Pápež na Luníku IX: Mesto Košice zatiaľ spí. Rómsky kráľ Robert I. Botoš už pripravuje darček
08 | 08 | 2021 I Petra Demková

Kým mesto Košice zatiaľ akosi s prípravami na vzácnu návštevu zaspalo, rómsky kráľ sa už na pápeža Františka teší. Už má dokonca premyslené aj to, aký darček mu dá.



Ako sa pripravujú Košice?

Košice sa pripravujú na príchod vzácnej návštevy pápeža Františka. Metropolu východu má navštíviť 14. septembra. Pluska išla zistiť, ako sa najznámejšie rómske sídlisko pripravuje na návštevu Svätého otca.

„Kto by očakával, že na ‘deviatke’ sa v týchto dňoch poriadne maká, aby neslávne známa časť Košíc dôstojne privítala Svätého Otca, mýlil by sa,“ informuje portál 1pluska. „Presvedčili sme sa o tom na vlastné oči. Vládla tu pokojná, takmer ospanlivá atmosféra. Po ulici sa tmolili deti, dospelí väčšinou postávali alebo posedávali v tieni,“ píše sa v článku.

Draxler: Ak sa uskutoční návšteva pápeža, polícia bude musieť zatknúť všetkých členov vlády
Podľa exministra školstva Juraja Draxlera by orgány činné v trestnom konaní mali zatknúť všetkých členov vlády. Stať by sa to malo v prípade, že pápež dorazí na Slovensko a ľudia sa na základe toho zhromaždia nazakzia. Uviedol to v príspevku na... Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Starosta mestskej časti má plány

Pluska preto kontaktovala starostu mestskej časti Marcela Šaňu. Novinám potvrdil, že nejaké prípravy sa predsa len chystajú. „Mestská časť bude v auguste vo vlastnej réžii upratovať sídlisko, čiastočne vymaľuje objekty a stĺpy verejného osvetlenia, upraví zeleň, opraví výtlky a v spolupráci so saleziánmi vybuduje pamätný kríž,“ napísal starosta Pluske.

Rozpočet na „upgrade“ Luníka IX však špecifikovať nevedel a rovnako tak neponúkol odpoveď na otázku, čo s blízkou osadou Mašličkovo, kam sa presťahovali Rómovia zo zbúraných bytoviek z neslávneho sídliska.
Ani radnica sa neponáhľa s prípravami

Ani košická radnica sa očividne neponáhľa. Pluske hovorca mesta odpísal, že mesto oficiálne o návšteve vie len dva týždne a odvtedy stihlo akurát zorganizovať niekoľko pracovných stretnutí s partnermi, na ktorých diskutujú o prípravách na návštevu.

„Zatiaľ ešte nie je úplne zrejmé, aké pracovné úlohy bude musieť zabezpečiť mesto, respektíve štát prostredníctvom príslušných ministerstiev. Toto rozdelenie by sa malo definitívne utriasť v nasledujúcich dňoch, keď sú na programe ďalšie obhliadky terénu a pracovné stretnutia priamo na miestach, ktoré navštívi pápež,“ informoval hovorca mesta Vladimír Fabian.
Rómsky kráľ sa svedomito pripravuje

K prípravám návštevy Františka sa vyjadril pre portál 1pluska.sk aj rómsky kráľ Róbert I. Botoš. „Určite budem všetko pozorne sledovať. Návšteva pápeža je veľká vec, bude to veľmi medializované. Zábery z Luníka IX sa objavia vo svetových denníkoch i televíziách, preto verím, že si neurobíme hanbu. Určite budem nápomocný, ale základ zodpovednosti je na štáte, meste, biskupstve i miestnej samospráve,“ zdôraznil Botoš.

Pripomenul, že Rómovia sú veľmi zbožní, veria, že pápež požehná sídlisku, aby sa im tam žilo lepšie. Rómsky kráľ verí, že sa mu podarí dostať do tesnej blízkosti Františka a odovzdať mu malý darček. „Najskôr to bude niečo drobné, napríklad zlatý krížik, šperk s duchovným motívom alebo niečo podobné,“ prezradil Botoš Pluske.

Na sídlisku Luník IX pôsobia od roku 2008 aj Saleziáni dona Bosca. Aj oni sa podieľajú na prípravách na príchod pápeža. „Momentálne upriamili svoju pozornosť na prácu s Rómami v línii očakávanej návštevy Svätého Otca,“ informuje Pluska.

S pápežom sa nesmú stretnúť ani nezaočkovaní novinári, informuje tlačová kancelária KBS
Prešľapy katolíckej cirkvi pokračujú. Nielenže sa cirkev dohodla so štátom na spoločnom nátlaku na neočkovaných katolíkov. Idú ešte ďalej. V okolí pápeža sa smú pohybovať len zaočkovaní novinári. Faktom pritom je, že očkovaní vírus aj prenášajú, aj... Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Petra Demková