
Jeho politická kariéra skončila fiaskom. Ešte pred tým však svoje hnutie NOVA stihol Lipšic priviesť ako predseda k dlhom. Na splácanie podlžností sa dnes musia skladať terajší členovia.

Lipšicove niekdajšie hnutie NOVA má na krku dlhy za viac ako 190-tisíc eur. Niektoré pochádzajú ešte z roku 2013. Teda z obdobia, keď mu šéfoval súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Na ich splatenie sa však skladajú terajší členovia hnutia.
Veľké očakávania vystriedalo fiasko

Analytici a iní znalci politických pomerov na Slovensku dávali hnutiu Nová väčšina (neskôr NOVA), ktoré na jeseň 2012 zakladali Daniel Lipšic (dnes šéf Špeciálnej prokuratúry), Jana Žitňanská (dnes poslankyňa Za ľudí) či Gábor Grendel (dnes verný pobočník Igora Matoviča a poslanec Oľano), relatívne vysoké šance na úspech. Trojica stavala najmä na popularite dovtedajšieho podpredsedu KDH Lipšica, ktorý v tej dobe v rámci parlamentných volieb tromfol aj svojho straníckeho šéfa.

Lipšicovci však napokon potenciál svojho vodcu nedokázali využiť, politická kariéra Lipšica skončila fiaskom a o existencii hnutia NOVA dnes vie len málokto. V súčasnosti sa hnutie topí v dlhoch, pričom nemajú ani na zaplatenie pokuty, ktorú im uložil štát za porušenie zákona.

Lipšic dostáva z každej strany a vie, že sa mu kráti čas. Tak prská a je nervózny
06 | 08 | 2021 | Peter Sulek

Hnutie pred konkurzom

O kondícii hnutia NOVA vypovedá výročná správa za vlaňajšok. Vypracovala ju nezávislá audítorka Tatiana Hulková. Tá zistila, že politické hnutie k 31. decembru 2020 vykazovalo stratu z hospodárenia takmer 190-tisíc eur, pričom záväzky po lehote splatnosti prekračovali 192-tisíc eur.

„Uvedená situácia spolu s ďalšími skutočnosťami zaevidovanými v účtovej závierke naznačujú existenciu významnej neistoty, ktorá môže vyvolať pochybnosť o schopnosti politického hnutia naďalej nepretržite pokračovať v činnosti,“ upozorňuje Hulková v správe.

Dodáva, že cudzie zdroje prevyšujú celkový majetok hnutia o vyše 189-tisíc eur, čo môže viesť k jeho zrušeniu. Hulková sa pritom odvoláva na znenie zákona o politických stranách, z ktorého okrem iného vyplýva, že subjekt zodpovedá za svoje záväzky celým svojím majetkom.

Keďže záväzky NOVY značne prevyšujú jej majetok, nie je vylúčené ani začatie konania o jej zrušení. Môže sa tak stať prostredníctvom konkurzu „alebo zamietnutím návrhu na vyhlásenie konkurzu pre nedostatok majetku“, píše sa v zákone.

Do Lipšica sa pustili už aj advokáti. Svojimi vyjadreniami môže ovplyvňovať prebiehajúce vyšetrovania
Po kritike generálneho prokurátora Žilinku, verejnú výzvu špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi zasiela aj Iniciatíva advokátov za právny štát (IAPŠ) a advokát Martin Ribár. Mediálne vyjadrenia špeciálneho prokurátora Lipšica sú podľa nich... Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Členovia dostali lukratívne posty

Medzi najväčších veriteľov NOVY patrí spoločnosť Effectivity, voči ktorej ku koncu minulého roka hnutie evidovalo celkový dlh vyše 46-tisíc eur. Z toho takmer 26-tisíc eur predstavuje nezaplatený záväzok ešte z roku 2013. Je to teda z obdobia, keď politickému subjektu šéfoval súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Uvedená firma sa venuje reklame. Ide o PR agentúru, ktorá zrejme zabezpečovala hnutiu NOVA kampaň. Konateľ spoločnosti Daniel Abrahám na otázky nereaguje.

Značné sumy dlhuje NOVA aj svojim členom, ktorých v minulosti rôznou formou zamestnávala. Napríklad aj Gáborovi Grendelovi, ktorý prebral vedenie hnutia po Lipšicovom odchode a dnes zastáva aj post podpredsedu Národnej rady. Hnutie nezaplatilo ani Jánovi Lazarovi, z ktorého sa medzičasom stal štátny tajomník na ministerstve vnútra. V uvedenom rezorte na pozícii generálneho riaditeľa sekcie ekonomiky pôsobí ďalší člen NOVY Tomáš Oparty. Aj jemu hnutie dlhuje. Spomenutá trojica však vďaka Lipšicovmu hnutiu získala lukratívne pozície.

Prečo vymazal Lipšic po 10 minútach komentár istej pani Zuzany? Povedala pravdu?
Zuzana Kalmanová adresovala Danielovi Lipšicovi komentár pod jeho príspevkom na Facebooku. Išlo o príspevok, v ktorom Lipšic odpovedal generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Tam sám o sebe hovoril ako o etalóne morálky a nezastaviteľnom... Čítať ďalej
29 | 07 | 2021 | Petra Demková

Na pokutu a dlhy sa skladajú

V tejto súvislosti stojí za povšimnutie fakt, že medzi veriteľmi je aj samotné ministerstvo vnútra. Voči NOVE evidovalo na konci minulého roka pohľadávku 5 700 eur. Rezortné tlačové oddelenie uviedlo, že ide o pokutu, ktorá bola hnutiu uložená za prijatie daru vo výške šesťtisíc eur.

„Politické hnutie NOVA prijalo takto poukázané peňažné prostriedky dňa 16. februára 2015,“ spresnila Michaela Paulenová z tlačového odboru. Zdôraznila, že peniaze boli prijaté v rozpore s vtedy platnou legislatívou. Hnutie sa snažilo trestu vyhnúť súdnou cestou, ale neuspelo. „Na splácanie pokuty sa skladáme s kolegami,“ povedal aktuálny štatutár NOVY Gábor Grendel.

V súvislosti s pomerne vysokými dlhmi Grendel priznal, že znižovať ich sa im darí pomaly. „So záväzkami sa vieme vysporiadať len na základe darov a príspevkov, keďže na štátny príspevok nemá NOVA nárok,“ uzavrel štatutár hnutia, ktorého členovia sa v minuloročných parlamentných voľbách o hlasy voličov uchádzali na kandidátke hnutia OĽaNO Igora Matoviča.

Kajúcnik zvaný Zemák podal sťažnosť proti svojmu obvineniu. Mohol mu to poradiť Lipšic
Jeden z trojice svedkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Matej Zeman, prezývaný Zemák, podal sťažnosť proti obvineniu vyšetrovateľmi policajnej inšpekcie. Ďalší svedok Csaba Dömötör je vo väzbe a tretí Peter Petrov na úteku. Čítať ďalej
27 | 07 | 2021 | Peter Sulek