USA poslali do Afganistanu bombardéry B-52 s cieľom zastaviť ofenzívu Talibanu
08 | 08 | 2021 I Lukáš Leca

USA poslali do Afganistanu ťažké lietadlá proti Talibanu, keďže militantná skupina opäť začala s vyčíňaním v krajine, informuje portál RT.


V posledných dvoch dňoch sa mesto Šeberghán dostalo do rúk Talibanu. Podľa hovorcu afganskej armády Fawada Amana v sobotu na militantnú skupinu zaútočilo lietadlo B-52 Stratofortress.



Útočníci spôsobili militantom ťažké straty, tvrdí úradník. Počas útoku zahynulo viac ako 200 bojovníkov a bolo zničených viac ako 100 vozidiel. Bola zničená aj veľká zásoba munície. Zatiaľ sa však neobjavili žiadne zábery, ktoré by potvrdzovali tvrdenia afganskej vlády o ťažkých stratách Talibanu.

Ťažké lietadlá z čias studenej vojny podporovali aj bojové vrtuľníky AC-130 Spectre, informovali americké médiá. Útočné vrtuľníky tohto typu sú silne vyzbrojené rotačným guľometom a dokonca aj húfnicou.

K bombovému útoku došlo potom, čo Taliban obsadil Šeberghán, hlavné mesto provincie Džuzdžán. Krátko predtým sa skupine dostalo do rúk aj mesto Zaranj, hlavné mesto afganskej juhozápadnej provincie Nimróz.



Ofenzíva ozbrojených skupín proti vláde pokračuje po celej krajine. Militanti v sobotu údajne prenikli do tretieho provinčného hlavného mesta a piateho najväčšieho mesta krajiny Kundúz.

Rusko-indické jednotky zdokonaľujú svoje schopnosti na vojenskom cvičení Indra-2021 (VIDEO)
Rusko-indické vojenské cvičenie Indra-2021 sa koná v južnom regióne Volgograd. Vojenské sily oboch národov cvičia odrazenie teroristických útokov. Jednotkám pomáhajú tanky, lietadlá a drony, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 08 | 2021 | Lukáš Leca