Krajniak odsúhlasil nedorobenú novelu zákona. Epopeja s gastrolístkami sa tak potiahne ďalej
10 | 08 | 2021 I Diana Zaťková


Minister práce Milan Krajniak marcovou zmenou legislatívy chcel ukončiť dlhoročný monopol vydavateľov stravných lístkov. Ministerstvo práce však v novele nechalo niekoľko nedostatkov. Preto k ozajstnému koncu monopolu gastrolístkových firiem má prísť až od budúceho januára, informuje portál pravda.sk.



Gastrolístok alebo hotovosť?

Od marca tohto roka si ľudia môžu vybrať namiesto gastrolístkov aj hotovosť ako príspevok na stravu. No Krajniakova zmena nezobrala gastrolístkom všetky výhody. Totálne zrovnoprávnenie tak nastane až od roku 2022.

Zmenu Krajniakovho nedorobku navrhuje skupina koaličných poslancov. Tá sľubuje, že príspevok na obedy v podobe peňazí bude výhodnejší a firmy zase bude čakať menej papierovania.

„Návrh, ako je predložený, priaznivo ovplyvní podnikateľské prostredie, pretože umožní zamestnávateľom poskytnúť lepší benefit v podobe vyššieho príspevku na stravovanie, ktorý nebude podliehať dani a odvodom,“ vysvetľuje daňová poradkyňa Ailina Hanková.

Korčok podporí protesty. Samozrejme v Bielorusku. Slovenských protestujúcich nepodporí
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v pondelok vyjadril podporu občanom Bieloruska pri príležitosti prvého výročia zmarených minuloročných prezidentských volieb. Čítať ďalej
09 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Nastane konečne zrovnoprávnenie?

Krajniakov rezort pritom zmeny v príspevkoch na obedy zaviedol len v marci tohto roka. Pracujúci si síce mohli vybrať, či chcú hotovosť, alebo gastrolístok už od marca tohto roku,  no týka sa to len tých, ktorým firma nevarí vo vlastnej alebo v zazmluvnenej jedálni.

No rezort práce pravidlá z hľadiska daní a odvodov celkom nedomyslel. Keď v súčasnosti firma poskytne zamestnancovi príspevok, bez daní a odvodov je len do sumy 2,81 eura. Ide totiž o minimálnu sumu, ktorú zákon firmám v prípade príspevku na obedy prikazuje. Zo sumy vyplatenej nad touto hranicou si už časť berie štát v podobe daní. A časť Sociálna poisťovňa a zdravotná poisťovňa.

Čo ešte vymyslí na nás táto tupá neschopná vláda, plná amatérov a hochštaplerov? Pýta sa Marián Greksa
Mnohí Slováci sa napriek upozorneniam politikov rozutekali počas prvých letných týždňov do zahraničia. Prirodzene, viacerí naši politici vodu kázali a víno pili, pretože tí si pobyty pri mori užívali tiež. Tí, ktorí išli autom a prechádzali cez... Čítať ďalej
09 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


Po novom by mala legislatíva zamestnávateľom dovoliť prispievať na stravovanie zamestnancov do výšky sto percent sumy stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. V praxi tak bude príspevok na obed do sumy 5,10 eura na deň pre zamestnávateľa daňovo uznaný náklad.  Stravný lístok a hotovosť na obed sa tak z pohľadu daňových a odvodových pravidiel stanú rovnocenným benefitom.
Kedy vyplácať príspevok na jedlo?

Po novom zmena zákona umožní aj to, aby sa gastrolístky či finančný príspevok ľudom poskytovali ako mzda. Dostanú ho tak za predchádzajúci mesiac, nie vopred.

Odborári však pripomínajú, že pre zamestnanca je výhodné, ak má peniaze na stravu či stravný lístok k dispozícii preddavkovo. Podľa Konfederácie odborových zväzov (KOZ) by bolo preňho lepšie, ak by zostala forma vyplácania rovnaká, ako je to v súčasnosti.

Nie sme dezoláti, bojujeme iba za svoje práva! A každú sobotu príďte na protesty, burcuje Slovákov právnik Marek Géci
V Európe sa doslova rozhoreli mohutné ohne protestov proti vládam v krajinách, kde sa pokúšajú zaviesť povinné očkovanie proti koronavírusu či Covid pasy. Aj u nás sa o to ľudia pokúšajú, no sú to skôr ohníčky ako ohne. Zmeniť by to chcel právnik... Čítať ďalej
09 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik